Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 12 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 12.02.2010 !

Паника от бомбен взрив възникна пред консулството на САЩ в Истанбул
12 февруари 2010 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Паника от избухване на бомба беше преживяна пред американското консулство в Истанбул, пише турският вестник „Заман”. Съмнителен пакет, който беше сложен пред консулството, беше взривен със запалка.

Компанията „Тойота” в Турция изтегля 57 301 автомобила, продадени в последните години
12 февруари 2010 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Компанията „Тойота” в Турция изтегля 57 301 автомобила, продадени в последните години, пише турският вестник „Заман”. От представителството на компанията в Турция обявиха, че тя е приключила подготовката си за действия във връзка с проблема на педала за подаване на газ. Представителят на компанията Али Хайдар Бозкурт посочи, че собствениците на автомобилите ще бъдат известени по телефона и електронната поща и ще бъдат приканени да се обърнат към най-близкия сервиз на „Тойота” и да предадат въпросните части от колата за ремонт, който ще бъде безплатен. Кампанията ще бъде безсрочна. От компанията призовават закупилите автомобили да не подценяват проблема и да не забавят ремонта на неизправната част.

Генералите в Турция са най-голямото препятствие пред демокрацията, според британското списание „Икономист”
12 февруари 2010 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Планът „Балйоз”, който от известно време е в центъра на обшествения дебат в Турция, привлича интереса на водещи световни издания, пише турският вестник „Ватан”. Британското списание „Икономист” привлича вниманието върху 5-те хиляди страници, в които се планира, за да започне турско-гръцка война, да бъде свален турски изтребител, да бъде предизвикан хаос и армията да завземе властта. Изданието посочва, че този план е само един от плановете, разкрития за които излизат в последно време. Изданието коментира, че разкритията за военни планове от последно време силно разклащат доверието в армията и задава въпроса дали намаляването на ролята на армията върху турския обществен живот ще насочи страната към западен тип демокрация. Този въпрос е важен не само за самите турски граждани, но и за международната общност. Според британското списание генералите са най-голямо препятствие пред евроинтеграцията на Турция и към преминаването й към истинска демокрация.

САЩ придават значение на ролята на Турция в решаването на проблемите на региона, заявиха от Държавния департамент
12 февруари 2010 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ придават голямо значение на ролята, която играе Турция в решаването на проблемите на региона, в това число и въпроса с Иран, заяви говорителят на Държавния департамент Филип Кроули, пише турският вестник „Заман”. Кроули коментира за америкнаски вестник ролята на Турция за решаването на въпроса с иранската ядрена програма. Относно предстоящата визита на турския външен министър Ахмет Давутоглу в Техеран американският представител посочи, че придават значение на ролята на мост на Турция в региона. Те разбират, че Турция е страна, съседна на Иран и желае да поддържа отношения с нея.

Си Ен Ен Тюрк: Истанбул прибави към жителите си още 341 322 души за последните две години
12 февруари 2010 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул, който надмина по брой на населението си 118 страни, за последните две години прибави към жителите си още 341 322 души, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според данни на Турския статистически институт и фонда за населението на ООН нарастването на жителите на Истанбул за последните две години е повече от прираста на 32 провинции в страната. Анкара регистрира годишен прираст от 101 863 души. Като се погледне процентно най-голям прираст регистрира провинция Чанкъръ, която от 1,20 % се увеличава на 5,07 % през 2008-2009 година. От 174 012 души през 2007 година населението на Чанкъръ се е увеличило на 185 019 души. Голям прираст отбелязва и населението на Биледжик, което от –5,21 %се увеличава с 4,60 %. В същото време поради миграциите се регистрира спад в броя на населението на някои провинции. Притегателни центрове за мигриращите са градове и области, в които има университети, училища и детски градини, военни гарнизони и затвори. Прирастът в Измир се изчислява на 1,51 %, на Хатай от 1,95 % се увеличава на 2,49 %, а на Мерсин от 0,44 % на 2,37 %. Според данните населението на цяла Турция се е увеличило от 1,32 % на 1,46 %.

