Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 21 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.04.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.04.2011 Г.

Преглед на някои от по-важните новини в днешния турски печат.

Изпратена 21.04.2011 10:07:50 UTC

Обновена 21.04.2011 10:07:50 UTC

Днешните вестници съобщават, че вчера децата пристигнали в Турция от 36 страни по повод Международния детски фестивал организиращ се от Турското радио и телевизия са били приети от президента Абдуллах Гюл, председателя на парламента Мехмет Али Шахин и премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Нека децата никога повече да не проливат сълзи” отбелязва, че по време на приема на чуждестранните деца премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал „Вярвам, че от тук ще отправите много смислени послания към цял свят. Ще надигнете глас против войните и ще кажете не на войните и на враждите и ще поискате децата никога повече да не проливат сълзи”.

В новината със заглавие „Съществува проблем с адаптацията” вестник Сабах съобщава, че след напрегнатата среща с ЕС, външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е продължил да отправя критики. Вестникът предава, че министър Давутоглу, който направи изявление и след срещата си с външния министър на Румъния Теодор Баконски е казал имайки пред вид заседанието на смесената комисия „Открито се вижда, че съществува сериозен проблем в хармонизирането на позициите на Турция и ЕС. Процесът на преговори навлезе в етап на безизходица въпреки полаганите усилия. Пред Турция се поставят редица политически пречки. Кипърският въпрос се разглежда едностранно и се налагат едностранни блокади”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Дервиш е най-вероятния кандидат за поста председател на МВФ” съобщава, че вестник „Гардиан” е писал, че на мястото на настоящия председател на МВФ Доминик Щраус Кан, който се очаква до година да напусне поста, да бъде назначен бившия председател на програмата на ООН за развитие Кемал Дервиш. Вестникът пише, че вестник „Гардиан” е коментирал, че Кемал Дервиш ще успее да спечели подкрепата на европейците.

Вестник Хюрриет отбелязва, че след Великобритания, и Франция и Италия са взели решение за изпращане на свои военни контингенти в Либия, в период, когато Европа е започнала да дискутира сухопътната операция в тази страна. Вестникът предава, че европейската общественост се страхува Либия да не се превърне във втори Виетнам, а британската преса е писала, че за основа може да се възползват от предложената от Турция дипломатическа инициатива.

Вестник Радикал в новината със заглавие „Драстичен ръст на еврото и златото” съобщава, че занижаването на кредитния рейтинг на САЩ и нарастването на безпокойствата относно дълговите кризи в Европа са довели до драстичен ръст на цената на златото. Вестникът предава, че цената на унция злато е надхвърлила сумата от 1500 долара, което е нов исторически рекорд.

ТРТ / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2