Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 15 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 15.02.2010 !

„Дюня”: Споразумение с МВФ ще има, ако бъде приета програмата ни, каза турският вицепремиер Али Бабаджан
15 февруари 2010 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. В следващите дни ще стане ясно дали турският кабинет и Международният валутен фонд ще постигнат договореност за споразумение, заяви турският вицепремиер Али Бабаджан, пише вестник „Дюня”. В програма по турската държавна телевизия Бабаджан коментира връзките с МВФ. Той посочи, че до приключване на преговорите с фонда, няма да обявяват резултатите и размера на евентуалния кредит, който ще получат. По думите му кабинетът е представил пред служителите на МВФ промените в някои параметри в средносрочната програма и в следващите дни те ще бъсат разгледани. Той посочи, че ако не бъде постигнато споразумение с фонда, това няма да е толкова страшно, защото с отшумяването на кризата Турция ще може да стои на краката си, опирайки се на свои източници. По думите му при тази ситуация МВФ вече не е първостепенен инструмент за допълнително кредитиране на Турция. Бабаджан каза също, че няма да създават затруднения пред банковия сектор и няма да въвеждат ограничения за събиране на депозити.

„Заман”: ПНД в Турция няма да прескочи бариерата за влизане в парламента, заявиха от управляващата ПСР
15 февруари 2010 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Ризе. Партията на националистическото движение в Турция няма да прескочи 10-процентната бариера за влизане в парламента на следващите избори, заяви заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието Хюсеин Танръверди, пише турският вестник „Заман”. На обучителен семинар на младежките организации на ПСР в Ризе Танръверди посочи, че онези, които поставят прегради между депутатите в парламента, поставят прегради и между себе си и гражданите. Той припомни, че изборите, които ще се състоят през 2011 година са много важни и те показват, че Турция вече свиква изборите да се състоят в определеното време, а не да се изпада в паника от предсрочни избори.

Активната политическа роля на началника на Генералния щаб е обезпокоително, каза турски държавен министър
15 февруари 2010 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Бурса. Активната политическа роля и поведение, което демонстрира началникът на Генералния щаб Илкер Башбуг е обезпокоително и неприемливо, заяви държавният министър на Турция Фарук Челик, пише турският вестник „Милиет”. На брифинг за журналисти Челик посочи, че Турция е правова държава, правилата и задълженията на институциите са ясни и всеки трябва да действа в своята територия. Относно изявленията и декларациите, които прави генерал Башбуг, Челик каза, че гражданите не посрещат с одобрение честите декларации на началника на Генералния щаб, което създава представата, че той активно се намесва в политиката. По думите му ако се престане с това, ще бъде направена голяма услуга в посока към нормализацията на Турция. Той призова всеки да стои на мястото си, което изисква правото и да допринесе за демократичното развитие на страната.

15 души са задържани в Мерсин за подготовка на акции по повод годишнината от задържането на Абдуллах Йоджалан
15 февруари 2010 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Мерсин. 15 души са били задържани в турския град Мерсин при подготовка на провокативни демонстрации по повод 11-та годишнина от задържането на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, пише турският вестник „Заман”. По сведение, получено преди 15 февруари, екипи на отдела за борба срещу тероризма към полицията в Мерсин са предприели операция, при която са атакували редица домове. Те са задържали 15 души, които са готвели акции с коктейли „Молотов”. Иззети са също 20 коктейла „Молотов”. Взети са засилени мерки за сигурност, за да не бъдат допуснати терористични акции.

Агенция "Фокус" припомня:

Лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан бе заловен на 16 февруари 1999 г. в Кения. Той бе предаден на властите в Найроби от служители на гръцкото посолство, където потърсил политическо убежище. В операцията по залавянето му са участвали ЦРУ и турските специални служби.
Йоджалан бе върнат в Турция, където на 29 юни 1999 г. специално създаден военен съд го осъди на смърт за държавна измяна, тероризъм и сепаратизъм. Смъртната присъда бе трансформирана в доживотен затвор през 2002 г. след премахването на смъртното наказание в Турция. Йоджалан се намира на острова-затвор Имралъ в Мраморно море от 1999 г.
ПКК е обявена извън закона в Турция. Смята се за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.

Си Ен Ен Тюрк: Много пътища в тракийската част на Турция са затворени заради наводнения
15 февруари 2010 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Одрин. Река преля в Одринско заради обилните валежи и затвори пътя Одрин-Къркларели, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Обилните валежи, които продължават в Егейската област и района на Мраморно море, предизвикаха много наводнения в Северозападна Турция. Прелялата тази сутрин река Огулпаша заля път D-20 между Одрин и Къркларели. Пътят е затворен за превозни средства и пешеходци. Движението се отклонява по алтернативни маршрути.
Опасност от преливане има и за река Марица, чийто дебит е достигнал 1207 кубически метра в секунда при нормални показатели 250 куб. м в секунда. Към валийството в Одрин функционира кризисен щаб. В готовност за реакция са екипи на полицията, пожарната служба, граждански екипи. В резултат на преливането на река Тунджа под водата са много земеделски площи и села. Прелялата вода прекъсна транспортните връзки между околийските центрове в Тракия. Нанесените щети са големи.
Наводнени са също много къщи в провинциите Измир, Бурса, Маниса и Чанаккале. Има потънали лодки при пристанището Гюнейли до Гелиболу.