Си Ен Ен Тюрк: Турските власти предупредиха за опасност от преливане на реките Марица и Арда в тракийската област
12 февруари 2010 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Одрин. Наред с продължаващото преливане на река Тунджа поради големите дъждове в България и района на Одрин застрашително нараства и дебитът на реките Арда и Марица, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Под водата продължават да са редица известни местности в Одринско, а мостовете Кануни, Фатих и Ялнъзгьоз все още са затворени за превозни средства и пешеходци. Регионалната дирекция на Държавното управление по водите са в непрекъсната връзка с представителите на България във връзка с усложнената ситуация. Помощник-валията на Одрин Али Дениз Сюрмен предупреди, че има голяма опасност от преливането на река Марица, която на места достига дебит 854 кубически метра в секунда. Животните, които се отглеждат в чифлици близо до реките Марица, Арда и Тунджа се евакуират на други места поради голяма опасност от удавяне. Под водите продължават да са много земеделски площи в околиите Узункьопрю, Мерич, Енез и Ипсала.
Големи наводнения има в област Текирдаг в околия Малкара. Има преобръщания на леки коли поради загуба на управлението.

„Заман”: Командващ на подразделение на турската армия е призован на разпит по делото „Ергенекон”
12 февруари 2010 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. Командващ на подразделение на турската армия беше призован на разпит по делото „Ергенекон”, пише турският вестник „Заман”. Интересно развитие търпи паралелното разследване, което се води по делото „Ергенекон” в Ерзинджан. На дневен ред в делото застана структурата „Жандармерийско разузнаване и борба с тероризма” /ЖИТЕМ/, която е известна с убийства и чието съществуване се разисква. В рамките на делото „Ергенекон” според информацията, която беше изискана от Генералния щаб и Жандармерията беше отречено съществуването на подобна структура под тяхна шапка. На 9 февруари бяха задържани трима офицери в Ерзурум, единият от които Яшар Баш беше доведен на разпит вчера в отдела за борба с тероризма в полицейското управление.
Също на разпит беше привикан командващият трета армия армейски генерал Салдърай Берк. Той обаче поради служебно препятствие не можа да дойде и призовката ще бъде подновена след 14 февруари.

„Йени шафак”: Лидерът на ДП в Турция оприличи кампанията срещу т.н. планове за преврат с донкихотовщина
12 февруари 2010 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Демократическата партия в Турция Хюсаметтин Джиндорук заяви, че изнесените в публичното пространство планове за военен преврат не са истински и оприличи водената кампания на противниците на военния преврат с действията на Дон Кихот, пише турският вестник „Йени шафак”. Джиндорук каза, че има лица, които проявяват донкихотовщина срещу въображаеми преврати. Той припомни, че макар че в миналото много да са пострадали и теглили от военните преврати, не са посягали на армията, на силите на държавата, на съдебната система.

АФП: Историческото турско-арменско споразумение е под заплаха
12 февруари 2010 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Историческото споразумение за нормализиране на връзките между Турция и Армения е под заплаха от колапс, след като Анкара и Ереван размениха взаимни обвинения в блокиране на мирния процес, чието бъдеще зависи и от Вашингтон и Москва, заявяват анализатори, цитирани от АФП.
След месеци на швейцарско посредничество Анкара и Ереван подписаха два протокола през ноември, което бе сериозна стъпка към прекратяване на десетилетията на враждебност, датираща от кланетата на арменци при османските турци от епохата на Първата световна война.
Протоколите сега трябва да бъдат ратифицирани от парламентите на двете страни, но процесът се забави пред последните месеци, като двете страни се обвиняват една друга в опит за промени в основополагащите споразумения.
„Споразумението е на ръба на колапса, ако парламентите на двете страни не го ратифицират”, отбелязва Дейвид Филипс, анализатор за „Бостън глоуб”.

