Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 5 април 2010 г.

Турските новини - 05.04.2010 г. !

„Заман”: Дениз Байкал няма да има конкурент за лидерския пост на опозиционната НРП в Турция
05 април 2010 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Преди предстоящия редовен конгрес на народнорепубликанската партия в Турция лидерът Дениз Байкал е спокоен за своето бъдеще, пише турският вестник „Заман”. На конгреса, който ще се състои на 22 май, Байкал няма да има конкуренти при избора на председател на партията. Байкал, който от 1992 година насам, остави извън лидерския пост и партията много свои конкуренти като Хикмет Четин, Мурат Караялчън, Ертугрул Гюнай, Мустафа Саръгюл и други, за първи път няма да има конкурент. На конгреса опозиционната НРП ще определи кадрите си, които ще подготвят изборите през 2011 година. Преди всеки конгрес Байкал обещава промяна, но досега от 1992 година насам, откакто е на лидерския пост, в партията не стана някаква сериозна промяна.

Необходима е справедлива позиция спрямо Турция по въпроса за членството в ЕС, каза Гуидо Вестервеле
05 април 2010 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Берлин/Анкара. Германският външен министър Гуидо Вестервеле заяви, че трябва да се определи и възприеме справедлива позиция спрямо Турция по въпроса за членството в ЕС, пише турският вестник „Сабах”. Вестервеле, който е лидер на Партията на свободните демократи и коалиционен партньор на Ангела Меркел в германското правителство, посочи, че Турция е един сигурен партньор и събеседник в преговорите и отношението към нея в този процес трябва да е справедливо. Според него перспективата за европейско членство е голям източник на сили за реформи и промяна в Турция. Въпреки това обаче германският министър смята, че тя още не е готова за членство.

„Заман”: Скандални разкрития за снабдяването с лекарства на терористите от ПКК в Северен Ирак
05 април 2010 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Дирекцията на Съвета за социална сигурност в Анкара предприе разследване по скандалните твърдения, че лекарствата на терористите от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са платени от Съвета за социална сигурност, пише турският вестник „Заман”. Анкара изпрати в югоизточните турски градове 20 инспектори, за да проверят слуховете, че лекари и фармацевти от Диарбекир, Шърнак и други областни центрове са вземали с фалшиви документи на лица, включили се в ПКК, лекарства от държавата и по нелегален път са ги пращали в лагери в планината Кандил в Северен Ирак. При първоначалната проверка е било установено, че твърденията отговарят на истината.

„Йени шафак”: Хиляди привърженици на ПКК в Турция отбелязаха 61-ия рожден ден на лидера Абдуллах Йоджалан
05 април 2010 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Шанлъурфа. Хиляди привърженици на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ в Турция отбелязаха 61-ия рожден ден на лидера Абдуллах Йоджалан, пише турският вестник „Йени шафак”. Хиляди хора се събраха вчера в околия Суруч, провинция Шанлъурфа. Сред тях бяха и депутати от Партията на мира и демокрацията Емине Айна, Бенги Йълдъз, Ибрахим Биниджи и Севахир Байъндър, сродници на Йоджалан, както и завърнали се активисти на ПКК от лагери в Северен Ирак. На честването беше дадено позволение за участие на точно определен брой хора, за да не възникнат сблъсъци. До дома на Йоджалан в село Йомерли бяха допуснати 14 автобуса с общо 500 души.
Миналата година при сблъсъци при отбелязването на рождения ден на обявения за терорист номер едно в Турция.

ВМС на Турция ще имат военнотактическо учение в Мраморно и Черно море
05 април 2010 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Военнотактическо учение „Морска звезда” ще проведат турските военноморски сили в Мраморно и Черно море между 6 и 18 април, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В изявление на командването на военноморските сили към турския генерален щаб се казва, че в учението ще вземат участие части под командването на военната флота, военновъздушни части, части на командването за крайбрежна сигурност и части на северноморското командване. В учението ще участват 7 фрегати, 1 корвета, 3 подводници, 4 катера, 3 помощни кораба, 4 лодки на крайбрежната охрана, 4 хеликоптера и самолети на военновъздушните сили.

