Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 13 юли 2010 г.

ТРТ новини - 12.07.2010 г.

ВЗРИВОВЕ В КАМПАЛА

Загинаха 64 души.

Изпратена 12.07.2010 10:31:47 UTC

Обновена 12.07.2010 10:31:47 UTC

В столицата на Уганда в два ресторанта пълни със зрители на Световното първенство по футбол избухнаха бомби.Загинаха 64 души.

Експлозиите се случиха в един етиопски ресторант в южно предградие на Кампала и в ресторант на спортен клуб в източната част на града. Според полицията прицел на експлозиите са били зрителите на мача.
-
ШАХИН Е В МОНГОЛИЯ

Открит бе Ислямски дом на културата

Изпратена 12.07.2010 10:46:32 UTC

Обновена 12.07.2010 10:46:32 UTC

Председателят на ВНСТ Мехмет Али Шахин и вчера продължи контактите си в Монголия.

Шахин и придружаващата го делегация взеха участие в церемонията по откриването на Ислямския културен център в Улан Батур,изграден с приноса на дружество от Турция.

В Ислямския културен център се намира и първата джамия на Улан Батур.
-
ВЪЗПОМЕНАТЕЛНИ ЦЕРЕМОНИИ В СРЕБРЕНИЦА

Присъстваха премиерът Ердоган и президентът на Сърбия Тадич.
Натиснете за гледане на видео

Изпратена 12.07.2010 11:20:59 UTC

Обновена 12.07.2010 11:29:51 UTC

В град Сребреница в Босна Херцеговина,където през 1995 година бе извършен геноцид вчера бе изживян исторически ден.

На упоменателните церемонии за погребването на тленните останки на 775 души, жертви на геноцида присъстваха премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и държавния глава на Сърбия,която се държи отоговорна за този геноцид-Борис Тадич.

Премиерът Ердоган постави венец пред мемориалния паметник на загиналите и произнесе прочувствено слово.

"След 15 години изпращаме братята си, които нямат дори надгробен камък,към вечната им обител.Те са нашите загинали герои и според нашите ценности те са живи."

В словото си Ердоган наблегна на мира и заяви,че няма да забравим събитията в Сребреница,които са черно петно в историята на Балканите.За да възпрепятстваме повторното изживяване на тези събития не трява да ги забравяме.

След произнесените слова бе отслужен траурен намаз за загиналите 775 души.

По късно Ердоган премина в сръбската столица Белград и присъства на вечерята дадена в негова чест от сръбския премиер Мирко Цветкович. Двамата премиери след преговорите днес ще устроят съвместна пресконференция.

По късно Ердоган ще се срещне в Белград със сръбския президент Борис Тадич. След това ще замине за Йени Пазар за да открие Турския дом.
-
ИСПАНИЯ Е НОВИЯТ СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО ФУТБОЛ.

На финала на 19-ото първенство на Планетата Испания се наложи над Холандия с 1:0.

Изпратена 12.07.2010 14:25:56 UTC

Обновена 12.07.2010 14:25:56 UTC

Испания е новият Световен шампион по футбол. На финала на 19-ото първенство на Планетата Испания се наложи над Холандия с 1:0. В герой за тима на Италия се превърна Андрес Иниеста, който отбеляза единственото попадение в 116-ата минута на „Сокър Сити” в Йоханесбург- Срещата беше много равностойна като и двата отбора имаха своите положения за гол. .....Кенан Софуоглу спечели 9-тото състезание за сезона на световния шампионат Супер спорт и зае лидерското място в общата класация.
-
ЗАБРАНА В ГЕРМАНИЯ

Германия въведе забрана на дейността на турското дружество наречено Организация за международна хуманитарна помощ под предлог че осигурява финансова подкрепа за Хамас

Изпратена 12.07.2010 14:09:22 UTC

Обновена 12.07.2010 14:09:22 UTC

Германия въведе забрана на дейността на турското дружество наречено Организация за международна хуманитарна помощ под предлог че осигурява финансова подкрепа за Хамас,който се намира в списъка на терористичните организации на ЕС. Вътрешният министър Томас де Майзиере отбеляза,че организацията е събрала милиони евро помощи и подкрепя фиктивни дружства за социална взаимопомощ,свързани с Хамас. Фондацията за хуманитарна помощ в Турция обяви,че нямат нищо общо с въпросната организация в Германия.И двете организации използват съкращенията İHH-
-
63-ТА РЕДОВНА СЕСИЯ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ИНСТИТУТА ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ИЗТОЧНИЦИ

Министърът на промишлеността и търговията Нихат Ергюн обяви,че ще увеличат промишленото сътрудничество с Иран и с тази цел се извършват етюдни дейности в пограничната зона.

Изпратена 12.07.2010 10:27:42 UTC

Обновена 12.07.2010 10:27:42 UTC

Министърът на промишлеността и търговията Нихат Ергюн обяви,че ще увеличат промишленото сътрудничество с Иран и с тази цел се извършват етюдни дейности в пограничната зона.

