Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 14 юли 2010 г.

ТРТ новини - 13.07.2010 г.

ПРИВЪРШИ КОНСТРУКЦИЯТА НА ПЪРВИЯ НАЦИОНАЛЕН БЕЗПИЛОТЕН САМОЛЕТ...

В петък с тържествена церемония ще бъде изведен от хангара първият турски безпилотен самолет...

Изпратена 13.07.2010 07:40:07 UTC

Обновена 13.07.2010 07:40:07 UTC

В петък с тържествена церемония ще бъде изведен от хангара първият турски безпилотен самолет назован с късото название ТИХА. Самолетът бе конструиран с напълно национални възможности и всички бордови електронни и оптически системи са също подготвени от турски фирми.
Самолетът притежава възможностите за следене и определяне на цели и предаването на актуални разузнавателни кадри денем и нощем и при лоши метеорологични условия.
В самолета са монтирани камери конструирани от фирмата Аселсан.
Продължителността на полета на турския безпилотен самолет е 24 часа, а максималната височина на полета е 30 фита.
Общото тегло на самолета преди полет, включително и горивото, е един и половина тона.
Проектът за конструкцията на турски безпилотен самолет бе започнат през 2004та година и бе реализиран от фирмата ТУСАШ.
Първият изпитателен полет на самолета ще се осъществи през месец септември.
-
ЕС ИЗРАЗИ ЗАДОВОЛСТВО ОТ АКТИВНАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА ТУРЦИЯ...

Министърът на външните работи на ЕС Катрин Аштън заяви, че са доволни от активната външна политика следвана през последния период от Турция и от нарастващия й авторитет в региона...

Изпратена 13.07.2010 07:36:43 UTC

Обновена 13.07.2010 07:48:38 UTC

Министърът на външните работи на ЕС Катрин Аштън заяви, че са доволни от активната външна политика следвана през последния период от Турция и от нарастващия й авторитет в региона.
Аштън публикува писменно изявление преди започващото днес в Истанбул с нейно участие заседание на ниво министри на Турция и ЕС. Тя похвали активната външна политика на Турция и каза, че ще обсъдят пътищата за разгръщането на сътрудничеството между Турция и ЕС по регионалните проблеми.
Еврокомисарят отговорен за разширяването и добросъседските политики на ЕС Стефан Фюле от своя страна каза, че ако Турция покрие изискваните критерии, през настоящата година ще бъде възможно откриването на нови преговорни глави.
Той отбеляза, че реформите приети в Турция представляват двигателя на процеса й за членство в ЕС и подчерта, че ще продължат подкрепата си за реформите.
На заседанието ще бъдат обсъдени в подробности отношенията Турция-ЕС и ще бъдат обменени мнения относно възможностите за двустранно сътрудничество по международни и регионални проблеми.
-
ДАВУТОГЛУ И КЛИНТЪН ОБСЪДИХА ПО ТЕЛЕФОНА АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ...

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу проведе телефонен разговор с държвния секретар на САЩ Хилари Клинтън...

Изпратена 13.07.2010 09:44:41 UTC

Обновена 13.07.2010 09:44:41 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу проведе телефонен разговор с държвния секретар на САЩ Хилари Клинтън.
П време на продължилия един час разговор бяха обсъдени кризата с Израел, борбата с тероризма, събитията на Балканите ив Кавказ.
На дневен ред бе поставен и въпросът за учредяването на международна следствена комисия във връзка с израелската операция на кораба "Мави Мармара". Също така Турция още веднъж предаде и очакването си, на близките на убитите по време на операцията турци да бъде изплатено обезщетение.
По време на разговора е била направена и преценка на борбата с тероризма и на ядрената криза с Иран.
Също така двамата външни министри са обсъдили и обиколката на Клинтън в Кавказ и на Давутоглу на Балканите.
-
В ООН БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ ОТ СРЕБРЕНИЦА...

15тата годишнина от кървавото клане в Сребреница бе отбелязано със специална програма в седалището на ООН в Ню Йорк...

Изпратена 13.07.2010 09:41:44 UTC

Обновена 13.07.2010 09:41:44 UTC

15тата годишнина от кървавото клане в Сребреница бе отбелязано със специална програма в седалището на ООН в Ню Йорк.
В словото, което произнесе на церемонията организирана от постоянното представителство на Босна и Херцеговина в ООН, председателят на Общото Събрание Али Треки заяви, че геноцидът в Сребреница продължава да надвисва като буреносен облак над международната общественост. Треки каза, че и ООН трябва да поеме отговорност, тъй като най-кървавото клане на Стария Континент, след Втората Световна Война е било извършено в район обявен от ООН за Защитена Зона.
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призна, че световната организация е извършила много сериозни грешки по въпроса за клането в Сребреница и каза, че няма да позволят да се повторят подобни престъпления и и че това е техен дълг пред жертвите от Сребреница.
Бан Ки Мун каза, че съвестта на международната общественост няма да се успокои докато не бъдат изправени пред правосъдието всички лица носещи отговорност за геноцида в Сребреница.
-
ПРЕМИЕРЪТ ЕРДОГАН ПОСЕТИ ГРАД НОВИ ПАЗАР...