„Заман”: Страховете на европейските страни от Турция са неоснователни, смята експерт
05 април 2010 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Съсекс. Страховете на някои европейски страни от Турция са неоснователни, смята Фабио Петито, експерт по международни отношения в университета в Съсекс, Великобритания, пише турският вестник „Заман”. Проф. Петито, който се занимава активно с контактите между Запада и мюсюлманския свят, е на мнение, че присъединяването на Турция към ЕС ще бъде от полза на Евросъюза. Според него страховете, че членството на Турция ще има негативни последици за социалния и културния живот на Европа нямат основания. По думите му Турция по-скоро ще се опита да бъде мост между Запада и мюсюлманския свят, нещо, което прави и с инициативата за Алианс на цивилизациите.

„Милиет”: Турският премиер Ердоган ще посети Босна и Херцеговина
05 април 2010 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Начало / Босна и Херцеговина
Анкара/Сараево. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще направи двудневно посещение в Босна и Херцеговина на 5 и 6 април, пише турският вестник „Милиет”. В периода на продължаващи спорове в сръбския парламент за извинението за убийствата в Сребреница и назначаването на посланик на Босна и Херцеговина в Белград Ердоган ще посети бившата югославска република за участие във важни форуми. Ердоган ще бъде съпровождан от външния министър Ахмет Давутоглу, други министри и високопоставени представители.
Турция е изтъквала, че държи на стабилността на Босна и Херцеговина, която предизвиква страхове от разпадане в последно време. По време на срещите си с босненски представители турските управляващи са акцентирали на това, че целостта на републиката е важна за стабилността на Балканите. В изявление на пресцентъра на Министерския съвет във връзка с визитата на Ердоган се посочва, че Турция много държи на добрите си отношения с Босна и Херцеговина и Сърбия. В рамките на визитата си турският премиер ще участва в среща в Босненския институт в Сараево и ще открие турско-босненски бизнес форум. На него той ще има срещи с председателя на тричленното босненско председателство Харис Силайджич и други босненски представители.

Нова подписка за подкрепа на пакета за промени в конституцията на Турция ще бъде открита в парламента
05 април 2010 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Над 50 депутати от Партията на справедливостта и развитието в Турция са оттеглили подписите си под предложения пакет за промени в конституцията на Турция, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Така подписалите проекта за промени остават под 184 и той ще бъде отворен отново за подписи. Според заместник-председателя на парламентарната група Суат Кълъч с тази стъпка ще бъдат прекратени и споровете за това дали под проекта стои и подписът на председателя на парламента Мехмет Али Шахин.
Бекир Боздаг, също член на ръководството на групата, посочи, че в предложения пакет може да има промени. Според информацията такива ще бъдат направени по начина на функциониране на Военноадминистративния съд.

„Заман”: Турция има нужда от нова демократична конституция, заяви лидерът на „Движение за промяна на Турция”
05 април 2010 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Лидерът на партията „Движение за промяна на Турция” Мустафа Саръгюл заяви, че Турция има нужда от нова демократична конституция, пише турският вестник „Заман”. Саръгюл коментира пакета за промени в конституцията при откриване на нов партиен офис в Истанбул. Той посочи, че Турция няма да може да се управлява и да върви напред със сегашната конституция и силно се нуждае от нова демократична конституция. Той призова за консенсус между политическите партии при изработването на нов основен закон на републиката, за да бъде той на всички турски граждани.

Турция: Още 10 души са арестувани в рамките на разследване за план за военен преврат
05 април 2010 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Измир/Анкара. 10 души са арестувани в рамките на разследването по твърденията за изготвен план за военен преврат с кодовото име „Бальоз” в Турция, пише турският вестник „Ватан”. Арестите са осъществени при операции в Измир, Анкара и Чанаккале.

АФП: Турският премиер ще посети Франция
05 април 2010 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще посети Франция утре за преговори с президента Никола Саркози, който е начело на опозицията на присъединяването на Анкара към Европейския съюз, предава АФП.
По време на двудневната си визита Ердоган също така ще присъства на церемония по закриване на серия от събития, популяризиращи турската история и култура.
„Принципната цел на визитата” ще бъде „засилване” на двустранните връзки, заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро.
„По въпроса за евроинтеграцията, съответните позиции на двете страни са добре известни”, допълни той.
Заедно с Германия, Франция е един от водещите противници на присъединяването на Турция към ЕС, като Саркози заявява, че сравнително бедната мюсюлманска страна не принадлежи към Европа.
Френският държавен глава бе заявил, че на Турция трябва да се предложи алтернативно споразумение, което не представлява пълноправно членство.
„Фокус” припомня, че миналата седмица по време на визита в Турция германският канцлер Ангела Меркел също отбеляза, че на Анкара трябва да бъде предложено „привилегировано партньорство”, а не членство. Турските власти на свой ред отхвърлиха тази инициатива като „обидна”.

