Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 1 март 2010 г.

TRT - VOT - News - 01.03.2010 !

Арменското лоби отново внася проекто-закон по твърденията за геноцид...

Комитетът за външни отношения към Камарата на представителите на американския конгрес ще обсъди на 4ти март проекто-закона за арменските твърдения за събитията от 1915та година...

Изпратена 01.03.2010 10:47:52 UTC

Обновена 01.03.2010 10:47:52 UTC

Комитетът за външни отношения към Камарата на представителите на американския конгрес ще обсъди на 4ти март проекто-закона изискващ от президента на САЩ Барак Обама да признае арменските твърдения за събитията от 1915та година като геноцид.
Отбелязва се, че е голяма вероятността проекто-законът да бъде приет в комитета и да бъде внесен за гласуване в Камарата на представителите.
В словото, което произнесе на конференция във връзка с турската външна политика, организирана в Атланта, Мортън Абрамовиц отбеляза, че арменската диаспора поставя ежегодно през месец март подобен проекто-закон в дневния ред на Конгреса и отправи предупреждението, че ако през тази година президентът Обама не предприеме инициативи, е много голряма вероятността този проекто-закон да бъде приет.
Абрамовиц отбеляза, че въпреки подкрепата на американската администрация за процеса на нормализиране на отношенията между Турция и Армения, не трябва да се забравят обещанията дадени от президента Обама по време на предизборната му кампания и факта, че конгресът е под контрола на Демократическата Партия.
-
Американска делегация се срещна с Аталай...

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай прие началник щаба на американските сили в Ирак Джозеф Андерсън...

Изпратена 01.03.2010 10:51:13 UTC

Обновена 01.03.2010 10:51:13 UTC

Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай прие началник щаба на американските сили в Ирак Джозеф Андерсън.
Андерсън и придружаващата го делегация пристигнаха в 10 часа и 30 минути в сградата на Министерството на вътрешните работи.
Срещата и преговорите между делегациите протекоха при закрити за пресата врати.
На срещата присъства и послникът на САЩ в Анкара Джеймз Джефри.
-
Кабинетът ще обсъди проекта за конституционни промени...

Министерският съвет се събра на заседание под председателството на премиера Ердоган...

Изпратена 01.03.2010 10:42:02 UTC

Обновена 01.03.2010 10:42:02 UTC

Министерският съвет се събра на заседание под председателството на премиера Ердоган.
На заседанието в новата сграда на Министерския Съвет ще бъдат обсъдени последните събития в страната, подготовките за пакет за конституционни реформи в различни сфери и главно в правосъдието, вътрешни и външни събития и планът за разрешаване на проблема с работниците във фирмата Текел.
Също така в дневния ред на заседанието е и арменския проекто-закон, който се очаква да бъде обсъден тази седмица в камарата на представителите на американския конгрес.
Очаква се да бъдат обсъдени и процесът на членство в ЕС, икономически въпроси и проекто-закони, които се предвижда да бъдат внесени във ВНСТ.
-
Галатасарай увеличава преднината...

Резултатите от 23тия кръг на Турската футболна Суперлига...

Изпратена 01.03.2010 10:53:56 UTC

Обновена 01.03.2010 10:53:56 UTC

След играните в края на миналата седмица срещи от 23тия кръг на Турската футболна Суперлига, на челно място е Галатасарай с 50 точки, а на втора позиция е Бурсаспор с 46 точки. С последната си загуба, Фенербахче зае третото място оставайки с актив от 45 точки.
Ето резултатите от срещите от 23тия кръг.
Анталияспор-Трабзонспор 1:1
Бешикташ-Кайсериспор 2:1
Бурсаспор-Сивасспор 3:0
Генчлербирлиги-Анкарагюджю 0:1
Газиантепспор-Ескишехирспор 1:1
Манисаспор-Диярбакърспор 2:1
Истанбул Бююкшехир Беледийе Спор-Фенербахче 2:1
Галатасарай-Касъмпашаспор 4:1
-
ВНСТ ще обсъди и гласува два проекто-закона...

Предвижда се намаляване на срока за референдум на 60 дена...

Изпратена 01.03.2010 10:45:07 UTC

Обновена 01.03.2010 10:45:07 UTC

Тази седмица във ВНСТ ще бъдат обсъдени проекто-законът за намаляване на срока за провеждане на референдум на 60 дена и международния договор за реализацията на проекта Набуко.
В сряда ще се обсъди предложението на партията на Справедливостта и Развитието за намаляване на срока за референдум от 120 на 60 дена.
Предложението бе обсъдено и прието в парламентарната конституционна комисия.
-
Подготвя се нов пакет с конституционни промени...

