Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 29 април 2010 г.

ТРТ - 29.04.2010 г. !

Посланик Феридун Синироглу заминава за Израел

Редовно заседание на политическите консултации

Изпратена 29.04.2010 10:44:12 UTC

Обновена 29.04.2010 10:44:12 UTC

Съветникът при Външното министерство, посланик Феридун Синироглу заминава за Израел.В неделя той ще разговаря със съветника при външното министерство на Израел Йосси Гал. По време на контактите в Израел ще се проведе 14-тото поредно заседание на редовните политически консултации между Турция и Израел.

След кризата с „ниското кресло” предизвикана от израелският заместник външен министър Дани Аялон,посланик Огуз Челиккол бе отзован в Анкара и на негово място бе назначен посланик Керим Урас.
-
Генералният Губернатор на Австралия г-жа Куентин Брайс в Турция

Президентът Гюл посрещна Брайс в резиденция Чанкая

Изпратена 29.04.2010 12:11:57 UTC

Обновена 29.04.2010 12:11:57 UTC

Генералният Губернатор на Австралия г-жа Куентин Брайс , която пристигна в Турция за участие в тържествата по повод 95 тата годишнина от Сухопътните сражения при Чанаккале, вчера бе посрещната от Президента Абдуллах Гюл в резиденция Чанкая. Преговорите , които продължиха по-дълго от предвиденото време са показател за голямото значение, отдавано на посещението и същевременно сигнали за сътрудничеството.

В словото си произнесено на срещата, Президентът Гюл заяви, че с решителност желаят продължаването на икономическите отношения. „ В миналото са преживени негативни събития, днес вместо да водим вражеска политика , от тези събития в миналото трябва да изградим дружески отношения.Турция и Австралия са образец в това отношение” каза Президентът Гюл.

Губернаторът Куентин Брайс определи посещението си като добра възможност за засилване на отношенията между двете страни. `Между двете страни бяха подписани Споразумение за избягване на двойното данъчно облагане и Споразумение за Въздушен транспорт.

Генералният Гуубернатор на Австралия се срещна и с Премиера Реджеп Тайип Ердоган. На разговорите бяха обсъдени пакета с промени на Конституцията и тържествата, които ще се организират по повод 100 годишнината от сраженията при Чанаккале. Г-жа Куентин Брайс поиска подкрепата на Турция при организирането на тържествата по повод 100 годишнината .
-
Снижение в кредитните оценки на Гърция Португалия и Испания

Изглед на икономиките на някои европейски страни.

Изпратена 29.04.2010 12:19:06 UTC

Обновена 29.04.2010 12:19:06 UTC

Европейските борси искат да се освободят от паническата атмосфера създадена след като рейтинговата агенция Стандарт енд Пуърс понижи ударно кредитните оценки на Гърция, Португалия и Испания. Оценката за платежоспособността на Гърция беше понижена с цели три нива, което е подинвестиционен клас.Това е така наречения джънк рейтинг, което оценява инвестициите в гръцки облигации за несигурни и по-рискови.

С две нива беше понижен рейтингът на Португалия .Експретите се аргументират с голямата задлъжнялост на страната и влошените перспективи пред икономиката й. Португалската икономика се сви с над 9% миналата година и се счита за една от най-бедните в еврозоната. В момента притесненията на инвеститорите са, че проблемите на Гръция, Португалия и Испания може да ударят възстановяването на икономиките в Европа. Има усещане че тези страни може да изпаднат в неплатежоспособност.
-
Влиятелната политика на Турция на Балканите тревожи някои страни

Нарастващото влияние на Турция на Балканите обезпокои някои страни от ЕС.

Изпратена 29.04.2010 10:38:09 UTC

Обновена 29.04.2010 10:38:09 UTC

....... 3 Италианският външен министър Франко Фратини заяви,че Турция проследява крайно активна политика на Балканите и съперничи на ЕС. По време на контактите си в сръбската столица Белград Фратини каза,че ако Балканските страни останат извън ЕС ще се насочат в други посоки и в тази връзка присъствието и дейността на Турция в този район не трябва да се изпуска от погледите.
-
Съвместна пресконференция на външните министри на Турция,Хърватия и Босна -Херцеговина

Продължава активността във външната политика на Турция.

Изпратена 29.04.2010 10:34:06 UTC

Обновена 29.04.2010 10:34:06 UTC

Вчера външният министър Ахмет Давутоглу устрои съвместна пресконференция с външните министри на Босна- Херцеговина и Хърватия и в дневният ред бе въпросът за стабилността на Балканите. След тристранната среща в Истанбул с лидерите на Босна-Херцеговина и Сърбия,Турция сега се потготвя за тристранна среща с лидерите на Босна-Херцеговина и Хърватия.

В центъра на създадените от Турция тристранни механизми на Балканите стои въпросът за установяване на стабилността в Босна-Херцеговина. На съвместната пресконференция външните министри отправиха призив за обезпечаване на мирно бъдеще за живеещите в Босна-Херцеговина бошнаци, сърби и хървати и изразиха решимост за оказване на подкрепа за Босна Херцеговина на международната платформа.
-
Седмична пресконференция на говорителя на Външно министерство

Подкрепата оказана от Турция на Техеранската администрация в процеса на напрежение между Иран и Западните страни,събира привърженици.