„Хюриет”: Управляващата в Турция ПСР ерозира все повече и ще бъде изместена от НРП, каза Дениз Байкал
12 февруари 2010 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нравствената, религиозната и духовната същност на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция се изгуби, тя вече не е притегателен център. Новият притегателен център на Турция е Народнорепубликанската партия, заяви Дениз Байкал, пише турският вестник „Хюриет”. Според Байкал, който е лидерът на опозиционната НРП, онези, които са се обвързали с ПСР, са мислели, че ще бъде установен ред, изпълнен със справедливост, но са се разочаровали. „Вече партията е „фалирала” и е време за промяна. В последно време Турция се води към политическо противопоставяне и напрежение и причина за това е усещането на ПСР за загуба на почвата на управлението”, заяви той.
По думите му ПСР включва хора, които мислят само за себе си, а не изхождат от икономическите и нравствени ценности, хора, които бързо забогатяват. Според Байкал безработицата, свиването на икономиката, противопоставянето с професионалните организации раздират страната. Той посочва, че до изборите ПСР още повече ще ерозира и ще застане лице в лице с едно мнозинство, което ще го измести. По думите му НРП е партия, която ще държи страната далеч от всякакви сблъсъци, тя е новият притегателен център за турските граждани, която ще бъде първа сила.

Турски печат: Турският премиер разкритикува изразените позиции в доклада на Европейския парламент
12 февруари 2010 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Острата реакция на премиера Реджеп Тайип Ердоган срещу доклада, който прие Европейския парламент във връзка с преговорния процес за евроинтеграция на Турция, привлича вниманието на турските вестници днес. Вестник „Милиет” представя позицията на Ердоган на обяд с посланиците на страните от ЕС в сградата на Министерския съвет вчера. Според него в доклада на ЕП се дава място на позиции, които са едностранчиви, не отговарят на истината и не могат да бъдат приети от Турция. Той изтъква, че в доклада се възприема подход, който ще повлияе отрицателно върху преговорния процес. По думите му в него се отделя място на исканията от Турция, но не се говори за отговорностите, които ЕС ще изпълни към Турция. Според Ердоган ЕС възприема позиция на затваряне в себе си и скършва мотивацията на турското общество по поетия път.
Вестник „Сабах” пише, че Ердоган е казал пред посланиците на ЕС по повод доклада на ЕП, че страната, която бяга от преговорите е винаги отсрещната. Относно искането за незабавно изтегляне на турските военни части от Кипър Ердоган каза, че ЕС не трябва да се прави, че не забелязва някои неща, а да преценява справедливо, тъй като кипърските турци не могат да бъдат обвинявани непрекъснато и не те отхвърлиха референдума през 2004 година.
Вестник „Хюриет” цитира думите на турския премиер Европа да престане да разисква европейската принадлежност и идентичност на Турция, защото това не се вписва във верността към поетите ангажименти и договорености.
В острата си критика към доклада на ЕП Ердоган припомни, че 65 % от кипърските турци са казали „да” на плана „Анан”, а 75 % от кипърските гърци са го отхвърлили, пише вестник „Йени шафак” в публикацията, озаглавена „Очите на ЕС слепи ли са?” – въпрос, който Ердоган риторично отправя към европейските представители.

„Заман”: Втори обвинителен акт срещу организацията „Революционна щаб-квартира” прие съдът в Истанбул
12 февруари 2010 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вторият обвинителен акт срещу организацията „Революционна щаб-квартира” в Турция беше приет от съда в Истанбул, пише турският вестник „Заман”. В обвинителния акт се иска делото, което трябва да започне по това обвинение, да се обедини с основното дело, което се гледа от 9-ти съд за тежки наказания в Истанбул. Организацията се обвинява в опит за предизвикване на хаос и сблъсъци в страната. Посочва се, че е създадена от тъмни личности като организация „подизпълнител” на заложените цели. По първия обвинителен акт за 16 от 17-те задържани беше поискан затвор от 7,5 години. 8 от тях бяха вкарани в затвора. Според обвинителния акт заповедите за действията на организацията идват отвън. Считаният за лидер на организацията Улаш Ердоган, който е работил като хигиенист на самолети на летището „Сабиха Гьокчен” е пребивавал известно време в Хърватия, срещал се е със Сердар Кая и още трима души и е получил заповеди за създаването на организацията.
След завръщането си в Турция той е разпространявал революционните си възгледи сред учениците в гимназиите в Измир, Денизли и Айдън. Организацията е готвела терористични акции срещу корабостроителниците в Тузла.

