Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 4 април 2010 г.

Турските новини - 04.04.2010 г. !

Турция: Полицията залови 33 кг хероин
04 април 2010 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турските сили за сигурност заловиха 33 кг хероин днес в провинция Текирдаг, Югозападна Турция, съобщава Анадолската агенция. Операцията е предприета въз основа на получен сигнал. Екип на звеното за борба с разпространението на наркотици спрял автомобил с холандска регистрация близо до град Чорлу и намерил дрогата, скрита под предните седалки. Водачът на колата – холандец, е задържан. Въз основа на информацията, получена от задържания шофьор, при едновременни операции в различни части на Истанбул са арестувани още четирима души.

Вселенският патриарх отслужи пасхална служба в Истанбул
04 април 2010 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул.Вселенският патриарх Вартоломей водеше днес пасхалното богослужение в Истанбул, съобщава Анадолската агенция. На църковната служба за Великден присъстваха православни вярващи, живеещи в Турция, както и многобройни туристи.
Агенцията отбелязва, че турският държавен министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш по-рано днес е отправил поздравление към християнския свят за Великден и е пожелал на християните, граждани на Турция, щастлив и спокоен празничен ден.

Турция: Премиерът ще бъде на двудневно посещение в Босна и Херцеговина
04 април 2010 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара.Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще бъде на посещение в Босна и Херцеговина на 5 и 6 април, след което ще отпътува за Франция, съобщава Анадолската агенция. Утре той ще присъства на откриването на нова сграда на международния университет в Сараево, в който следват около 900 турски студенти. Във вторник премиерът ще участва в първата конференция за международни инвестиции, която ще се състои в Сараево.
Програмата на Ердоган предвижда също лекция в Босненския институт, както и редица двустранни срещи в рамките на конференцията.

Румъния: Граничната полиция задържа два турски риболовни кораба
04 април 2010 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Букурещ. Служители на румънската гранична полиция задържаха два турски риболовни кораба, които бракониерствали в Черно море, предаде румънската агенция Медиафакс. Наложило се румънските гранични служители да открият огън, за да спрат единия турски риболовен съд, съобщил говорителят на граничната полиция Фабиян Бадила. Първият кораб бил задържан в петък вечерта на 60 мили от Сфанту Георге. Намиращите се на борда му 14 турски моряци казали, че нямат документи за самоличност. Вчера сутринта бил задържан вторият риболовен кораб, след като полицията открила огън, за да го принуди да спре. На борда му били намерени рибарски мрежи и лед.
Турските моряци ще бъдат разпитани в полицията.

Турция: Висшите магистрати се тревожат за бъдещето на обществото
04 април 2010 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Председателят на Върховния касационен съд в Турция Хасан Герчекер каза, че предвижданите промени в конституцията на страната ще поставят съдебната система в „символична позиция”, пише днес турският вестник "Джумхуриет". Правото и политиката не могат да бъдат разделени едно от друго, казал висшият магистрат по повод твърдения, че юристите се занимават с политика. Предлаганите конституционни промени, които между другото предвиждат ново структуриране на Конституционния съд и на Висшия съвет на съдиите и прокурорите, според Герчекер ще повлияят върху ефикасността и и присъствието на висшите съдебни институции ще стане символично. „Хората трябва да си отворят сега очите. Безпокоим се за бъдещето на обществото", изтъкнал председателят на Върховия касационен съд.
Вестник "Тюркие" цитира днес отправената от премиера Реджеп Тайип Ердган критика към членовете на върховните съдилища, които призовават турските граждани да отхвърлят пакета от предложения за конституционни промени. „Свалете тогите и се захванете с политика”, казал Ердоган по адрес на съдиите.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2