След като приключи официалните си контакти в Белград премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган премина в главния град на областта Санджак Нови Пазар...

Изпратена 13.07.2010 09:35:51 UTC

Обновена 13.07.2010 09:35:51 UTC

След като приключи официалните си контакти в Белград премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган премина в главния град на областта Санджак Нови Пазар.
В града бяха проведени трескави подготовления за посрещането за първи път от 98 години насам на премиер на Турция.
Улиците бяха накичени с турски знамена и стотици мюсюлмани се стекоха за да посрешнат премиера Ердоган.
Хеликоптерите на президента на Сърбия Борис Тадич и на премиера Ердоган се приземиха последователно в града.
Жителите на Нови Пазар посрещнаха Ердоган с огромно въодушевление и радост.
Президентът на Сърбия Тадич и премиерът Ердоган заедно откриха Турския Културен Център в града. Ердоган подчерта, че Нови Пазар ще се превърне в културен мост между Сърбия и Турция.
Президентът на Сърбия Тадич от своя страна каза, че между двете страни съществуват много специфични и с голямо значение отношения.
Премиерът Ердоган измина пешком разстоянието до хотела, в който бе запланувана да се проведе срещата му с мюсюлмански лидери.
Премиерът Ердоган и президентът на Сърбия Тадич обсъдиха с видни обществени лидери на областта Санджак проблемите изправени пред мюсюлманите в областта.
-
ТУРЦИЯ РАЗГРЪЩА ОТНОШЕНИЯТА СИ СЪС ЗАМБИЯ...

Президентът на Замбия Рупия Бвезани Банда пристигна на официално пет дневно посещение в Турция по покана на президента Абдуллах Гюл...

Натиснете за гледане на видео

Изпратена 13.07.2010 07:43:37 UTC

Обновена 13.07.2010 11:31:35 UTC

Президентът на Замбия Рупия Бвезани Банда пристигна на официално пет дневно посещение в Турция по покана на президента Абдуллах Гюл. Официалната церемония по посрещането на президента на Замбия Бванда бе организирана в резиденция Чанкая. След разговора при закрити врати, президентът Гюл и президентът на Замбия Банда председателстваха официалните преговори между делегациите на двете страни.
По време на преговорите бе решено да бъдат разгърнати двустранните отношения и бяха предприети и първите конкретни стъпки.
Между Турция и Замбия бе подписан договор за въздушни полети. След това външните министри на двете страни подписаха протокол за съгласуваност, предвиждащ основаването на двустранен механизъм за политически консултации и обучението на дипломати.
Президентът Гюл подчерта, че освен икономически, търговски и политически причини, съществуват и хуманитарни причини, които ги подтикват да проявяват много близък интерес към проблемите в Африка.
Президентът на Замбия Банда от своя страна подчерта, че желаят да установят близки връзки на сътрудничество с Турция и че са останали убедени, че ще работят с много способен партньор в усилията за развитие на Замбия.
Показател за разгръщащите се двустранни отношуния е решението за откриването на посолство на Турция в Замбия.
Президентът на Замбия Банда изрази задоволството си от това решение с думите-извънредно сме доволни от това, че сме приети като събеседник от един толкова силен партньор.
-
КРЪВОПРОЛИТИЯ В БЕЛФАСТ

Демонстрации на протестантите

Изпратена 13.07.2010 12:33:19 UTC

Обновена 13.07.2010 12:33:19 UTC

Улиците на Белфаст от два дни стават сцена на кръвопролития. Ирландските демонстранти превърнаха в арена на бойни действия улиците на столицата след ежегодният поход на Протестантите,привърженици на Англия.

Протестанският крал Уйлям ,претендиращ за английския престол, на 12 юли 1690 година бе спечелил победа срещу католическия си съперник Джеймс Втори. От тази дата всяка година на 12 юли се провежда протестански поход в Белфаст на привържениците на мира с Англия.
-
НАЗНАЧЕН БЕ НОВ ЧЛЕН НА СЪВЕТА ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ...

Президентът Абдуллах Гюл назначи за член на Съвета за Висшето Образование професор доктор Явуз Атар...

