Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 29 октомври 2010 г.

Днес,29.10.2010 г. Турция отбелязва националния си празник

Турция отбелязва националния си празник

Автор:Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

© Снимка: www.dvorec-ps.kiev.ua

Днес Турция отбелязва националния си празник. Преди 87 години реформаторът Мустафа Кемал Ататюрк, когото турците наричат “баща”, обявява Турция за независима парламентарна републикa.

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

В цялата страна и в Севернокипърската турска република се организират паради и митинги, държавното и военното ръководство на страната посещава мавзолея-гробница на Ататюрк в Анкара и полага венци, отдават се военни почести. По традиция милиони турци и тази година украсиха домовете и работните места със знамена.

Поради необичайно лошото време в Истанбул,от два дни тук непрекъснато вали дъжд и духа силен вятър, парадът бе отложен за в неделя.

В официалния протокол за празника важно място заема президентският прием в резиденцията Чанкая. Досега не се допускаха жени с ислямски забрадки. Но за пръв път тази година този принцип бе премахнат и са поканени и забрадени жени.

Генералите, които защитават светските принципи на държавата намериха повод, за да не присъстват. Началникът на генералния щаб Ъшък Кошанер по същото време дава друг прием за ветераните и пострадалите от терора и военните ще бъдат на него.

А вечерта от моста над Босфора, който свързва Изтока и Запада, с грандиозно шоу от лазерни светлини и музика ще се отбележи 87-ата годишнина на турската република.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2