Турски печат: Опозиционната НРП разкритикува управляващата ПСР и я определи като „фалирала” партия
15 февруари 2010 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Острите критики на опозиционния лидер Дениз Байкал към премиера Реджеп Тайип Ердоган, визитата на Ердоган в Катар и приключилото посещение на президента Абдуллах Гюл в Индия и Бангладеш привличат вниманието на турските вестници днес. Вестник „Милиет” пише, че на извънреден конгрес на Народнорепубликанската партия в Истанбул Дениз Байкал е заявил, че ще внесат вот на недоверие към правителството заради препоръки от управляващите към прокуратурата и съда завърналите се членове на ПКК от лагера Махмур да не бъдат задържани. Поздравявайки делегатите на конгреса с Деня на влюбените, Байкал е отправил остри критики към управляващата Партия на справедливостта и развитието и я е определил като „фалирала” партия. Той е посочил, че премиерът Ердоган и неговите приближени се възползват добре от възможностите, които им дава властта и изграждат империя на страха.
Вестник „Хюриет” цитира думите на Байкал, че премиерът Ердоган е със спаднал дух, което е показател за атмосфера на предсрочни избори и се страхува, че ще му бъде потърсена сметка. По думите му той си създава наред с поддържащи го медии и поддържащи го съдии и влияе върху техните решения.
Вестник „Сабах” пише, че е възникнала „посланическа” криза по време на срещата Ердоган-Клинтън в катарската столица Доха. Посланикът на САЩ Джозеф ле Барон е поискал да прекъсне срещата, но турският посланик в Доха Танлай го е възспрял. След като американският посланик е припомнил, че за срещата са предвидени 20 минути и е поискал да я прекъсне, турският дипломат се е намесил и е казал, че срещата продължава. Американският посланик е заявил, че срещата с катарския шейх е по-важна от тази с Ердоган, на което турските представители са реагирали остро. Ситуацията е била уталожена от охраната.
Президентът Абдуллах Гюл се завърна от едноседмично посещение в Индия и Бангладеш, пише вестник „Заман”. Гюл отказа да коментира вътрешнополитическата ситуация в Турция видимо уморен при завръщането си в самолета, отбелязва вестникът. Това беше 30-то официално посещение на Гюл откак встъпи на президентския пост през август 2007 година.

„Заман”: Турският външен министър Ахмет Давутоглу ще направи днес посещение в Техеран
15 февруари 2010 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Доха/Анкара. Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу ще направи днес посещение в Техеран във връзка с напрежението, възникнало заради възобновяването на обогатяването на уран от Иран, пише турският вестник „Заман”. Преди днешната визита премиерът Реджеп Тайип Ердоган и външният министър Давутоглу се срещнаха с държавния секретар Хилари Клинтън в катарската столица Доха. Клинтън беше в Катар за участие във форума между САЩ и ислямските страни. На срещата те са обменили мнения по иранската ядрена програма, борбата с тероризма, Близкия изток и Кипър.
САЩ искат Турция да увеличи натиска си над Иран и да не предприема позиция, която ще предизвика притеснения сред американските власти и Съвета за сигурност на ООН.

„Заман”: 500 милиона долара инвестиции от Катар привлича Турция в областта на земеделието
15 февруари 2010 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Доха/Анкара. Анкара направи важна стъпка в усилията си да привлече инвестиции от страните от Персийския залив в Турция, пише турският вестник „Заман”. По време на двудневното посещение на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Катар бяха подписани споразумения в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост в размер на 500 милиона долара. Те предвиждат катарски бизнесмени да инвестират в изграждането на различни съоръжения в областта на селското стопанство в различни области и на първо място в провинциите в Югоизточна Турция. Продукцията, която ще се получава, ще бъде изнасяна в страните от Персийския залив и Близкия изток.
На пресконференция след срещата си с премиера и външен министър на Катар Шейх Хамад Бин Ясем бин Джабер Ел Тани Ердоган определи споразуменията като много важна стъпка за разгръщане на потенциала на региона и каза също, че двете страни ще предприемат стъпки за премахването на визите. Държавният министър, отговорящ за външната търговия Зафер Чаглаян заяви, че с инвестициите, които ще направи Катар, Турция ще стане притегателен център и ще спечели позиции във външния износ.
Ел Тани посочи, че в скоро време може да започне изграждането на газопровод за пренос на втечнен природен газ от Катар към Турция.

„Сабах”: Турция е един добър модел за региона, заяви престолонаследникът на Бахрейн
15 февруари 2010 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Манама. Председателят на турския парламент Мехмет Али Шахин, който е на официално посещение в Бахрейн, се срещна с престолонаследника Ал Халифа и председателя на парламента Али Бин Салех Ал Салех, пише турският вестник „Сабах”. На срещата принц Ал Халифа е посочил, че политиката, която следва Турция от гледна точка на конкуренцията, свободния пазар и върховенството на правото е привличаща вниманието и е пример за други страни. Той е изтъкнал, че в този аспект Турция е модел и тяхното поколение очаква тя да играе притегателна и водеща роля в тази насока.
Ал Салех е подчертал също, че се опитват заедно да търсят решения за проблемите в мюсюлманския свят и на първо място на палестинския въпрос. Той е заявил, че уважават Турция за конструктивната й позиция в международен аспект и е изразил надежда тя да стане по-въздействаща върху останалите страни.

Полицията в Истанбул разпръсна демонстриращи във връзка с 11-та годишнина от задържането на лидера на ПКК
15 февруари 2010 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Полицията в Истанбул беше на крак вчера заради очаквани протести във връзка с 11-та годишнина от задържането на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, пише турският вестник „Милиет”. В много точки на Истанбул беше засилена охраната и където се предполагаше, че може да има протестни демонстрации, бяха разположени полицейски екипи. Полицията възпрепятства също нападение в район Юмрание след получен сигнал за готвена атака с коктейл „Молотов”. При акцията бяха задържани двама души.
В район Газиосманпаша група от 50 души скандира лозунги в подкрепа на терористичната организация ПКК и атакува с камъни и коктейли „Молотов” полицаите. Групата беше разпръсната със сълзотворен газ, пише вестникът.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2