Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 7 април 2010 г.

Турските новини - 07.04.2010 г. !

Премиерът на Турция и президентът на Армения ще се срещнат във Вашингтон
07 април 2010 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара/Ереван. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и арменският президент Серж Саркисян ще се срещнат във Вашингтон в рамките на срещата за ядрената сигурност, която ще се състои на 12 и 13 април, пише турският вестник „Сабах”. В същото време заместник-външният министър на Турция Феридун Синирлиоглу се намира в Ереван за важни срещи като специален пратеник на Ердоган, който трябва да предаде писмо на арменския президент от турския премиер. Според дипломатически източници той трябва да се срещне с президента Саркисян и външния министър Едвард Налбандян.

Турция: Лагери на ПКК в Северен Ирак са били обстрелвани от турска артилерия
07 април 2010 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Ербил/Анкара. Лагери на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак са били обстрелвани от турски артилерийски части, разположени до турско-иракската граница, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Според информация в интернет сайта на Демократичната партия на Иракски Кюрдистан с лидер Масуд Барзани вчера към 14,30 часа са обстрелвали лагерите Зап и Хафтанин в продължение на половин час.
Обстрелът е бил южно от селищата Мъздур и Батуфа. Според дежурния началник на службата на пешмергите в Северен Ирак Хюсеин Темир са били открити 20 снаряда.

„Заман”: Бивш началник на турския генерален щаб разкритикува твърденията на бившия командващ първа армия
07 април 2010 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Бившият началник на Генералния щаб на Турция генерал Хилми Йозкьок разкритикува остро изявлението на бившия командващ на първа армия генерал Четин Доган, пише турският вестник „Заман”. В интервю за журналист от вестник „Милиет” Йозкьок посочва, че въпросът е предоставен на правосъдието и той не желае да прави коментари и интерпретации, за да не окаже въздействие върху работата на правосъдните органи. Бившият началник на генералния щаб каза, че изявленията на генерал Доган целят да разводнят разследвания въпрос. Според Йозкьок е нормално началникът на Генералния щаб да разговаря с подопечните си командващи, но това са държавни въпроси и не може да се изнасят пред медиите. На въпрос към Йозкьок дали има отношение към случвалото се в първа армия и дали много документи не са издадени по негово нареждане и координация, както твърди Доган, той отговаря, че всеки говори както си иска. Според Йозкьок по случая с изнасянето на документи от космическата стая в мобилизационния център, където е било замесено също името на Четин Доган, всички са запазили мълчание и са чакали правосъдието да си каже думата, но само Доган е говорил.
На въпроса дали като началник на Генералния щаб Хилми Йозкьок е давал разрешение за семинар за военен план той посочва, че не е давал разрешение за точно такъв вид военно обучение. Самият генерал Доган отхвърля всички обвинения за съучастие в изготвяне на план за военен преврат и твърди, че това е план за военно обучение.

Турският премиер ще се срещне с френския президент
07 април 2010 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Париж. Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган е на посещение във Франция, където ще се срещне с френския президент Никола Саркози на фона на острите противоречия между двете страни относно амбициите на Турция да се присъедини към Европейския съюз и въпроса за налагането на нови санкции на Иран, предаде АФП.
Ердоган пристигна в Париж във вторник, като визитата му съвпадна с края на деветмесечен турски културен фестивал във Франция, която е вторият по големина инвеститор в Турция въпреки дипломатическите различия между двете страни.
Лидерите на двете страни ще обсъдят пътищата за задълбочаване на икономическото сътрудничество, съобщиха дипломати, както и по-сериозни дипломатически въпроси, като кандидатурата на Турция за членство в ЕС и неразпространението на ядрените оръжия.
Преди да пристигне в Париж, Ердоган заяви пред „Фигаро”, че иранската ядрена криза „трябва да бъде преодоляна по дипломатически път”.
Вече два пъти са налагани санкции на Иран, но тези, които искаха тяхното налагане, бяха също и тези, които ги нарушиха първи, каза още турският премиер.
„Французи, германци, британци, американци и китайци. Те всичките бяха разобличени и продължават с помощта на индиректни начини да вкарват своите стоки в Иран. Не можем да си затворим очите за тази реалност”, каза още той.
Саркози е твърд защитник на налагането на нови по-строги международни икономически санкции на Техеран, за да може Ислямската република да бъде принудена да се откаже от ядрените си изследвания.
Франция и Турция също са разделени и по въпроса за надеждите на Анкара да се присъедини към ЕС. Ако Турция се присъедини към ЕС, то тя ще бъде втората по брой население страна-членка и първата по територия, както в Европа, атака и в Азия.
„Турция няма да бъде бреме за Европа, а напротив, тя ще допринесе за облекчаването на бремето на континента”, каза Ердоган пред „Фигаро”.

