Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 19 юни 2010 г.

ТРТ новини - 19.06.2010 г.

Узбекистан обвини външните сили за кръвопролитията в Киргизия...

Държавният лидер на Узбекистан Ислям Керимов заяви, че стълкновенията са дело на чуждестранни провокатори...

Изпратена 19.06.2010 09:50:25 UTC

Обновена 19.06.2010 09:50:25 UTC

Етническите стълкновения в Киргизия бяха потушени, но напрежението в страната продължава. Държавният лидер на Узбекистан Ислям Керимов заяви, че стълкновенията са дело на чуждестранни провокатори и че нито узбеките нито киргизите в Киргизия може да бъдат държани отговорни за кръвопролитието в тази страна.
Изявлението на Керимов се оценява като подкрепа за становището на временното управление на Киргизия, че стълкновенията са раздухани от привърженици на сваления киргизки държавен лидер Курманбек Бакиев.
Над 100 хиляди етнически узбеки намериха приют в съседен Узбекистан.
Киргизката администрация бе съобщила, че по време на стълкновенията са загинали 191 и са ранени над 2 хиляди души.
-
Израел е длъжен да одобри сформирането на международна комисия...

Посланикът на Турция в САЩ Намък Тан заяви във връзка с израелското нападение срещу конвоя с кораби превозващи хуманитарни помощи за Газа, че следваната понастоящем от Израел политика въвлича тази страна в международна изолация...

Изпратена 19.06.2010 09:36:18 UTC

Обновена 19.06.2010 09:36:18 UTC

Посланикът на Турция в САЩ Намък Тан заяви във връзка с израелското нападение срещу конвоя с кораби превозващи хуманитарни помощи за Газа, че следваната понастоящем от Израел политика въвлича тази страна в международна изолация.
Намък Tан произнесе слово на организирания във Вашингтон от Института Мидл Ийст симпозиум на тема "Новата геополитическа роля на Турция: Трудности и възможности".
Той припомни, че за първи път в историята на Република Турция турски граждани са убити от войници на чужда страна и отбеляза, че това нападение е било осъществено не от традиционен враг, а от страна на традиционен приятел.
Той подчерта, че тази политика на Израел я поставя пред международна изолация и пред опасността да загуби най-близкия си приятел в Близкия Изток.
Той каза, че Израел трябва да приеме грешката си, да се извини на турския народ и да одобри сформирането на международна следствена комисия.
-
Турция иска от Израел извинение...

Заместник-генералният секретар на партията на Справедливостта и Развитието Йомер Челик заяви, че ако Израел не се извини за нападението срещу кораба "Мави Мармара" и не окаже подкрепа на сформирането на международна следствена комисия, това ще доведе до задълбочаване на кризата между двете страни...

Изпратена 19.06.2010 09:34:01 UTC

Обновена 19.06.2010 09:34:01 UTC

Заместник-генералният секретар на партията на Справедливостта и Развитието Йомер Челик заяви, че ако Израел не се извини за нападението срещу кораба "Мави Мармара" и не окаже подкрепа на сформирането на международна следствена комисия, това ще доведе до задълбочаване на кризата между двете страни.
Йомер Челик организира пресконференция на която даде информация за контактите проведени в САЩ от група депутати от партията на Справедливостта и Развитието.
Той каза, че Турция не може да забрави безмилостното разстрелване от изралески войници в международни води на девет турци, един от които американски гражданин и каза, че за да бъдат нормализирани двустранните отношения, САЩ трябва да подкрепят сформирането на международна следствена комисия.
Той каза, че реакциите на Турция не са насочени срещу израелския народ а срещу агресивното и непризнаващо граници правителство на Нетаняху.
Йомер Челик каза, че по време на контактите в САЩ са разяснили и позицията на Турция по проблема с Иран и подчерта, че до днес не е бил получен положителен резултат от санкциите срещу тази страна и че единственият изход е привличането на Иран на масата за преговори.
-
Бан Ки Мун призова Израел да одобри международната следствена комисия...

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова Израел да одобри сформирането на международна следствена комисия във връзка с инцидента на кораба "Мави Мармара"...