Изпратена 29.04.2010 10:50:40 UTC

Обновена 29.04.2010 10:50:40 UTC

Призивът на Турция за разрешаване на кризата с ядрената програма на Иран посредством дипломатически пътища вместо прилагане на санкции,както бяха поискали западните страни ,намира подкрепа от някои страни. Говорителят на външното министерство Бурак Йозюгергин на редовна седмична пресконференция каза,че Турция не е сама в убеждението си че иранската криза ще бъде разрешена с дипломатически пътища и че Китай Бразилия и Русия споделят адекватно становище с Анкара. Говорителят каза също,че Турция е апелирала Техеранската администрация към прозрачност и е поела ангажимента да пояснява на западните държави, че Иран е сигурна страна.

Относно отношенията с Армения говорителят на Външно министерство отбеляза, че арменската преса разпространява слухове че след като е подписала протоколите за нормализиране на отношенията Турция няма да се занимава с проблема в Нагорни Карабах и че това не отговаря на истината.

Във връзка с икономическата криза в Гърция Йозюгергин каза, че Турция не желае икономически слаба съседна страна.
-
Бабаджан заминава за Атина

Ще се извърши потготовка за заседанието на Съвета за сътрудничество между Турция и Гърция.

Изпратена 29.04.2010 10:40:54 UTC

Обновена 29.04.2010 10:40:54 UTC

Преди предстоящото посещение на премиера Ердоган в Атина, държавният министър и вицепремиер Али Бабаджан тази вечер заминава за гръцката столица. В писмено изявление от канцеларията на Бабаджан се припомня, че е била постигната съгласуваност за създаването на Съвет за за стратегическо сътрудничество на високо равнище между Турция и Гърция и е било решено първото заседание да се проведе на 14-15 май 2010 в Атина.

Посещението на Бабаджан е с цел обсъждане на подготовката за Съвета за сътрудничество. В Атина Бабаджан ще проведе разговори с гръцкия премиер Йорго Папандреу и някои министри.След речта си на конференция ,устроена от списание „Дъ Економист” Бабаджан ще се завърне утре в Турция.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ

29.04.2010

Новините в днешните турски вестници

Изпратена 29.04.2010 11:52:39 UTC

Обновена 29.04.2010 11:52:39 UTC

„Отмяната на визите е в интерес и на Турция и Русия” в новина с това заглавие вестник Сабах пише, че бившият председател на руската държавна Дума Генадий Селезньов е заявил, че се очаква по време на официалното посещение на Руския Президент Димитрий Медведев през месец май в Турция, двустранно да бъдат вдигнати визите между двете страни.В новината се отбелязва, че Генадий Селезньов е подчертал, че това е важно от гледна точка на развитието на двустранните отношения и че бизвизовият режим ще бъде в полза и на двете страни.

Същият вестник помества новина със заглавието „ Сърбия ще се включи в Босненския процес в Хърватия” съобщава, че Турция продължава инициативите си около тристранните консултативни механизми със съседните на Босна и Херцеговина страни-Сърбия и Хърватия.В новината се сочи, че Анкара, която организира срещата между сръбските и босненски лидери, вчера организира и срещата между външните министри на Босна и Херцеговина и Хърватия.

Вестник Хюррийет съобщава, че съпругата на Премиера Реджеп Тайип Ердоган -Емине Ердоган ще замине за Белгия, за участие в панел на тема „ Турската жена в процеса на присъединяването в ЕС”.Вестникът пише, че в речта си на панела в Брюксел Емине Ердоган ще наблегне на факта, че турските жени са спечелили политическите си права много преди европейските жени и ще разкаже за проведените през последните 8 години мероприятия за активното включване на турските жени в обществения живот.

Вестник Хабер Тюрк пише, че Губернаторът на гръцкия остров Хиос Плидорос Ламбринудис е изпратил писмо до Гръцкия Премиер и външен Министър Йорго Папандреу, в което е предложил за турските граждани пътуващи до егейските острови да не се изискват входни визи.Вестникът пише, че Губернатор Ламбринудис е поискал от Премиера Папандреу да постави този въпрос в дневния ред на разговорите по време на посещението на Турския Премиер Ердоган в Атина.

Вестник Стар пише, че кредитната агенция „ Стандарт енд Пуърс” е намалила оценката за Атина с три степени, което е показател за задълбочаването на икономическата криза в Гърция.

В новина на вестник Ватан се съобщава, че престижният германски вестник Ди Сайт е публикувал списъка на преуспелите 100 студенти и че в този списък фигурират и имената турските студентки Айлин Селчук и Билге Буз.

Вестник Сабах съобщава, че американският певец Скот Уилсън, който се прослави с музикалния си инструмент, собствено изобретение и състоящ се от китара, уд и саз, със цел да представи и популяризира турската музика, ще изпълни песента „ Турция-душа моя” заедно с унгарската певица Ханнах Бергер.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2