Вчера на проведената 63-та редовна сесия на общото събрание на Института за международни източници министър Ергюн направи важни изявления.Той подчерта,че Турция няма да се задоволи само с производство и монтаж,но и ще се насочи към индустриални сфери,носещ висок процент принадена стойност.

В отговор на въпрос на журналисти относно заплануваната промишлена зона с Иран Ергюн каза че в 4 погранични области в Иран и Турция се провеждат етюди и ако успеят да осигурят енергия,електричество и природен газ,ще се създаде висококонкурента индустриална зона в най източната част на Турция и най западната част на Иран.Може би в бъдеще ще бъдат включени Азербайджан и Грузия и дори и Ирак и Сирия.
-
ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ЗАМБИЯ Е В ТУРЦИЯ

Това е първото официално посещение на ниво президент между Турция и Замбия.

Изпратена 12.07.2010 10:22:43 UTC

Обновена 12.07.2010 10:22:43 UTC

В Турция се намира на посещение президентът на Замбия Руфиах Буезани Банда по поканата на президента Абдулах Гюл. Това е първото официално посещение на ниво президент между Турция и Замбия.

Президентът на Замбия бе посрещнат първо с официална церемония в резиденция Чанкая.След срещата насаме между двата президенти ще се проведат преговорите между делегациите на двете страни,след което ще бъдат подписани договори за сътрудничество.

След преговорите днес в Анкара утре президентът Банда ще проведе някои контакти в Истанбул,а в сряда ще участва в търговско-инвестиционния форум Турция-Замбия.
-
ЕРДОГАН Е В СЪРБИЯ

Ердоган направи важни изявления във връзка с борбата с тероризма.

Изпратена 12.07.2010 14:07:33 UTC

Обновена 12.07.2010 14:07:33 UTC

Продължават контактите на премиера Ердоган в Сърбия.Срещата между Ердоган и сръбския премиер Цветкович започна с разговор насаме,след което бяха подписани 6 договора в различни области. Ердоган направи важни изявления във връзка с борбата с тероризма.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.07.2010

Предлагаме ви в резюме по-важните новини отпечатани в днешните броеве на турските вестници.

Изпратена 12.07.2010 10:50:22 UTC

Обновена 12.07.2010 10:50:22 UTC

Вестник Стар съобщава за възпоменателните церемонии посветени на 15-та годишнина от масовите убийства на 11 юли 1995година, когато босненската сръбска армия влезе в защитения от ООН анклав Сребреница и уби над 8 хиляди босненски мюсюлмани. Стар пише, че повече от 750 наскоро идентифицирани жертви на клането в Сребреница са били погребани при отбелязването на 15-та годишнина от зверството. В новината, озаглавена „ Среща в името на мира” отбелязва, че във възпоменателните церемонии, на които присъстваха Държавни и Правителствени ръководители от 7 Балкански страни, Турция бе представена от Премиера Реджеп Тайип Ердоган, Държавния Министър и Главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш и Външния Министър Ахмет Давутоглу.

Вестник Стар дословно отбелязва казаното от Премиера Ердоган по време възпоменателната церемония: „Вярвам, че Сребреница ще се споменава както като мястото, където бе загубено човешкото достойнство , но и като мястото, където отново се зачита човешкото достойнство и където ще цари мир, който ще пробуди в сърцата чувствата на приятелство, братство и солидарност”.

В новината на вестник Стар се отбелязва, че в навечерието на посещението на Премиера Ердоган в Белгард, Сръбския Парламент е приел решение за двустранно отменяне на визовия режим.

В новина по същата тема вестник Сабах съобщава, че Премиерът Ердоган, който от Сребреница се включи в предаване на живо на новинарския канал на ТРТ, привлече вниманието на факта, че босненка, която по време на клането е загубила съпруга и детето си, е стиснала ръката на Държавния глава на Сърбия Борис Тадич и каза дословно : „ Ние не можем да градим световния мир върху омразата и ненавистта „.

„ Величествен юбилей” в новина под това заглавие вестник Йени Шафак пише, че Турските военновъздушни сили се готвят да отбележат 100 годишния си юбилей.В новината се съобщава, че Турските военновъздушни сили, които са създадени през 1911 година ще проведе величествени тържества в течение на цялата година .В новината след като се отбелязва, че турският отбор за въздушна акробатика „ Турски звезди” който е единственият по рода си в света, ще осъществи голямо шоу с акробатични изпълнения, се подчертава, че по случай 100 годишния юбилей са поканени Командирите на военновъздушните сили на 80 страни.

Вестник Заман съобщава, че Израелския посланик в ООН Габриела Шалев е отправила предупреждение към администрация на Тел Авив и е заявила, че имиджа на страната й в ООН е на най-ниското ниво за последните 40 години и е отбелязала, че продължава дейността на Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за сформиране на международна комисия за разследване на нападението срещу кораба Мави Мармара.

Вестник Хюррийет съобщава, че Испания е 19- ият световен шампион след успех на финала на Мондиал 2010 срещу отбора на Холандия с 1 на 0.”Редовното време завърши без отбелязан гол и Андрес Иниеста, отбеляза победното попадение в 116- ата минута” съобщава Хюррийет.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2