Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 21 септември 2010 г.

Турция отвори пътя към нова конституция

Турският премиер заяви, че пакетът от реформи ще направи турската конституция по-близка до конституциите на страните от ЕС, към който Турция се стреми да се присъедини.

Турският премиер заяви, че пакетът от реформи ще направи турската конституция по-близка до конституциите на страните от ЕС, към който Турция се стреми да се присъедини.

58% от турските граждани казаха „да” на референдума за нова конституция, провел се на историческата дата 12 септември, ознаменуващ 30 г. от военния преврат и дал началото на настоящата конституция в страната. 42% дадоха отрицателен вот, а избирателната активност бе 77,4%.

И тези, които бяха „за”, и тези, които казаха „не”, ще спечелят от проведения референдум, заяви турският премиер Реджеп Ердоган след окончателните резултати от вота. Той акцентира върху това, че няма загубили, подчертавайки, че установяването на демокрацията и увеличаването ореола на свободата е предимство за всеки. Ердоган поздрави съгражданите си, дошли да дадат своя глас отвъд океана, и покани лидерите на всички политически партии да изработят заедно нова конституция.

Той изтъкна, че резултатите от референдума ще бъдат нова ера в съставянето на нова конституция, както и че в този процес ще се заложи на широкия консенсус. „Трябва да сме щастливи за това, че вдигнахме летвата на демокрацията, правото и правосъдието толкова високо“, заяви Ердоган. Той се обърна с топли послания и към далите отрицателен вот. „Каквато и да е волята на народа ни, тя е уважавана, ценна и приета. Никой няма право да отрича, принизява или омаловажава тази воля и никога не е имало. Защото усъвършенстването на демокрацията е за всеки, както правата и свободите, така и върховенството на правото.“ Премиерът заяви, че пакетът от реформи ще направи турската конституция по-близка до конституциите на страните от ЕС, към който Турция се стреми да се присъедини. Нито една от представените в парламента опозиционни партии не подкрепя реформите. Конституционната реформа включва 26 поправки. Предложените промени предвиждат увеличаване броя на членовете на Конституционния съд от 11 на 17 души, от които трима - назначени от парламента. Ако текстът бъде приет, Конституционният съд в качеството му на Върховен съд ще може да съди началника на Генералния щаб на армията и нейните четирима най-висши командващи. Висшият съвет на съдиите и прокурорите, отговарящ за назначаването и повишенията на съдиите и прокурорите, ще бъде увеличен от 7 на 22-ма членове. Конституционната реформа включва още възможност за съдене на военнослужещи в мирно време заради опит за преврат.

Поздравление от Бойко Борисов

„Резултатът от вота, както и високата избирателна активност са силно доказателство за широката обществена подкрепа спрямо политиката на ръководеното от Вас правителство”, пише в поздравителния адрес премиерът Бойко Борисов към турския си колега Реджеп Ердоган, по повод положителния резултат от проведения на 12 септември референдум за конституционна реформа. Борисов е убеден, че провелият се референдум и предстоящите конституционни реформи ще бъдат още един фактор, който ще спомогне за задълбочаването на приятелското сътрудничество между нашите две страни.

Американският президент Барак Обама също поздрави турския премиер Реджеп Ердоган за положителния резултат в телефонен разговор. Обама е признал енергичността на турската демокрация, която се отразява в избирателната активност на референдума.

„Конституционната реформа е още една крачка по пътя на Турция към Европа”, с тези думи външният министър на Германия Гидо Вестервеле поднесе поздравленията си. Своя положителен отзив изразиха още президентът на Палестина Махмуд Аббас, либийският лидер Муаммар Кадафи, италианският премиер Силвио Берлускони, косовският премиер Хашим Тачи, пакистанският премиер Юсуф Риза, гръцкият премиер Георгиус Папандреос и др.

Резултатите от референдума са положителен сигнал за членство в ЕС

Като добра новина за турските преговори към членство в ЕС определи резултатите от референдума комисарят по разширението на съюза Стефан Фуле. „Предвижданите конституционни промени се препокриват с доклада за напредъка на страната ви към ЕС, реформите ще засилят основните права и свободи, както и демократичните устои на страната ви“, заяви комисарят. Европейската комисия подкрепяше от начало предвижданите конституционни промени, затова и сега Фуле коментира, че ще следят отблизо предстоящите реформи.

„Край на страха от военните. Аз виждам избора на турското население като една воля за края на периода, в който военните са си позволявали своеволия. 30 години след преврата през 1980 укрепващият демокрацията и основните права и свободи пакет от промени ще бъде положителен не само за народа, но и за пътя на страната ви към еврочленството“, заяви за в. „Заман“ еврокомисарят Фуле. След обстойно изследване на пакета от мерки стана ясно, че предприетият ход съвпада с необходимите за еврочленство изисквания. Предвижданите промени включвали и точки, които от години се опитват да поставят на дневен ред. От една страна, ЕС подкрепя силно промените, но редом с това настоява за широка дискусия, преди да се приеме пакетът от мерки.

20 September 2010,Monday
АХМЕД АХМЕДОВ

"Заман" / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2