Изпратена 13.07.2010 07:29:27 UTC

Обновена 13.07.2010 07:29:27 UTC

Президентът Абдуллах Гюл назначи за член на Съвета за Висшето Образование професор доктор Явуз Атар.
В писменното изявление на президентския прес-офис се отбелязва, че президентът Гюл е одобрил избора на Министерския Съвет за назначаването на професор Атар на овакантеното място в Съвета за Висшето Образование.
Същевременно президентът Гюл одобри и законите относно основаването и дейността на Генералната дирекция Сухопътен Транспорт, генералната дирекция по вероизповеданията и външното министерство и ги предаде наминистерския съвет.
-
СРЕЩА ЗА КАРАБАХ В АСТАНА

Продължават усилията за разрешаване на Нагорнокарабахския проблем по мирни пътища

Изпратена 13.07.2010 11:56:27 UTC

Обновена 13.07.2010 11:56:27 UTC

В столицата на Казахстан Астана на 17 юли ще се проведе среща за обсъждане на проблема с Нагорни Карабах на външните министри на Азербайджан,Армения,САЩ,Русия и Франция.

На срещата ще вземе участие и мандатният председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа,външният министър на Казахстан Канат САУДАБАЙЕВ. Главна тема на срещата ще бъде мирното разрешаване на Карабахския проблем.

По- рано Азърбайджан бе обявил,че приема предложените нови Мадридски принципи от Минската група,но Армения не бе дала положителен отговор.

Според подновените Мадридски принципи, Армения ще се изтегли от 5 окупирани района и ще обезпечи безопасно завръщане на бежанците по родните им места. В района ще бъдат дислоцирани миротворни сили,ще бъдат отворени границите и комуникационните канали и на последния етап ще се проведе референдум за юридическия статут на Карабах.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.07.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 13ти юли 2010та година...

Изпратена 13.07.2010 06:16:58 UTC

Обновена 13.07.2010 06:22:44 UTC

Основни теми на заглавните страници на днешните турски вестници са посещението на президента на Замбия в Турция и визитата на премиера Ердоган в Сърбия.
Вестник Ватан е засегнал посещението на президентана Замбия Рупия Бвезани Банда в Турция. В новината пише, че Банда е бил посрещнат от президента Гюл с официална церемония организирана в резиденция Чанкая и подчертава, че по време на официалните контакти са били подписани протоколи за започването на въздушни полети между двете страни, за учредяването на консултативен механизъм между външните министерства и за организирането на курсове за обучение на дипломати. В новината се отбелязва, че на съвместната пресконференция организирана след преговорите, президентът Абдуллах Гюл е подчертал, че едно от посолствата на Турция, запланувани да бъдат открити на африканския континент в рамките на проекта за разгръщане на отношенията с африканските страни, ще бъде открито в Замбия.
Вестник Сабах в новината озаглавена "Утвърдена бе дружбата на Балканите" пише, че премиерът Ердоган, осъществил първото си официално посещение в Сърбия, е подчертал след траурната церемония в Сребреница, че желаят на Балканите да бъдат установени мир, благоденствие и икономически прогрес. В новината пише, че в Белград Ердоган е разговарял с президента на Сърбия Борис Тадич и с премиера Миркоч Цветкович и че по време на посещението са били подписани шест споразумения, едно от които предвижда взаимно отменяне на визите за гражданите на двете страни.
Вестник Миллийет съобщава, че вчера министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е провел телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. В новината пише, че по време на разговора продължил един час са били обсъдени сътрудничеството в борбата с тероризма, стъпките, които ще бъдат предприети в рамките на ядрената криза с Иран и дипломатическите инициативи, които ще бъдат предприети по този проблем. Вестникът отблязва, че Давутоглу е акцентувал на искането за сформирането на международна комисия за разследване на израелското нападение над кораба "Мави Мармара".
Същият вестник в новината под заглавието "Европейския Парламент похвали турската икономика" съобщава, че в доклад подготвен от европарламента се изразява задоволство от ръста на турската икономика след глобалнта икономическа криза и Турция е поздравена за сериозните реформи проведени в банковия сектор. Вестникът сочи, че в доклада, който утре ще бъде гласуван в Комисията за Международна Търговия на Европарламента, не се засягат политическите отношения между Турция и ЕС, а се засягат само икономическите връзки.
Вестник Заман съобщава, че в първия доклад подготвен от израелската комисия за разследване на събитията на кораба "Мави Мармара" се отправят критики към израелската армия затова, че не е сътрудничила с МОССАД за получаването на по-подробна разузнавателна информация относно възможността за взникването на сблъсъци на кораба. В новината пише, че в доклада от сто страници се отправят критики относно планирането на операцията, но се отправят и похвали за действията на командосите и не се посочват нарушения, които да изискват звеждането на съдбни дела.
Вестник Хюррийет в новината под заглвието "Най-щастливата страна в света" съобщава, че честванията в Испания, която за първи път спечели световната купа по футбол, са продължили до сутринта. Вестникът пише, че пристигащите в Испания футболисти са бли посрещнати с плаката-Добре дошли в най-щастливата страна в света и след това са обиколили с открит автобус улиците на Мадрид и са споделили радоста си с испанските граждани.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2