Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 6 септември 2010 г.

Референдум за конституцията в Турция

В Турция ще се проведе референдум за конституцията

Седмица преди референдума за нова конституция в Турция, хиляди участваха в митинги на привържениците и противниците й. Дебатът върху конституцията от 1982 година, писана под управлението на военните, е смятан от мнозина за вот на доверие в премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието. Ердоган настоява, че ще заздрави демокрацията в Турция и ще помогне в стремежа на Турция към членство в ЕС.

"Турция казва "да". Тези, които искат по-велика Турция казват "да". Тези, които искат демокрация и свобода, казват "да", заяви Ердоган пред привърженици в Истанбул.

Критиците на турския премиер, обаче, смятат, че новата конституция ще осигури на неговата партия политически контрол върху съдебната власт. Лидерът на опозиционната Републиканска партия Кемал Калъчдароглу заяви в Анкара:

"Вотът приближава. Ако ни дадете подкрепата си, ние ще кажем "не" на 12-ти септември. Ние ще следваме пътя на промяната и самата Турция ще се промени", заяви лидерът на опозиционната Републиканска партия.


Евронюз / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2