„Заман”: Абдуллах Гюл призова Серж Саркисян да се прояви политическа воля за успех на започналия процес
12 февруари 2010 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Абдуллах Гюл отправи послание към президента на Армения Серж Саркисян да демонстрират политическа воля и визия, за да доведат до успешен резултат процеса за нормализиране на отношенията между двете страни, пише турският вестник „Заман”. Във връзка със започналия в последните две години процес за нормализиране на турско-арменските отношения между двамата президенти в последните дни върви „писмовна” дипломация. Арменското правителство информира президента Саркисян, че е приело закон, който дава пълномощия на президента да се откаже от изпълнението на подписаните протоколи. Законът трябва да бъде гласуван от парламента, за да влезе в сила.
Във вторник на път за Великобритания при преминаване през турското въздушно пространство Саркисян изпрати писмо до Гюл, в което коментира процеса. Гюл изпрати отговор вчера, който поради липсата на дипломатически отношения между двете страни пристигна чрез Грузия. В писмото той посочва, че със задоволство посреща изразените становища в писмото на Саркисян и силно иска на географската територия, на която живеят, да се открият нови надежди за мир, да бъдат преодолени предразсъдъците и да се стои зад дадените думи.

„Сабах”: Премиерът Ердоган и синдикатите не постигнаха споразумение за стачкуващите тютюноработници
12 февруари 2010 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Безрезултатна се оказа срещата между премиера Реджеп Тайип Ердоган и председателя на синдиката Тюрк-Иш Мустафа Кумлу за положението на стачкуващите тютюноработници в Турция, пише вестник „Сабах”. На срещата премиерът Ердоган е заявил, че правителството няма какво повече да направи за работниците, тъй като им е осигурило статут 4-C и не може да отиде по-напред от тази стъпка. След едночасовата среща Кумлу заяви, че отново са поискали от премиера работниците да бъдат преместени в други предприятия. Ердоган обаче е посъветвал синдикалния лидер да прекратят стачката в студеното време и да приемат предложения им статут, като е припомнил, че статутът 4-С вече е с повишени заплати, с удължено работно време, с нови права.
Работниците от ТЕКЕЛ бяха разочаровани от липсата на резултат от срещата. Председателят на синдиката Тек Гъда Иш Мустафа Тюркел посочи, че не могат да приемат предложения им статут. В същото време 126 работници вчера взеха решение да прекратят гладната стачка. Това решение беше продиктувано от становището на лекарите от Съюза на турските лекари, според които здравословното състояние на стачкуващите е сериозно. Гладната стачка продължават 16 работници.

Турският външен министър се завръща в Анкара от посещение в Казахстан
12 февруари 2010 | 00:51 | Агенция "Фокус"
Астана/Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу се завръща днес в Анкара от посещението си в Казахстан, съобщават турски медии. Програмата на визитата на Давутоглу, която бе първата в качеството му на външен министър, включваше срещи с президента, с председателя на Сената, с премиера и с домакина си – външния министър Канат Саудабаев.
Двамата министри подписаха споразумение за двустранно сътрудничество и сътрудничество в областта на бедствията и статистиката и се договориха да се срещат два пъти годишно.

Президентът на Турция Абдуллах Гюл приключва визитата си в Индия и заминава за Бангладеш
12 февруари 2010 | 00:46 | Агенция "Фокус"
Делхи/Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл приключва днес официалната си визита в Индия, откъдето заминава за Бангладеш, съобщават турски медии.
Гюл пристигна в Индия на 7 февруари, придружаван от
министрите на транспорта и здравеопазването Бинали Йълдъръм и Реджеп Акдаг и държавния министър Мехмет Айдън и близо 180 бизнесмени. Една от целите на посещението на Гюл в Индия, както посочи той, е да се търсят възможности за съвместна дейност на турски и индийски компании и за инвестиции на турски компании в Индия. По време на визитата си турският държавен глава изтъкна, че двете страни имат голям потенциал за икономическо сътрудничество и подчерта, че Турция ще използва този потенциал..
В Делхи Гюл имаше срещи с президента на Индия Пратибха Девисинг Патил, с премиера Сингх, външния министър Кришна, председателя на управляващата партия Индийски национален конгрес Соня Ганди и председателя на основната опозиционна партия Свараж.
Предишно посещение на турски държавен глава в Индия бе осъществено преди 15 години от тогавашния президент Сюлейман Демирел.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2