Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 16 юни 2010 г.

ТРТ - новини - 16.06.2010 г. !

Преглед на турския печат 16.06.2010г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 16.06.2010 10:39:45 UTC

Обновена 16.06.2010 10:39:45 UTC

Вестник Заман съобщава, че докато продължават официалните контакти на президента Абдуллах Гюл в Южна Корея, министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз и министърът на икономиката и информацията на Южна Корея Чои Кюнг-Хван са подписали протокол за съгласуваност за сътрудничество в изграждането на атомна централа в град Синоп. Президентът Гюл е отбелязал, „Отдаваме голямо значение на ядреното сътрудничество с Южна Корея. Предстои постигането на съгласуваност и относно отделните детайли на споразумението”.

Вестник Стар пише, че ООН е съобщила, че сблъсъците в Киргизия, които превърнаха страната в езеро от кръв са били започнати координирано и че киргизкото правителство е поискало експулсирането на сина на сваления киргизки лидер Курбанбек Бакиев. В новината се отбелязва, че върховният представител на ООН за човешките права ООН Рупърт Колвил е казал: „Съществуват доказателства , че събитията в Киргизия не са етнически сблъсъци избухнали от само себе си, а са добре планирани действия”. Временното правителство в Киргизия отбеляза, че инцидентите в южните части на страната са били подготвени и планирани много предварително и държи отговорен за сблъсъците сина на сваления лидер Курмабек Бакиев- Максим Бакиев и брата на сваления лидер Джанъбек Бакиев.

Вестник Йени Шафак пише, че докато британския вестник Файненшъл Таймс окачествява Турция като страна будеща възхищение със своята динамична икономика и развита демокрация отправя похвали по адрес на премиера Реджеп Тайип Ердоган. В статията на вестник Файненшъл Таймс под заглавие „Поуки от независимата роля на Турция” се отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган с острите си критики срещу Израел във връзка нападението срещу „флотилията на свободата” превозваща хуманитарни помощи за Газа и убиването на 9 турци е спечелил сърцата на народите на Близкия Изток. В статията се акцентува, че страните от Близкия Изток като Иран, Сирия и Египет са разгърнали инициативите си относно Газа и че сирийския държавен глава Бешар Есад е казал „Арабската кръв и турската са еднакви”.

Вестник Хюрриет съобщава, че председателят на Комисията на ЕС Хосе Мануел Барозо е казал пред представителите на Европейската конфедерация на профсъюзите, че в Гърция, Испания и Португалия съществува опасност от военен преврат. В новината се отбелязва, че Барозо е предупредил, че ако не бъде намерено спешно разрешение на дълговите кризи в Гърция, Испания и Португалия демокрациите в тези страни може да рухнат.

Вестник Миллиет предава, че в Европа отново е възникнало безпокойство след понижаването на кредитния рейтинг на Гърция и докато се дискутират бъдещето на Еврото и Европа инвестициите са се пренасочили към Азия и главно към Турция. В новината се отбелязва, че според аналитиците насочеността към развиващите се страни все още е много висока.
-
Преглед на чуждия печат 16.06.2010

Новини и материали в чуждата преса

Изпратена 16.06.2010 12:08:05 UTC

Обновена 16.06.2010 12:08:05 UTC

...Британският вестник Индъпендънт в интернет- страницата си се спира на антихуманното нападение на израелските командоси над корабите превозващи хуманитарни помощи за ивицата Газа, в които са пътували предимно жени, деца и възрастни цивилни граждани.В новината се сочи,че 21 от членовете на проведения в Истанбул Азиятски форум са заклеймили израелското нападение над цивилните граждани,но след възражението на Израел порицанието не е било поместено в заключителната декларация.

.....Издаваният на арабски език в Лондон вестник Ел Кудс ел Араби помества новина озаглавена „Велика и горда Турция”,в която се сочи че целият свят изпитва омраза към израелските военновъздушни и военноморски сили които са нападнали цивилни граждани в международни води.В новината се отправят критики към израелското правителство,че се опитва да заблуди целия свят и да ангажира вниманието на световната общественост,а след това отправя обвинения към пътуващите в кораба за да парира инцидента.

.....Гръцкият вестник Елефтеротипия в новина под заглавието „Поражението на Израел” съобщава ,че международната общност оказва невиждана досега подкрепа за палестинския народ.

....Американският вестник „Уолстрийт джорнъл” засяга резолюцията на СС на ООН за налагане на санкции на Иран и съобщава, че турският премиер Ердоган е изтъкнал необходимостта да се даде шанс на дипломацията.Ердоган е заявил, че с оръжия, ембарго и изолация няма да бъде постигната целта за разрешаване на кризата и помества думите му,че Ирак и Афганистан все още плащат цена и че са загинали милиони хора.

......Германският вестник „Берлинер Цайтунг” съобщава на читателите си за възгледите на депутата от Християндемократическият съюз Руперт Поленц и бившият външен министър Ханс Дитрих Геншер относно членството на Турция в ЕС.83- годишният опитен политик Геншер е заявил,че Турция притежава ценностите на ЕС ,а ЕС изпитва нужда от Турция като мост към Близкия изток.

..В интернет- страницата на ТВ канал „Ел Джезире” се коментира външната политика на Турция през последния период.Според новината,Турция е поела ролята на представител на Запада в Източния свят и представител на източния свят през Западните страни.

....Германският вестник „Берлинер Цайтунг” привлича вниманието върху добрите отношения на Турция със съседните страни и страните от близкото си обкръжение.Вестникът оценява като доста успешни посредническите усилия на Турция в своя район.

....Руският вестник „Известия” се спира на турско-руските отношения и окачествява като двама добри приятели премиера Ердоган и руският министър- председател Владимир Путин,които се провели повече от 10 срещи.Вестникът припомня,че руският президент Димитри Медведев е осъществил наскоро посещение в Турция и коментира, че приятелските отношения между двете страни се развиват и на ниво държавни глави.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2