Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 18 юни 2010 г.

ТРТ - новини - 18.06.2010 г. !

Напрегнато чакане...

Сблъсъците в Киргизия оставиха място на напрегнато чакане.

Изпратена 18.06.2010 10:48:20 UTC

Обновена 18.06.2010 10:48:20 UTC

Сблъсъците в Киргизия оставиха място на напрегнато чакане.

Според официални източници броят на загиналите е 191 души, а на ранените е 2 000 души. Близо 400 000 души напуснаха домовете си в бягство от клането.

Въпреки, че сблъсъците в Ош и Джелалабад бяха взети под контрол, от време на време продължават да се чуват изстрели.

Силите за сигурност патрулират в областта. Малкият брой узбеки останали в областта издигат барикади пред кварталите си като мярка срещу евентуално ново нападение.

Близо 100 000 узбеки избягали от нападенията се приютиха в Узбекистан, а други 300 000 са се струпали на границата. В доставките на международните помощи се изживяват сериозни проблеми поради безпокойство за сигурността.

В областта се чувства сериозен недостиг на храна, чиста питейна вода и медикаменти.

Премиерът на Киргизия Роза Отунбаева замина за град Ош, където бяха избухнали сблъсъците.

Отунбаева ще инспектира областта за да бъдат определени допълнителните мерки, които може да бъдат взети.
-
Хамас отправи призив за пълното вдигане на блокадата

Хамас намери за недостатъчно смекчаването на сухопътната блокада на Ивицата Газа и отправи призив за пълното вдигане на сухопътната и морската блокада на Ивицата Газа.

Изпратена 18.06.2010 12:12:09 UTC

Обновена 18.06.2010 12:12:09 UTC

Хамас намери за недостатъчно смекчаването на сухопътната блокада на Ивицата Газа и отправи призив за пълното вдигане на сухопътната и морската блокада на Ивицата Газа.

Говорителят на Хамас заяви, че имат нужда от цимент и желязо за възстановяването на Ивицата Газа, която бе напълно разрушена по време на миналогодишното нападение на Израел.

Израелският кабинет не позволи вдигането на морската блокада на Газа, но позволи внасянето на хавлии, хартия, храна, играчки, кухненски принадлежности и други потребителски стоки.

Израелската флота следи отблизо корабите с хуманитарни помощи, които бяха изпратени от Иран за Газа.

Военните компетентни лица на Израел съобщиха, че са обезпокоени от кораба с помощи, който ще бъде изпратен от Ливан и на борда на който ще има само жени. Поради факта, че разстоянието между Ливан и Газа е много късо израелската флота се безпокои от вероятността да не успее да спре навреме кораба.

Междувременно САЩ окачестви решението на Израел за смекчаване на сухопътната блокада на Газа като много правилно решение.

Говорителят на Белия дом Робърт Гибс отбеляза, че решението на Израел е било посрещнато със задоволство.
-
Гюл и Ердоган се срещнаха по отделно с Башбуг

Приоритетните теми дискутирани на редовните срещи между президента, премиера и началника на Генералния щаб са борбата срещу терора и актуалните събития от дневния ред.

Изпратена 18.06.2010 12:03:56 UTC

Обновена 18.06.2010 12:03:56 UTC

Приоритетните теми дискутирани на редовните срещи между президента, премиера и началника на Генералния щаб са борбата срещу терора и актуалните събития от дневния ред.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган проведе среща с началника на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг.

Ердоган и армейски генерал Башбуг обсъдиха последния етап достигнат в борбата срещу терора. Внимание привлече факта, че срещата се състоя в период, в който се дискутират санкциите, които ще бъдат наложени на Израел.

Министерският съвет в началото на седмицата също заседава с дневен ред евентуалните санкции, които може да бъдат наложени на Израел. Министерският съвет взе решение определените юридически, дипломатически, военни и икономически санкции да бъдат наложени в съотвествие с позицията, която ще заеме Израел.

Президентът Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха по отделно с началника на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг и обсъдиха главно борбата срещу терора, отношенията с Израел и някои други въпроси от дневния ред.
-
Лидерите на ЕС се договориха за затягане на бюджетния контрол

Лидерите на ЕС се договориха за затягане на бюджетния контрол и разгръщане на сътрудничеството по отношение на икономическите политики.

Изпратена 18.06.2010 12:24:03 UTC

Обновена 18.06.2010 12:24:03 UTC

Лидерите на ЕС се договориха за затягане на бюджетния контрол и разгръщане на сътрудничеството по отношение на икономическите политики.

Държавните и правителствените лидери на 27те страни членки на ЕС взеха решение за налагането на по-строги санкции на страните отклоняващи се от предначертаните цели за бюджет и дългове с цел да се избегнат нови кризи.

В тези рамки бе постигнато съгласие бюджетните планове да бъдат внасяни първо в комисията на ЕС и едва след това в националните парламенти.

Великобритания обаче се обяви против това решение.

На срещата на върха лидерите се договориха и по въпроса за съставяне на постоянен механизъм за оказване на помощ за страните в затруднено положение.

Други от въпросите, над които бе постигната съгласуваност бяха въпроса за прозрачността на „стрес-тестовете” на банките и въпроса за въвеждането на нов данък за банките в ЕС.

На срещата също така бе взето решение за налагането на допълнителни санкции срещу Иран.
-
Израелските супермаркети се отказаха от бойкота

Израелските супермаркети се отказаха от бойкота на турските стоки.

Изпратена 18.06.2010 12:16:29 UTC

Обновена 18.06.2010 12:16:29 UTC

Израелските супермаркети се отказаха от бойкота на турските стоки.