„Хюриет”: 28 нелегални имигранти са задържани при операция в Одрин, Турция
07 април 2010 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Одрин. 28 нелегални имигранти са задържани при операция в Одрин, Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. 28 лица от палестински произход, които са пристигнали с влака Истанбул-Одрин в Одрин, са тръгнали след слизането си да търсят водача, който е трябвало да ги изведе нелегално през границата. Жителите на квартала обаче, където според информацията е живеел водачът, са ги видели и са сигнализирали в полицията. След получения сигнал полицията е задържала имигрантите. След медицински преглед те са били изпратени в отдела за чужденци за експулсиране от страната.

„Сабах”: 8 военни от запаса, разследвани по план за военен преврат, са доведени в съда в Истанбул
07 април 2010 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. 8 военни в пенсия, разследвани по твърденията за план за военен преврат в Турция, бяха доведени днес в съда в район Бешикташ в Истанбул, пише турският вестник „Сабах”. Довеждането им стана при засилена полицейска охрана след приключване на разпита в отдела за борба срещу тероризма към полицията в Истанбул.

„Заман”: Арестуван турски командващ отхвърли обвинението в съучастие в планиран военен преврат
07 април 2010 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Арестуваният по разследванията за изготвен план за военен преврат „Бальоз” бивш командващ Първа турска армия генерал Четин Доган заяви, че няма нищо общо с твърдения за планиран преврат и е действал в допустимите от закона граници, пише турският вестник „Заман”. Бившият командващ Първа турска армия генерал Четин Доган, който беше арестуван по разследванията за плана „Бальоз” и освободен онзи ден, но прокуратурата оспорва освобождаването му, изпрати трето писмо до медиите. В писмото, изпратено чрез неговия адвокат, генералът посочва, че през 2003 година като началник на Генералния щаб генерал Хилми Йозкьок е водил личен разговор с него, в който е казал, че има информация за вълнения и приготовления за бунт в първа армия. Доган пише, че в последната седмица на май 2003 година началникът на Генералния щаб Йозкьок е участвал във военно учение с командващите на видовете въоръжени сили и главното командване на жандармерията и след приключване на учението е искал да разговаря насаме с него. На въпроса на Йозкьок дали има информация за подготовка на бунт в първа армия и дали е замесен в това Доган е отговорил, че винаги е действал в позволените граници и ще продължи да действа така.

„Вима”: Турция настоява, че континенталният шелф не е единственият спорен въпрос между Атина и Анкара
07 април 2010 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Атина. Определянето на континенталния шелф е само един от висящите спорове в Егейско море и уреждането му от правна гледна точка до голяма степен е свързано с други спорове, заявява министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу в интервю за вестник „Вима”. Давутоглу, който утре ще се срещне с гръцкия заместник министър на външните работи Димитрис Друцас, заявява готовността си за диалог по висящите спорове в Егейско море, но настоява на позицията на Анкара, че първо на масата на преговорите трябва да бъдат поставени всички висящи спорове, а не само този за континенталния шелф.
Относно въпроса с неотдавнашните действия на турския военен флот в Егейско море, турският първи дипломат пояснява, че маршрутите, следвани напоследък от турски военни кораби в Егейско море, са в абсолютно съгласие с международното право и обичайната практика и отправя критика към гръцките медии, че са преекспонирали въпроса. Външният министър на Турция изразява надежда, че с новото гръцко правителство на ПАСОК ще може да бъде отворена нова глава в гръцко-турските отношения.

Специалният посланик на премиера на Турция е на посещение в Ереван
07 април 2010 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Ереван. Делегация, оглавена от специалния посланик на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и първи заместник-министър по външните работи на Турция Фирутдин Синирлиоглу е на посещение в Ереван, съобщи арменският външен министър Едуард Налбандян, предаде РИА Новости.
„Специалният посланик на премиера на Турция ще се срещне днес с президента на Армения Серж Саркисян и с министъра на външните работи”, каза Налбандян.

Турски печат: Изпратиха в затвор висши военни, разследвани за план за военен преврат
07 април 2010 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Визитата на премиера Реджеп Тайип Ердоган във Франция и развитието на разследването по твърденията за изготвен план за военен преврат са водещите теми в турските вестници днес. Вестник „Хюриет” обръща внимание на спрените от истанбулския главен прокурор операции за арести на военни, фигуриращи в списъка, изготвен от двамата разследващи прокурори Мехмет Берк и Билял Байрактар. Според обяснението на истанбулския главен прокурор Айкут Дженгиз Енгин той е получил телефонно обаждане от централното командване в Истанбул, в което офицер е припомнил писмо, изпратено до Енгин във връзка с разследването по плана „Бальоз” и е посочил, че в заповедта за арест липсват неговият подпис и подписът на заместник-главния прокурор Туран Чолаккадъ.
При тази ситуация Енгин е разпоредил спиране на операциите с мотива, че е необходим период новите разследващи прокурори да се запознаят с материалите по разследването.
Вестник „Милиет” се спира на писменото изявление на арестувания и освободен онзи ден чрез съдебно решение бивш командващ на Първа турска армия генерал Четин Доган, че на етапа, на който е стигнало разследването по плана „Бальоз”, трябва да проговори бившият началник на Генералния щаб генерал Хилми Йозкьок. Генерал Доган посочва, че през 2003 година като началник на Генералния щаб Йозкьок е имал персонална среща с него и е казал, че има информация, че в Първа армия има приготовления за бунт и метежи и го е попитал това вярно ли е. Доган му е отговорил, че той действа в позволените граници и ще продължава да следва това поведение.
Вестник „Заман” пише, че подкрепа за действията на истанбулския главен прокурор Енгин е изразил само Висшият съвет на съдиите и прокурорите. Вестник „Сабах” информира, че съдът в Истанбул е разпоредил мярка за задържане в затвор по разследването за плана „Бальоз” за бившия главен секретар на Съвета за национална сигурност армейски генерал Шюкрю Саръъшък и за дивизионния генерал Нури Али Карабаба.

