Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 12 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 12.02.2010 !

Иран оповести за строежа на нови комплекси за обогатяване на уран...

Иранската администрация отбеляза че имат възможност за 100 процентно обогатяване на уран...

Изпратена 12.02.2010 10:50:38 UTC

Обновена 12.02.2010 10:50:38 UTC

Иран оповести, че дейностите по обогатяване на уран продължават с успех и че планира през месец март да започне строежа на нови комплекси за обогатяване.
Председателят на иранската агенция за атомна енергия Али Акбар Салехи заяви, че страната му притежава възможностите за 100 процентно обогатяване на уран.
В изявление за агенция Ройтерс Салахи каза, че не планират сто процентно обогатяване на уран. Сто процентният обогатен уран се използва в производството на ядрено оръжие.
Салахи посочи, че засега ще се ограничат с обогатяването на един и половина килограма уран за посрещане на нуждите на изследователския реактор в Техеран като отбеляза, че през месец март планират да започнат строежа на нови комплекси за обогатяване.
Белия Дом от своя страна окачестви изявленията на Иран като лъжливи и с политически цели. Говорителят на Белия Дом Робърт Гибс каза, че иранският режим е прекъснал връзките на страната със света и че са прекъснати интернетът, спътниковите връзки и телефонните връзки.
-
САЩ подкрепиха регионалните инициативи на Турция...

САЩ оповестиха, че високо оценяват усилията на Турция за принос в разрешаването на регионалните проблеми...

Изпратена 12.02.2010 10:53:43 UTC

Обновена 12.02.2010 10:53:43 UTC

САЩ оповестиха, че високо оценяват усилията на Турция за принос в разрешаването на регионалните проблеми между които и проблемът с Иран.
Говорителят на държавния департамент на САЩ Филип Кроули каза, че са преценили усилията на Турция за разрешаване на ядрената криза с Иран и на предстоящата визита на външния министър Давутоглу в Техеран и подчерта, че високо ценят поетата от Турция роля на мост между регионалните страни и западния свят.
Кроули каза, че Турция трябва да разгърне отношенията си с Иран и подчерта, че с Турция поддържат постоянен диалог по въпроси засягащи мира в региона.
Кроули каза че държавния секретар Хилари Клинтън е разговаряла в Лондон с Давутоглу и посочи, че една от темите които са обсъдили двамата външни министри, които водят постоянни консултации, е бил проблемът с ядрената програма на Иран.
-
ТРСК окачестви доклада на Европарламента като Стратегическа Грешка...

ТРСК остро реагира на приетия от Европейския Парламент доклад в който се изказва пълна подкрепа на тезите на кипърската гръцка част...

Изпратена 12.02.2010 10:42:11 UTC

Обновена 12.02.2010 10:42:11 UTC

ТРСК остро реагира на приетия от Европейския Парламент доклад в който се изказва пълна подкрепа на тезите на кипърската гръцка част.
Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят отбеляза, че докладът ще навреди на водените с кипърската гръцка част преговори и призова да бъдат оставени на спокойствие тъй като преговорите засягат само преговарящите страни и ООН.
Министърът на външните работи на ТРСК Хюсеин Йозгюргюн окачестви като Стратегическа Грешка поставянето на преден план на подобни прогръцки решения в период на преговори между кипърската турска и кипърската гръцка страни.
-
Ердоган разкритикува доклада на Европарламента...

Между Турция и Европейския парламент избухна нова криза поради доклада на европарламента...

Изпратена 12.02.2010 10:39:53 UTC

Обновена 12.02.2010 10:39:53 UTC

Между Турция и Европейския парламент избухна нова криза поради доклада на европарламента.
Турция остро реагира на призивите в доклада на еврокомисията за изтегляне на турските войски от Кипър и предаването на областта Мараш на кипърската гръцка част.
Прмиерът Ердоган подчерта, че тази позиция на европарламента е предизвикала пълно разочарование и каза, че европарламентът не трябва да се превръща в говорител на кипърската гръцка част.
На вчерята, която организира вчера за посланиците на страните членки на ЕС премиерът Ердоган подчерта, че винаги кипърската гръцка част и Гърция са страните, които проявяват нежелание в преговорите и отбеляза, че в доклада са напълно пренебрегнати големите усилия, които полага ТРСК за намиране на разрешение на кипърския проблем.
Премиерът Ердоган запозна посланиците и със стъпките в рамките на процеса на демократизация и припомни, че политическите власти са разширили влиянието и ролята си.
-
Гърция получи само Морална Подкрепа...

Вчера лидерите на страните членки на ЕС обсъдиха на извънредна среща в Брюксел пътищата за спасяване на Гърция от държавен банкрут...

