Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 15 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 15.04.2010 г. !

Обама поиска Турция да одобри протоколите

Президентът на САЩ Барак Обама по време на среща с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон е отправил призив към Турция да одобри протоколите подписани между Турция и Армения предвиждащи нормализирането на отношенията между двете страни.

Изпратена 15.04.2010 09:59:13 UTC

Обновена 15.04.2010 09:59:13 UTC

Президентът на САЩ Барак Обама по време на среща с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон е отправил призив към Турция да одобри протоколите подписани между Турция и Армения предвиждащи нормализирането на отношенията между двете страни.

В изявлението направено от Белия дом относно срещата се отбелязва, че Обама и Ердоган са подтвърдили, че Турция и САЩ са стратегически партньори.

В изявлението се казва, че президентът Обама е предал на премиера Ердоган, че посреща с респект подкрепата, която оказва за продължаващите усилия за нормализиране на отношенията между Турция и Армения.
-
Преглед на турския печат 15.04.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 15.04.2010 10:16:23 UTC

Обновена 15.04.2010 10:16:23 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Обама благодари на Ердоган за усилията му за нормализиране на отношенията с Армения” съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама по време на срещата си с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган осъществена в рамките на срещата на върха за ядрената сигурност във Вашингтон е заявил, че посреща с респект усилията му за нормализиране на отношенията между Турция и Армения. Вестникът акцентува, че в писменото изявление публикувано от Белия дом се отбелязва, че по време на срещата на Ердоган и Обама, която е продължила 45 минути двамата лидери са потвърдили продължаването на стратегическото партньорство между двете страни. Вестникът се спира и на усилената дипломация водена от външния министър Ахмет Давутоглу с американския и арменския му колеги. В новината пише, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън на обяда, който е дала за участниците в срещата на върха е седнала до министър Давутоглу и арменския външен министър Едуард Налбантиян и са разговаряли. Вестникът сочи, че Давутоглу е предал на Клинтън и Налбантиян „Ние сме верни на процеса и работим по конструктивни идеи за приключването с успех на този процес”.

Вестник Сабах съобщава, че посланикът на Израел в Анкара Габи Леви е казал „Между Турция и Израел никога не е имало вражда, убеден съм че и за напред няма да възникне”. В новината се отбелязва, че Леви е посочил, че между двете страни съществуват много здрави връзки и че и Израел приема действителността, че Турция играе много важна роля в региона.

Вестник Йени Шафак съобщава за разрушителното земетресение разтресло Китай. Вестникът предава, че земният трус с магнитуд 6,9 бала по скалата на Рихтер, който разлюля китайската провинция Чингхай е причинил смъртта на стотици души и раняването на 10 хиляди души. В новината пише, че земетресението е нанесло най-големи щети на административните сгради от керпич и че турския червен полумесец е съобщил, че държи в готовност свои екипи, които при нужда ще бъдат изпратени в бедствения регион.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Хърватският лидер се извини на Босна” съобщава, че държавният глава на Хърватия Иво Йосипович, който посети Босна и Херцеговина се е извинил за това, че страната му е участвала в разрушаването на Босна през 90те години на ХХ век. В новината пише, че Иво Йосипович в изявлението си пред парламента на Босна е казал, че стабилна и просперираща Босна е в интерес на Хърватия.

Вестник Стар предава, че председателят на съвета на изпълнителните директори на Мерцедес бенц в Турция Волф Дитер Курц е съобщил, че камионите модел Актрос ще бъдат произвеждани във фабриката в Аксарай. В новината се отбелязва, че Курц, който е провел среща във фабриката на Мерцедес в Аксарай е отбелязал, че са увеличили броя на произвежданите модели в комплекса и че камионите модел Актрос, които са най-важния модел на фирмата Мерцедес Бенц ще бъдат произвеждани в тази фабрика. В новината пише, че Курц е казал, че фабриката в Аксарай е една от най-модерните фабрики за производство на камиони в света.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2