Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 21 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.09.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.09.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 21.09.2010 10:38:02 UTC

Обновена 21.09.2010 10:38:02 UTC

Вестник Заман съобщава, че е била отложена заплануваната с инициативата на САЩ среща между президента на Турция Абдуллах Гюл и президента на Израел Шимон Перес целяща да смекчи отношенията между двете страни, които се бяха обтегнали поради кризата с кораба „Мави Мармара”, тъй като Перес е отказал да се извини. Вестникът предава, че всички погледи сега са насочени към евентуалната среща между външния министър на Турция Ахмет Давутоглу и външния министър на Израел Ехуд Барак.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че в посолството на Турция в Тел Авив е бил получен плик с бяло прахообразно вещество вследствие на което компетентни лица отговарящи за сигурността и специалисти са започнали разследване в сградата на посолството.

Вестник Йени Шафак предава, че близо 15 милиона ученици са започнали новата 2010-2011 учебна година.

Вестник Сабах в новина по същата тема съобщава, че Министерството на националното образование е раздало безплатно 193 милиона и 925 хиляди учебници и че през тази учебна година учениците ще имат по-малко уроци, вместо което ще бъде отдадено по-голямо време за социални и образователни мероприятия.

Вестник Миллиет съобщава, че съпругата на президента на Турция Абдуллах Гюл, Хайруниса Гюл ще произнесе реч на общото събрание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа на тема „Гарантиране на образованието на децата с недъзи и увреждания”.

Вестник Миллиет отдава място на отзвуците относно литургията отслужена в 11 вековната църква на остров Акдамар в неделя публикувани в чуждия печат. Вестникът предава, че вестник „Файненшъл Таймс” е окачествил литуртгията като признак на нарастналата толерантност в страната. Вестникът пише, че чуждестранните медии са акцентували на символичното значение на литургията.

Вестник Джумхуриет съобщава за изборите в Швеция. Вестникът отбелязва, че дясноцентристката коалиция, която е победител в изборите в Швеция си търси коалиционен партньор. Вестникът пише, че крайната десница е с 20 депутатски кресла в парламента, но лидерът на дясноцентриската коалиция е казал, че не възнамеряват да сътрудничат с тази партия.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2