Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 10 април 2010 г.

Радио "Гласът на Турция " - 10.04.2010 г. !

Турция информира Баку за развоя на събитията в контактите с Армения....

Феридун Синирлиоглу коментира контактите си в Ереван и Баку...

Изпратена 10.04.2010 09:48:56 UTC

Обновена 10.04.2010 09:48:56 UTC

Съветникът към министерството на външните работи Феридун Синирлиоглу отбеляза в коментар относно контактите си в Баку и Ереван със статута на личен и специален представител на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че са били осъществени много положителни и ползотворни контакти.
Синирлиоглу отбеляза, че след контактите в Армения е преминал в Азербайджан, където е разговарял най-напред с министъра на външните работи Елмар Мемедяров, след което е бил приет от президента Илхам Алиев и му е предал личното писменно послание на премиера Ердоган, запознавайки го също така и с впечатленията, които е придобил по време на контактите си в Ереван.
Азербайджанският външен министър Мемедяров е подчертал по време на срещата, че Туpция е предприела много важни стъпки за мира в Кавказ и е kазал, че е обнадежден за резултатите от срещата между премиера Ердоган и президента на Армения Серж Саркисян във Вашингтон. Мемедяров е подчертал, че се надява, че ще бъдат одобрени обновените принципи от Мадрид и ще бъде направена важна крачка към постигането на всеобхватен договор за мир.
-
Пуснаха на вода боен катер проектиран от турски инженери

Вчера в Истанбул бе пуснат на вода първия боен катер от ново поколение построен от турска частна фирма.

Изпратена 10.04.2010 10:34:11 UTC

Обновена 10.04.2010 10:34:11 UTC

Вчера в Истанбул бе пуснат на вода първия боен катер от ново поколение построен от турска частна фирма.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отбеляза, че желаят региона, в който се намира Турция да бъде споменаван като регион на мира и благоденствието и каза дословно „Мирът ще подготви основа за намаляване на военните разходи и за прехвърлянето им с сферите на образованието, здравеопазването и инфраструктурата”.

Премиерът Ердоган акцентува, че през последните години нуждите на Турските въоръжени сили се посрещат от някои частни фирми в Турция и че бойните катери от ново поколение са били проектирани от турски инженери, което представлява важна новост.
-
Церемонии за жертвите в Киргизстан

Днес с церемонии бяха погребани жертвите загинали по време на размириците в Киргизстан.

Изпратена 10.04.2010 10:32:16 UTC

Обновена 10.04.2010 10:32:16 UTC

Днес с церемонии бяха погребани жертвите загинали по време на размириците в Киргизстан.

На погребалните церемонии участваха хиляди граждани, които съпроводиха 78те жертви към вечната им обител със сълзи на очи.

Бунта срещу киргизкото правителство, който избухна на 7ми април в столицата Бишкек стана сцена на кървави сблъсъци.

Новото управление след като превзе властта организира погребални церемонии за загиналите.

Роза Отунбаева, която застана начело на временното управление отбеляза, че са установили контрол над почти цялата страна.

Сваленият държавен глава Курманбек Бакиев се опитва да противостои на призивите за оставка. Новата администрация обеща на Бакиев, който се укрива в родния си град Джелалабад да му осигури свободно излизане извън страната.
-
Германски канал даде място на арменските твърдения...

Арменската диаспора отново полага усилия за да измами посредством недостоверни и лъжливи твърдения международната общественост...

Изпратена 10.04.2010 09:52:22 UTC

Обновена 10.04.2010 09:52:22 UTC

Арменската диаспора отново полага усилия за да измами посредством недостоверни и лъжливи твърдения международната общественост.
Германският държавен телевизионен канал ARD излъчи документален филм във връзка със събитията от 1915та година, в който бе дадено място само на арменските твърдения за събитията.
Вниманието привлече и фактът, че някои германски вестници отделиха широко място на коментари във връзка с този документален филм отразяващ само арменските позиции по въпроса.
-
Башбуг посети военновъздушната база в Бандърма

Началникът на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг вчера заедно с командващите сухопътните и въздушните сили и командващия жандармерията посети военновъздушната база в Бандърма.

Изпратена 10.04.2010 10:40:25 UTC

Обновена 10.04.2010 10:40:25 UTC

Началникът на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг вчера заедно с командващите сухопътните и въздушните сили и командващия жандармерията посети военновъздушната база в Бандърма.

Армейски генерал Башбуг каза че е проследил от кулата с гордост излитането на бойните самолети Ф-16, а след това проследи маневри за отразяване на ваздушна атака на противникова авиация.

В новините често се отдава място на пилотите от военновъздушната база в Бандърма поради догфайтовете, в които влизат с гръцките самолети над Егейско море.
-
Самолетът на президента на Полша Лех Качински се разби

Самолетът на полския президент Лех Качински се разби при приближаване към летището на западния руски град Смоленск.

Изпратена 10.04.2010 10:25:33 UTC

Обновена 10.04.2010 10:25:33 UTC

Самолетът на полския президент Лех Качински се разби при приближаване към летището на западния руски град Смоленск.

Съобщено бе, че в катастрофата са загинали 132ма души сред които са и полския президент Лех Качински и съпругата му.

За момента няма данни за оцелели.

Руските информационни агенции съобщиха, че самолета от типа „Туполев-154” се е разбил на километър и поливана от летището в град Смоленск и че времето е било мъгливо.

Говорителят на полското министерство на външните работи каза, че след падане самолета се е възпламенил.
-
Преглед на турския печат 10.04.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 10.04.2010 10:30:05 UTC

Обновена 10.04.2010 10:43:26 UTC

Вестник Сабах съобщава, че израелският премиер Бенямин Нетаняху се е отказал да участва на срещата на върха за ядрената сигурност, която ще се състои в САЩ поради възможността на дневен ред да бъде поставен въпроса за ядрените оръжия, които притежава Израел. Вестникът предава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е казал във връзка с позицията на Нетаняху, който е взел решение да не участва на срещата на върха във Вашингтон „Всяка една страна самостоятелно решава, на коя среща да участва и на коя не”. В новината се отбелязва, че турски дипломатически източници са акцентували, че на 8ми април САЩ и Русия са подписали Договор за намаляване и ограничение на стратегическите нападателни оръжия и че по настоящем приоритетно място в световния дневен ред има въпроса за сериозното намаление на ядрените оръжия и предава, че се очаква на срещата на върха в САЩ премиера Реджеп Тайип Ердоган да заяви, че Турция не желае ядрени оръжия в своя регион. Вестникът сочи, че премиерът Р. Т. Ердоган, който ще замине за Вашингтон за участие в срещата на върха за ядрената сигурност ще открие изложба на географски карти начертани от видни турски мореплаватели от Османския период.

Вестникът Стар предава изявлението направено от премиера Реджеп Тайип Ердоган на церемонията по пускане на вода на боен катер от ново поколение построен от частната фирма „Деарсан Геми Иншаат”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Ние сме тези, които напират за разрешаване на въпросите с Армения и Кипър” предава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал, „Ние сме членове на цивилизация на обичта, която извисява не сблъсъците, а споразумяването, не войната, а мира и толерантността. Турция е страна отправяща послания за мир към всяко едно кътчета в света без да прави разграничение между раса и религия”.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Киргизстан е в траур” съобщава, че в Киргизстан, където опозицията превзе властта е бил обявен двудневен траур за жертвите загинали по време на размириците в странта. В новината се отбелязва, че в 7те области и в столицата Бишкек и в град Ош знамената са били свалени наполовина.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2