Изпратена 12.02.2010 10:46:09 UTC

Обновена 12.02.2010 10:46:09 UTC

Вчера лидерите на страните членки на ЕС обсъдиха на извънредна среща в Брюксел пътищата за спасяване на Гърция от държавен банкрут. На срещата не бе прието решение за финансова помощ, а само решение за оказването на пълна подкрепа в усилията за реформи.
На заседание иднта седмица, министрите на финансите на страните членки ще обсъдят и евентуалната финансова помощ за Гърция. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че няма да оставят Гърция сама, а лидерът на ЕС Херман Ван Ромпуй подчерта, че Гърция не е поискала финансова помощ.
Моралната подкрепа изразена от лидерите на страните членки на ЕС за Гърция не намери отражение на финансовите пазари и спадът на цената на еврото срещу американския долар продължи.
Същевременно решенията на правителството на Папандреу да замрази заплатите, да повиши данъците и възрастта за пенсиониране предизвикаха остри реакции в Гърция.
След обществените служители, и шофьорите на таксита обявиха стачка.
-
ЕМИТТ отвори врати...

Започна туристическото изложение ЕМИТТ...

Изпратена 12.02.2010 10:58:37 UTC

Обновена 12.02.2010 10:58:37 UTC

В Истанбул започна 14тото международно туристическо изложение ЕМИТТ.
На тазгодишното изложение участват туристически фирми от 60 страни.
Специален гост е Египет.
Изложението ще приключи на 14ти февруари.

TRT - VOT / Портал Турция
-
Президентът Гюл е на посещение в Бангладеш...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл проключи визитата си в Индия и премина в Бангладеш...

Изпратена 12.02.2010 10:31:00 UTC

Обновена 12.02.2010 10:31:00 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл проключи визитата си в Индия и премина в Бангладеш.
Следобед Гюл ще се срещне с президента на Бангладеш Мохаммад Зиллур Рахмен.
В последния ден от посещението си в Индия Гюл разговаря с турски бизнесмени. На срещата присъстваха и артисти и режисьори от Боливуд.
Обсъдени бяха възможностите и пътищата за сътрудничество между кинематографските сектори на двете страни.
Режисьорът Синан Четин отбеляза, че скоро ще се появят първите съвместни турско-индийски кинопродукции.
Планира се първият съвместен филм да бъде за живота и жизнената философия на Мевляна.
-
Преглед на турския печат 12.02.2010

Обзор на новините в турския печат от 12ти февруари 2010та година...

Изпратена 12.02.2010 08:14:44 UTC

Обновена 12.02.2010 08:14:44 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Хабер Тюрк. Вестникът отбелязва, че премиерът Ердоган е отправил остри критики по адрес на Европейския парламент, който прие доклад за Турция, в който се иска Турция да изтегли войски от Кипър. В новината пише, че Ердоган е обвинил ЕС в късогледство и в пълно пренебрегване на полаганите от Турция усилия за намиране на разрешение на кипърския тпроблем и се превръща в говорител на кипърските гърци.
Вестник Йени Шафак в новината озаглавена "В Европа ще повее турски вятър" пише, че министърът на външните работи е засегнал инициативата на Турция за Евразия. Давутоглу е подчертал, че през 2010та година начело на Европейската организация за сигурност и сътрудничество и на Парламентарната асамблея на Европейския съвет ще бъдат Турция и Казахстан и е подчертал, че вместо да акцентуват на лoзунги, ще предприемат активни стъпки за разгръщането на отношенията с азиатските страни.
Вестник Хюррийет в новината озаглавена "Трима турци бяха осъдени за отричане на твърденията за арменски геноцид" съобщава, че ръководителите на турски дружества, осъдени в Швейцария за това, че са отрекли арменските твърдения за геноцид, са подчертали, че решението е недемократично и в разрез с принципа за свобода на изразяването, поради което ще се обърнат към Европейския съд за човешките права.
Вестник Сабах съобщава, че лидерите на страните от еврозоната са се споразумели да окажат помощ на Гърция, която е пред държавен банкрут поради външните си дългове. В новината пише, че споразуменето не предвижда финансова помощ, а подкрепа в осъществяването на заплануваните от правителството реформи.
Вестник Джумхурийет пише, че отмяната на визовия режим между Турция и Сирия е допринесло и за развитието на регионалната икономика и отбелязва, че градовете близо до границата със Сирия и градове с морски пристанища като Мерсин са се превърнали в притегатлен център за сирийците, пристигащи на групи, за да купуват стоки от Турция.
Вестник Заман в новината озаглавена "Туристическо сближаване между Турция и Египет" съобщава, че Египет е почтен гост на открития вчера в Бейликдюзю в Истанбул Международен Източносредиземноморски панаир на туризма и пътешествията.
Вестник Стар отбелязва, че в организираната за първи път в британската столица Лондон Младежка среща на високо равнище, учaстват 15 младежи от Турция и че един от турските участници ще изнесе доклад на тeма "Мястото на многонационалните фирми в борбата с бедността".
Вестник Джумхурийет се е спрял на демонстрациите организирани в Иран от привържениците на опозицията и на правителството по повод 31вата годишнина от иранската ислямска революция и пише, че в словото произнесено на площад Азаби в Техеран, президентът Махмуд Ахмединеджат е подчертал, че вече притежават 20 процентен обогатен уран, който ще бъде използван като ядрено гориво.

Портал турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2