Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 12 декември 2008 г.

Новините-от и за Турция,12.12.08 г.

ДХА: Кандидатът на опозицията за кмет на Анкара ще спасява имиджа на турската столица
12 декември 2008 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Kандидатът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ за кмет на Анкара Мурат Караялчън заяви, че турската столица е изгубила своя имидж и уважение и обещава, че ако бъде избран за кмет ще приложи специална програма за “лечение” на града, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Мурат Караялчън посочва, че икономиката на Анкара е изостанала, градът е обеднял, замърсени са водата и въздухът на столицата. Всичко това кандидатът за кмет на НРП определя като сериозни причини загуба на имиджа и уважението към турската столица и декларира, че е предвидил мерки за преодоляване на тези причини в своята програма за управление на града.

Агенция “Фокус” припомня, че Мурат Карайълчън е бивш вицепремиер и министър на външните работи в едно от правителствата на г-жа Тансу Чилер, както и бивш лидер на Социалдемократическата народна партия /СНП/. Миналия месец напусна СНП и премина към НРП, която издигна кандидатурата му за кмет на Анкара на местните избори на 29 март 2009 г.

“Хюриет”: Над 20 000 турски работници са се завърнали от Русия
12 декември 2008 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Над 20 000 турски работници са били принудени да се завърнат от Русия в Турция, след като глобалната криза засегна сериозно турските предприемачи, пише днес вестник ”Хюриет”. Забавянето на строителната дейност в Русия, тяхното замразяване или дори пълното им преустановяване са причината през последните два месеца броят на завърналите се в Турция строителни работници да надхвърли 20 000 души.
През миналата година турските предприемачи са се ангажирали в различни проекти в Русия на обща стойност 3,6 милиарда долара, като повечето от тях са свързани не с държавни инвестиции, а с частни руски предприемачи. Именно поради това, че турските предприемачи са обвързани с частния сектор, сега изпитват затруднения да получат вземанията си и да продължат дейността си в Русия, посочва всекидневникът.

“Милиет”: Представителите на различни малцинствени групи в Турция са около 89 000 души, сочи доклад
12 декември 2008 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. В изпратен от турското външно министерство доклад до парламента се посочва, че броят на представителите на различните малцинствени групи в Турция е общо около 89 000 души, пише днес вестник “Милиет” От тях около 60 000 души са представители на арменското малцинство, около 25 000 души - на еврейското малцинство и останалите 3 000 – 4 000 души – на гръцкото малцинство. Свързани с малцинствата, в Турция има над 270 различни места за религиозни служби. От тях 108 места за религиозни служби са на православната църква. В доклада се подчертава, че не може да става въпрос за признаване на статут на вселенска на гръцката патриаршия в Истанбул и че не е възможно повторното откриване на православната духовна семинария на остров Хейбелиада /Халки/.

Анадолска агенция: План за действие срещу сивата икономика в Турция
12 декември 2008 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Под координацията на министерството на финансите заинтересованите институции в Турция са разработили план за действие за прилагане на стратегията за борба със сивата икономика в страната, предава Анадолската агенция. В плана за действие са определени основните критерии на борбата срещу сивата икономика. Става въпрос за превръщането на тази борба в държавна политика, създаването на постоянно работеща група, воденето на борбата със сивата икономика решително и постоянно, осигуряване на координация между заинтересованите ведомства, създаване на система за ефективно следене и оценка, подсилване на капацитета на контрола, увеличаване на неговата възпираща сила, осигуряване и по-нататъшно мотивиране на обществената нетърпимост към сивата икономика, посочва агенцията.

“Милиет”: Над 64 000 турци са станали граждани на страни от ЕС през 2006 г.
12 декември 2008 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. По данни на официалната статистическа институция на ЕС - Евростат, над 64 000 турци са станали граждани на страни от ЕС през 2006 г., пише днес вестник “Милиет”. След турците на второ място по приемане на гражданство на страни от ЕС през 2006 г. са мароканците – 48 000 души, следват иракчаните – 23 000 души, еквадорците – 21 000 души и сърбите – 20 000 души. По получено гражданства турците са на първо място в Германия, Австрия и Дания; на второ място – в Белгия и Холандия след мароканците; на трето място – в Швеция след иракчаните и палестинците и на четвърто място – във Франция, Полша и Румъния.
През 2006 г. германски граждани са станали над 33 000 турци; над 7 500 турци са получили австрийско гражданство; над 6 000 турци – френско; близо 3 500 – холандско; над 3 000 – белгийско и близо 3 000 – шведско гражданство.

Анадолска агенция: През 2008 г. в Турция са обезвредени 1049 терористи

12 декември 2008 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. От началото на годината до 10 декември в Турция са били обезвредени 1049 терористи, от които 670 терористи са били убити, 214 терориста са били заловени живи, а други 165 терористи сами са се предали на силите за сигурност, предава Анадолската агенция. Данните са публикувани на официалната интернат страница на Генералния щаб. През периода 1 януари – 5 декември 2008 г. са били обезвредени без да експлоатират и заловени следните количества взривни вещества при 326 отделни случая: 91,7 килограма пластичен взрив С-4; 17,4 килограма пластичен взрив С-3; 79,875 килограма пластичен взрив А-4, 3350,3 килограма различни смеси на амониев нитрат и 256,616 килограма динамит. Обезвредени са също 55 противопехотни мини, една противотанкова мина и 85 различни ръчни заготовки на взривни устройства.

