Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 27 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.09.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.09.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 27.09.2010 12:25:18 UTC

Обновена 27.09.2010 12:25:18 UTC

Вестник Заман съобщава, че вчера президентът на Турция Абдуллах Гюл се е завърнал в Турция от Ню Йорк, където бе заминал в рамките на 65тата редовна сесия на Общото събрание на ООН и че е организирал пресконференция, на която е дал информация относно дейностите и контактите проведени в рамките на заседанието на Съвета за сигурност, чиито ротационен председател е Турция.

Вестник Йени Шафак предава, че Турция, Сирия, Ливан и Йордания през месец Януари 2011 година ще се срещнат в Истанбул в рамките на „Общия пазар”, чиито основи поставиха в близко минало и че с разгръщането на сътрудничеството в сферите на транспорта, търговията и сътрудничеството ще бъдат улеснени визовите процедури и свободното придвижване.

Вестник Заман в новината със заглавие „Турция за първи път ще участва в научна олимпиада с национален отбор” предава, че на конкурда „Euraskill”, което ще се проведе в португалската столица Лисабон в периода от 9 до 12 декември, Турция за първи път ще участва със свой национален отбор. Вестникът предава, че младежите, които ще участват в конкурса ще представят триизмерни роботи.

Вестник Хюрриет съобщава, че посланик Хюсеин Дирийоз, който бе избран за заместник генерален секретар на НАТО ще встъпи в пост официално утре. Вестникът пише, че за последно заместник генерален секретар на НАТО е бил Проф.Др. Мехмет Ниймет Йоздаш в периода от 1973 до 1979 година.

Вестник Ватан отбелязва, че на път за Газа този път е потеглил кораб на видни еврейски организации. Вестникът пише, че на кораба „Ирене” плаващ под британски флаг има 10 еврейки пътници от САЩ, Великобритания, Германия и Израел, включително и един израелски журналист.

Вестник Миллиет съобщава, че 25 дена след започването на мирните преговори между Израел и Палестина между двете страни са възникнали проблеми, тъй като Израел е отказал да удължи срока за забрана на строежа на еврейските селища на западния бряг на река Йордан и че палестинската страна е посочила, че ако Нетаняху не направи отстъпка по въпроса ще се оттеглят от преговорите.

Вестник Джумхуриет предава, че филмът „Мед”, който е носител на престижната награда „Златната мечка” е спечилил наградата за най-добър филм на 17тият международен филмов фестивал Златния пашкул в Адана.

В новината със заглавие „Дворецът Топкапъ просветли историята на Германия” вестник Хюрриет съобщава, че географскта карта озаглавена „Велика Германия”, която се намира в двореца Топкапъ съдържа информация относно географските особености относно на различни области, сред които е и днешна Германия.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2