Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 3 март 2010 г.

В Кърджали националният празник на България беше отбелязан по нетрадиционен начин от кмет,християнски свещеник и мюфтия !

Кмет, поп и мюфтия пиха кафе по случай 3 март в Кърджали !

Автор: Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали

В Кърджали националният празник на България беше отбелязан по нетрадиционен начин от кмет, християнски свещеник и мюфтия. Тримата пиха кафе в местно заведение, известно като Ганковото кафене. Според тях днешната среща и символ на уважението и разбирателството между религиите.

За втори път кметът, попът и мюфтията пиха кафе заедно на 3 март. Миналата година те си обещаха отново да се срещнат в Деня на освобождението на България. След официалната церемония, тримата се отправиха към близкото заведение. Седнаха на една маса и си говориха за 3 март.

Кметът: "Ние сме нарекли кафето, което е на улицата, Ганковото кафе, където се събират хората, говорят, обсъждат в повечето време кмета. Избираме това място заедно с отец Петър и районният мюфтия не защото да се покажем, а по-скоро да покажем, че сме заедно, че празнуваме заедно нашите празници. Националният празник е празникът, който ни събира всички."

Мюфтията: "За мен е удоволствие и чест днес да бъда заедно с кмета и с отец Петър. Аз съм новобранец и ще се уча от тях, но идвам с чисти намерения."

И този път поканата за кафе отправи енорийският свещеник отец Петър: "Смятам, че празникът е на всички. И както е било по време на Освободителната война, знаете, че са участвали независимо от вяра, пол и народност всички, които са обичали това отечество."

Това не е единствената среща между тримата, но вече е традиционна за 3 март.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2