“Хюриет”: Тежка равносметка по пътищата на Турция през празника Курбан байрам
12 декември 2008 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Въпреки взетите мерки и отправяните предупреждения, равносметката от пътнотранспортните катастрофи по време на Курбан байрама, който все още не е приключил, е ужасяваща – 107 загинали и 648 ранени за първите 6 дни от празниците, пише днес вестник “Хюриет”. Преди да свършат деветте почивни дни за Курбан байрама вече са станали 177 тежки катастрофи. Причините отново са банални – елементарни шофьорски грешки, висока скорост, липса на внимание и концентрация при движение по мори и заледени пътища, заспиване на волана, отбелязва всекидневникът.

“Радикал”: Ясни са подробности по основните параметри на евентуалното ново споразумение на Турция с МВФ
12 декември 2008 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вече стават ясни подробности по основните параметри на евентуалното ново споразумение на Турция с Международния валутен фонд /МВФ/, пише днес вестник “Радикал”. Средствата, които ще бъдат осигурени от МВФ, най-вероятно ще възлизат на 25 милиарда долара. Фондът обаче настоява ДДС върху някои стоки да бъде увеличен от сегашните 8% на 18%. В Турция в много сектори и преди всичко при хранителните продукти, лекарства и текстила, ДДС е 8%. Макар че все още не е окончателно, предвижда се 18 месечно стенд бай споразумение с основни показатели за следващата 2009 г. - нулев растеж, намаляване на разходната част от бюджета с 8-10 милиарда долара, инфлация в размер на 14-15%.

Турски печат: Специални мерки за избирателните секции в Източен и Югоизточен Анадол
12 декември 2008 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Подготовката, подходите и дискусиите в основните политически партии за местните избори през март на 2009 г. са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” информира, че се обмисля предприемането на серия от мерки за гарантиране сигурността на избирателните секции в района на Източен и Югоизточен Анадол. Отчита се, че ще бъде трудно пред всяка една от общо около 14 000 избирателни секции в района да се постави по един жандармерист или полицай и за това се въвежда забрана за групово придвижване в радиус от 100 метра от секциите. В тази зона ще могат да влизат само отделни избиратели и членове на избирателни комисии. Целта е да се възпрепятства традиционно в района и особено в отделните села “групово гласуване”.
Вестник “Милиет” обръща внимание, че най-голямото увеличение на гласоподавателите в Турция е именно в района на Източен и Югоизточен Анадол. Рекордьор в това отношение е град Урфа, където увеличението на гласоподавателите е с 41% в сравнение с предните избори – 553 000 нови избиратели. На второ място е град Газиантеп с 35% увеличение на избирателите. Избирателите в Истанбул са се увеличили с близо 1,5 милиона, а общо в Турция за местните избори през март 2009 г. са регистрирани 6 милиона повече избиратели, отколкото на предишните избори.
“Сабах” обръща внимание на острото несъгласие на депутата от основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ г-жа Неджла Арат към политиката на партията и лично на лидера Дениз Байкал за “отваряне” към мюсюлманските забрадки. Черните чаршафи са символ на шериата, дори и дирекцията по вероизповеданията се обявява против тях, недоволства депутатката.
“Заман”извежда на централно място позицията, че “отварянето” на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и на основната опозиционна НРП към района на Източен и Югоизточен Анадол за местите избори през пролетта на 2009 г., силно притеснява терористичната организация Кюрдската работническа партия /ПКК/. Стъпките, насочени към разширяване на общите права и свободи в района, се посрещат с одобрение от местното население и определено затрудняват сепаратистката организация, която съществува благодарение на напрежението и сраженията, коментира всекидневникът.

Продължава официалното посещение на турския външен министър в Мексико
12 декември 2008 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Мексико сити. Продължава официалното посещение на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан в Мексико, съобщават медиите. В рамките на визитата програмата предвижда срещи с министъра на външните работи на Мексико Патрисия Еспиноза и с председателя на Комитета за външни отношения Розарио Гриин, който е бивш външен министър на страната. Очаква се също така да бъде създаден Турско-мексикански бизнес съвет и да бъде подписана двустранна спогодба за заетостта, която ще има принос за развитие на връзките Турция-Мексико.
Сегашната визита на Али Бабаджан е първото посещение на турски външен министър в Мексико от 80 години, когато са установени двустранните дипломатически отношения. През 1992 година от Мексико имаше посещение на ниво външен министър в Турция. Връзките с Мексико се оценяват от гледна точка на значението, което Турция придава на отношенията си със страните общо в Латинска Америка. Освен това, допълнителна обща допирна точка е и обстоятелството, че и двете страни стават непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН през периода 2009-2010 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2