Ако Турция ратифицира протоколите с Армения, може да възникне нова война, според арменски опозиционен лидер
05 април 2010 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Ереван. Ако Турция ратифицира протоколите за нормализиране турско-арменските отношения, Азербайджан може да нападне Армения, заяви лидерът на опозиционната партия „Революционна федерация на Армения /Дашнаксютун/” Киро Маноян, пише турският вестник „Милиет” . Маноян е казал това в интервю за електронното издание на арменската диаспора Панармениан. Според опозиционния арменски лидер Азербайджан се смята за превъзхождаща във военно отношение и ако счете, че чрез подписването на протоколите между Турция и Армния тя е предадена, може да възникне нова война за Нагорни Карабах. Според Маноян на срещата по ядрената сигурност Вашингтон президентът Барак Обама ще има разговор с арменския президент Серж Саркисян и вероятно ще се опита да го убеди за по-мека позиция относно въпроса за арменския геноцид.

„Сабах”: Либералите и демократите в ЕП изразиха подкрепа за членството на Турция в ЕС
05 април 2010 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Председателят на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент Аннеми Нейтс Ютебруек изрази подкрепа за членството на Турция в ЕС, пише турският вестник „Сабах”. Група от либерали и демократи в ЕП е на посещение в Турция по покана на Конфедерация на бизнесмените и индустриалците на Турция /ТУСКОН/. На среща снощи в Истанбул ръководителите на ТУСКОН и представителите на Партията за либерални демократични реформи обсъдиха въпроси за евроинтеграцията на Турция и пакета за промени в конституцията, внесен в парламента от управляващата партия. Ютебруек е посочил, че решението за реформения пакет ще вземе парламентът, но според европейските парламентаристи процесът се направлява добре. Той е казал, че по процеса на евроинтеграция всички страни трябва да удържат поетите обещания. По думите му в рамките на този процес в Турция стават много положителни промени.

"Заман": Турция изпраща нови посланици в София и редица други столици
05 април 2010 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. За нов посланик на Турция в София е назначен Исмаил Арамаз, съобщава днес турският вестник "Заман". Държавният глава на Турция Абдуллах Гюл подписа указ за назначаване на нови посланици в редица столици, между които Лондон, Москва, Рим, Тел Авив, Загреб, Скопие. Назначенията влизат в сила след като бъдат публикувани в турския държавен вестник.
Новите посланици в София, Загреб и Скопие поемат за първи път такъв пост. Сегашната смяна на дипломатически представители на Турция в чужбина се характеризира с избора на по-млади дипломати, отбелязва изданието. С нови посланици ще бъдат и турските дипломатически мисии в Швейцария, Португалия, Ливан, Сенегал и други страни.

Турция: Артефакти на 800 години бяха открити случайно при строителни работи
05 април 2010 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Начало / Култура
Ерзинджан. 28 предмета с историческа стойност бяха открити случайно при ремонтни дейности в град Кавакьолу, провинция Ерзинджан, Източна Турция, предаде Догу Хабер Аджансъ /ДХА/. Става дума за различни оцветени съдове, датиращи от преди 800 години. Откритите артефакти са предадени на местния музей, където ще бъдат реставрирани.

Турция назначи нов посланик в Израел
05 април 2010 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Властите на Турция назначиха нов посланик в Израел. Сега турската дипломатическа мисия в Израел ще бъде ръководена от Керим Юрас, предаде РБК.
Той ще замени на поста Огуз Челикол, който се оказва замесен в скандал със заместник-министъра на външните работи на Израел Даниел Аялон.
През януари 2010 г. Аялон покани Челикол на прием, по време на който се държа провокативно.
Израелският заместник-министър игнорира всичките правила на етикета, не подавайки ръка на Челикол и поканвайки го да седне на нисък диван, докато самият той и неговите помощници са седели по време на разговора на високи кресла. При това от стаята на разговорите е бил изнесен турският национален флаг, оставяйки само израелския, а разговорът е бил воден демонстративно на иврит, който турският дипломат не е владеел.
По думите на Аялон, по този начин той е изразил протест срещу излъчването на в Турция на телевизионен сериал, разказващ за военни престъпления на израелци срещи палестинци.
Реакцията на Турция бе мигновена: правителството на страната отзова своя посланик от Израел и обяви готовност да закрие посолството си в тази страна.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2