Министърът на индустрията, търговията и труда на Израел Бен Елиезер заяви, че бойкота на турските стоки ще влоши още повече отношенията между Анкара и Израел.

Елиезер акцентува, че търговията и политиката трябва да бъдат разграничавани.

Израелските собственици на супермаркети съобщиха, че няма да се противопоставят на призива на министър Елиезер.

Израел внася от Турция хранителни и потребителски стоки на стойност 93 милиона долара.
-
Европейският парламент поиска от Израел да вдигне незабавно блокадата

Европейският парламент поиска от Израел да вдигне незабавно блокадата над Ивицата Газа, заклейми нападението срещу корабите транспортиращи хуманитарни помощи за Газа и поиска провеждането на независимо международно следствие.

Изпратена 18.06.2010 12:07:38 UTC

Обновена 18.06.2010 12:07:38 UTC

Европейският парламент поиска от Израел да вдигне незабавно блокадата над Ивицата Газа, заклейми нападението срещу корабите транспортиращи хуманитарни помощи за Газа и поиска провеждането на независимо международно следствие.

Резолюцията във връзка с хуманитарното положение в Газа и последното нападение на Израел, която бе подготвена съвместно от всички политически групи в Европейския парламент бе приета с с 470 гласа „За”, 56 „Против” и 56 гласа „Въздържал се”.

В резолюцията нападението на Израел срещу „флотилията на свободата” превозваща хуманитарни помощи за Газа бе окачествено като нарушение на международните закони. В резолюцията се отбелязва, че последния развой на събитията е нанесъл серозна вреда на отношенията между Турция и Израел и се дава подкрепа за усилията на турското правителство за оказване на помощ на палестинския народ и на дипломатическите и политическите усилия на Турция за обезпечаването на мира в Близкия Изток.

От друга страна комисията създадена от Израел за разследване на нападението срещу корабите превозващи хуманитарни помощи за Газа проведе първото си заседание. Двамата чуждестранни члена на 5 членната комисия, които са със статут на чуждестранни наблюдатели и нямат право на глас, не участваха в заседанието. Председателят на комисията пенсионираният съдия Якоб Туркел съобщи, че следствието ще бъде приключено в най-скоро време.

Министерският съвет на Израел взе решение за смекчаване на обсадата. В изявлението направено след заседанието на министерския съвет бе съобщено, че ще бъде позволен вноса на повече стоки за цивилните палестинци.

Първите изявления направени от международната общественост показват, че решението за смекчаване на обсадата е недостатъчно.
-
Преглед на турския печат 18.06.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 18.06.2010 10:31:47 UTC

Обновена 18.06.2010 10:31:47 UTC

Вестник Сабах съобщава, че Европейският парламент е поискал нападението на Израел срещу кораба Мави Мармара да бъде разследвано от независима международна комисия. В новината се посочва, че в резолюцията приета от Европейския парламент от Израел се иска да отвори всички ГКПП свързващи Ивицата Газа със света. В новината пише, че евродепутатите са предложили в Газа да бъде изпратена военно морска мисия на ЕС с цел преодоляване на безпокойството на Израел за внасяне на оръжие в Газа.

Вестник Сабах съобщава, че преди два дни външият министър Ахмет Давутоглу е приел посланиците на САЩ, Великобритания, Германия и Франция и е предал, че Турция очаква от своите съюзници подкрепа за създаването на независима международна комисия за разследване на нападението осъществено срещу „флотилията на свободата” транспортираща хуманитарни помощи за Газа.

Вестник Стар отбелязва, че външният министър Ахмет Давутоглу е бил удостоен с награда за обществени заслуги от Ундроу Уилсън Интернешънъл център. Вестникът предава, че в речта си на церемонията по награждаването Давутоглу е казал „В постоянно променящия се свят ние също се променяме, не се променят единствено принципите ни”. Давутоглу е казал, „Идеалите на Турция са ясни. Не желаем ембарго, стени и ядрено оръжие в своя регион. В бъдеще не искаме да съществуват вражди. Искаме да бъдем приятели с всеки”.

Вестник Заман предава, че администрацията на президента на САЩ Барак Обама е загубила доверието на Ислямския свят. В новината се акцентува, че президентът на САЩ Барак Обама, който бе обещал да разгърне диалога с Ислямския свят е предизвикал голямо разочарование сред мюсюлманите. Вестникът пише, че според едно проучване е намаляло доверието на мюсюлманите към американския президент Обама. Вестникът сочи, че проучване проведено в 21 страни, 7 от които са мюсюлмански страни показва, че подкрепата за САЩ относно борбата срещу терора и икономическата криза продължава, но че посланията на Обама към мюсюлманския свят вече не вдъхват доверие както преди. Резултатите от анкетата показват, че във връзка с присъствието на САЩ в Афганистан съществува сериозна опозиция, а така също че надеждата в Ирак да бъде създадено стабилно правителство е остлабнала драстично. Вестникът акцентува, че въпросното проучване е било проведено преди нападението на Израел от 31 май 2010 година срещу корабите превозващи хуманитарни помощи за Газа.

Вестник Йени Шафак съобщава, че вестник „Уол Стрийт Джърнъл” е писал, че Турция е била повлияна от икономическата криза през 2008ма година, но че се е възстановила много бързо. В новината се отбелязва, че Турция все повече се превръща в притегателен център за международните инвеститори тъй като продължава да отваря пазарите си и да адаптира законите си с нормативите на ЕС в рамките на целта си за членство в Съюза и се подчертава, че със своето младо население Турция е една от най-бързо растящите икономики в Европа.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2