Изпратена 19.06.2010 09:39:03 UTC

Обновена 19.06.2010 09:39:03 UTC

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова Израел да одобри сформирането на международна следствена комисия във връзка с инцидента на кораба "Мави Мармара" по време на който бяха убити девет турци. Той подчерта, че разследването на инцидента от израелска комисия няма да има международна валидност и че е нужно да се сформира международна комисия с участието и на представители на Израел и Турция.
Той каза, че Израел, която като последно прие лешение за олекотяването на сухопътната блокада на Ивицата Газа, да олекоти още повече блокадата над този район.
Същевременно Европейския парламент осъди израелското нападение срещу корабите возещи хуманитарни помощи и призова Израел незабавно да сложи край на блокадата на Ивицата Газа.
-
Турция осъди нападението в Тузхурмату...

Министерството на външните работи на Република Турция осъди терористичното нападение в населения с компактно тюркменско население град Тузхурмату в Ирак...

Изпратена 19.06.2010 09:47:15 UTC

Обновена 19.06.2010 09:47:15 UTC

Министерството на външните работи на Република Турция осъди терористичното нападение в населения с компактно тюркменско население град Тузхурмату в Ирак.
В изявлението бе подчертано, че нападението, осъществено в много чувствителен за Ирак период е насочено срещу единството и сплотеността на иракския народ и бе изразена вярата, че иракският народ ще съхрани хладнокръвие и ще възпрепятства усилията в тази насока.
В изявлението се подчертава, че Турция ще продължи да оказва всяка необходима помощ на иракския народ и че са готови да окажат помощ в лечението на ранените по време на нападението иракски граждани.
-
Терористи атакуваха гранично подразделение...

Снощи терористи от ПКК атакуваха гранично военно подразделение разположено на границата с Ирак...

Изпратена 19.06.2010 09:32:01 UTC

Обновена 19.06.2010 09:32:01 UTC

Снощи терористи от ПКК атакуваха гранично военно подразделение разположено на границата с Ирак в района на община Шемдинли окръг Хаккяри. По време на стълкновението загинаха 8 и бяха ранени 14 военнослужещи. След ожесточена престрелка терористите избягаха в северната част на Ирак, но бяха подложени на бомбардировка от турски бойни самолети. Според първите данни, в района на стълкновението са открити труповете на 12 терориста.
-
Преглед на турския печат 19.06.2010

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 19ти юни 2010та година...

Изпратена 19.06.2010 08:08:54 UTC

Обновена 19.06.2010 08:08:54 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с вестник Стар. Вестникът съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл, по време на срещата с президента на ТРСК Дервиш Ероглу е поискал пропусната през 2004та година поради опозицията на кипърските гърци възможност за разрешаване на кипърския проблем да не се пропуска през 2010та година. В новината се отбелязва, че на организираната в резиденция Чанкая съвместна пресконференция президентът Гюл е казал, че преговорите за разрешаване на кипърския проблем няма да продължат до безкрайност и е изразил надеждата си, че пропуснатата през 2004та година възможност за разрешаване на проблема няма да се пропусне през настоящата година. В новината пише, че президентът на ТРСК Ероглу е подчертал, че преговорите за разрешаване на кипърския проблем продължават в конструктивна и положителна атмосфера и се надява това да бъде осъзнато и от кипърските гърци и от световната общественост и всеки да направи необходимото, за да не бъде пропусната и тази възможност.
Вестник Заман пише, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е казал, че не намира за задоволително сформирането на следствена комисия в Израел за разследване на събитията произтекли на кораба "Мави Мармара". Бан Ки Мун е подчертал, че по-рано е отправил призива за провеждането на открито и убедително разследване и че ще продължи усилията си за сформирането на международна следствена комисия в която ще присъстват и представители на Турция и Израел.
В новина на вестник Йени Шафак пише, че Турския Червен Полумесец е доставил в Киргизия, която е арена на вътрешни стълкновения, помощи на стойност 270 хиляди долара и че помощите са били раздадени на населението на град Ош и на струпаните по границата с Узбекистан бежанци.
Вестник Сабах отбелязва, че турските туристи са станали новото попълнение на фирмите за туристически морски пътешествия, тъй като поради кризата в Европа, е намалял броят на европейските туристи желаещи да потеглят на сини пътешествия.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2