„Ханделсблат”: Деликатна визита в Париж
07 април 2010 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Париж. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще посети днес Париж, за да убеди френския президент Никола Саркози, че Анкара заслужава членство в Европейския съюз, коментира германският в. „Ханделсблат”. Ердоган обяви, че възнамерява да покани Саркози в Турция, за да му покаже, че усилията за реформи са били успешни. Френският държавен глава, както и германският канцлер Ангела Меркел, са най-силните противници на присъединяването на Турция към Европейския съюз.

„Сабах”: Турция и Франция отправят едни и същи послания за мир, каза турският премиер
07 април 2010 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Париж. Турция и Франция имат трайни връзки от векове наред, гледат се един друг от запад и изток и винаги отправят едни и същи послания за мир, солидарност и приятелство. Това каза турският премиер Реджеп Тайип Ердоган през първия ден от визитата си в Париж, пише турският вестник „Сабах”. Ердоган пристигна на официално посещение във Франция вчера, съпровождан от съпругата си Емине Ердоган и министри. В изказването си при закриването на културната инициатива „Сезон на Турция във Франция” премиерът изтъкна, че един ЕС, в който е членка Турция, ще бъде един от най-важните проекти за утвърждаване на мира в света.
Културната проява бе закрита с операта „Мюсенна”. Названието й идва от термин в традиционната турска калиграфия, използвана за огледалното изписване на една дума или израз. Представянето на тази опера има символичен смисъл, отразяващ контактите между изтока и запада, отбелязва вестникът. На представлението присъстваха и председателят на френския сенат и петима френски министри.

Турция: 25 генерали на активна служба са в списъка на разследваните за план военен преврат
07 април 2010 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. 25 генерали на активна служба фигурират в списъка на прокурорите със специални пълномощия, които са водили разследването по твърденията за план за военен преврат с кодовото име „Бальоз” в Турция, пише турският вестник „Ватан”. В списъка, по който на 5 април започнаха операции по задържане, но след това главният прокурор в Истанбул разпореди прекратяване на операциите, фигурират и командващият на пехотната дивизия в Юксекова, която има ключова роля в борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ и командващите на Северноморската и Южноморската военна територия. Двамата разследващи прокурори Мехмет Берк и Билял Байрактар дадоха разпореждане за арести на 98 военни, от които 25 генерали и 53 офицери на активна служба и 20 пенсионирани офицери. В понеделник сутринта при операции в Измир, Анкара и Чанаккале и още 11 града бяха арестувани 20 от тях, сред които и бившият главен секретар на Съвета за национална сигурност армейски генерал Шюкрю Саръъшък и бившият началник на Военномедицинската академия в Истанбул генерал Тунджай. Докато продължаваха операциите обаче заместник-главният прокурор на Истанбул Туран Чолаккадъ излезе с изявление, че операциите не могат да продължат при липса на разрешение от главния прокурор и заместник-главния прокурор на Истанбулската републиканска прокуратура. Прокурорите Берк и Байрактар бяха отстранени от разследването и на мястото им бяха определени други. Прокурорът Чолаккадъ също отмени искането за арест на някои имена, фигуриращи в списъка на Берк и Байрактар.

Димитрис Друцас е на работно посещение в Турция
07 април 2010 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Атина/Истанбул. Заместник-министърът на външните работи на Гърция Димитрис Друцас днес заминава на двудневно работно посещение в Турция, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики” . Визитата е по покана на турския министър на външните работи Ахмет Давутоглу. Днес Друцас ще бъде в Истанбул, където ще бъде приет от Вселенския патриарх Вартоломей. Утре ще се срещне с Давутоглу, с когото ще обсъдят въпроси, свързани с двустранното сътрудничество в рамките на подготовката на визитата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Гърция по покана на премиера Георгиос Папандреу, както и въпроси, отнасящи се до регионалното и международното сътрудничество. По-късно Друцас ще бъде приет от Ердоган и от президента Абдулах Гюл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2