Правителството на Република Турция планира да ускори процеса на подготовка на пакет с конституционни промени...

Изпратена 01.03.2010 10:40:16 UTC

Обновена 01.03.2010 10:40:16 UTC

Правителството на Република Турция планира да ускори процеса на подготовка на пакет с конституционни промени.
В пакета, който ще бъде подготвен и внесен във ВНСТ най-късно през месец март, се предвиждат реформи в съдебната система и приемането на реформи в рамките на присъединителния процес в ЕС.
В словото което произнесе при закриването на проведеното вчера в Анкара заседание на Групата за следене на реформите, премиерът Ердоган каза, че ще внесат до края на месец март пакета с реформи във ВНСТ.
Той отбеляза, че ако не бъде постигната съгласуваност между пхолитическите партии, ще бъде организиран референдум над пакета с конституционни промени.
Премиерът Ердоган отбеляза, че дейностите по процеса за демократизация продължават с пълна решителност.
Ердоган засегна и проекто-закона във връзка с арменските твърдения за събитията от 1915та година, който ще бъде обсъден на 4ти март в Камарата на представителите на американския конгрес, Ердоган подчерта, че ако бъде предприета една погрешна стъпка, това ще се отрази много отрицателно на процеса за нормализиране на турско-арменските отношения.
-
Преглед на турския печат 01.03.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат.

Изпратена 01.03.2010 07:30:11 UTC

Обновена 01.03.2010 07:30:11 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Заман засягащa инициативите на арменското лоби в САЩ за прекарване в конгреса на проекто-закон относно арменските твърдения за геноцид.
В новината под заглавието "Ако Обама не се намеси, през тази година арменския проекто-закон може да бъде приет", ce съобщава, че според бившия посланик на САЩ в Анкара Мортън Арбамовиц, проекто-закона за арменските твърединя за събитията от 1915та година е един от най-сериозните и изискващи спешно разрешение въпроси в отношенията между САЩ и Турция. Абрамовиц подчертава, че ако президентът Обама не се намеси лично, има много голяма вероятност през настоящата година този проекто-закон да бъде приет в конгреса. Вестник Заман акцентува на факта, че въпреки че са останали три дена до обсъждането на арменския проекто-закон, засега президентът Обама не е изразил силна позиция по въпроса.
В новина озаглавена "Турския език става световен език" вестник Хабертюрк съобщава, че в периода 5-7ми април ще бъде организиран конгрес на който ще бъдат обсъдени въпроси засягащи осигуряването на взможност на чужденците да изучават турския език. В новината се отбелязва, че поради нарастващия брой чужденци искащи да научат турски език, Министерството на Образованието е подготвило проект за откриване в Европа и в други страни по света на Центрова зе Изучаване на Турския Език.
В новината под заглавието "Притежаваме съвременна нанотехнология", вестник Йени Шафак предава думите на министъра на индустрията Нихат Ергюн, че в технопарковете в Турция вече се разработват и космически проекти и е подчертал, че Турция притежава възможностите да създава технологии за конструкцията на невидими за радарите покрития и за лечение на обширни рани от изгаряния посредством базални клетки.
Вестник Стар съобщава в новината озаглавена "Японския модел спаси Чили", че чилийският футболист на Бешикташ Тейо е отбелязъл, че са взели поука от земетресението от 1960та година и са възприели японската система на жилищно строителство и това е причината за малкия брой жертви, въпреки голямата мощ на земетресението.
Вестник Миллийет в страницата си за културни новини съобщава, че турската 16 годишна музикантка Лара Йомероглу живеща във Великобритания е спечелила правото да се състезава на финала през месец май на конкурса на БиБиCи за Млад Музикант на Годината. Вестникът отбелязва, че на полуфинала в Кардиф, Лара Йомероглу се е класирала на трето място сред 300те участници.
Вестник Хюррийет пише в новината озаглавена "Наградите Цезар бяха обрани от филма Пророк", че наградите Цезар, окачествявани като френския Оскар, са били обрани от филма на Жак Одиар "Един Пророк". Вестникът пише, че филмът е спечелил девет награди, сред които и наградите за най-добър режисьор и за най-добър актьор.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2