Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 9 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-09.07.2009 г.

Председателят на турския парламент Топтан е в Черна гора

Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан заяви,че Турция отдава голямо значение на запазването на стабилността на Балканите и икономическия просперитет на региона.

Posted 09.07.2009 10:44:04 UTC

Updated 09.07.2009 10:44:04 UTC

При пристигането си в Черна гора Кьоксал Топтан бе посрещнат с военна церемония от председателя на Черногорския парламент Ранко Кривокапич.След срещата насаме между двамата председатели на парламенти се премина към преговорите между делегациите на двете страни.

На устроена пресконференция по- късно Топтан каза,че между Турция и Черна гора съществуват културни връзки произтичащи от историческото минало и че са набелязали целта за по- нататъшното развитие на двустранните отношения. От своя страна Ранко Кривокапич изрази желанието за по нататъшно укрепване на връзките с Турция и заяви,че Турция винаги е била приятелска страна.

По късно Кьоксал Топтан проведе среща с премиера Мило Джуканович и бе приет от президента Филип Вужанович.
-
Международната общност наблюдава с тревога напрежението в китайската автономна област Уйгур.

Турция също следи събитията отблизо редом с Организацията Ислямска конференция.

Posted 09.07.2009 10:40:41 UTC

Updated 09.07.2009 10:40:41 UTC

Външният министър Ахмет Давутоглу вчера проведе среща в Истанбул с генералния секретар на Организацията Ислямска конференция Екмеледин Ихсаноулу след която заяви,че продължават международните инициативи за бързото установяване на спокойствието в района и за хуманитарна намеса.Давутоглу каза ,че не е възможно да останат безучастни по този въпрос.

Премиерът на Турция Реджеп Таип Ердоган от своя страна заяви,че събитията в Урумчи са придобили насилнически измерения и че очаква стълкновенията да бъдат прекратени незабавно.Ердоган подчерта, че с голямо огорчение и тревога следят събитията и поиска от китайското правителство да накаже виновните за събитията.

Междувременно външното министерство на Турция поиска обяснения от временно управляващия китайското посолство в Анкара във връзка със събитията в Урумчи.Анкара предаде на китайския дипломат очакването си за незабавното издирване и изправянето на виновните за случая пред правосъдието.
-
Преглед на турския печат 09.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 9 юли 2009 година.

Posted 09.07.2009 11:35:04 UTC

Updated 09.07.2009 11:35:04 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка със събитията в автономната област Синцзян в Китай, която е компактно населена с уйгури.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Китай струпа войскови подразделения в областта” съобщава, че Пекинската администрация е струпала войскови поделения в областта, след като не са успели да предотвратя сблъсъците между уйгури и китайци от етноса хан. Вестникът пише, че военнослужещите са взели под блокада областите населени с уйгури след сблъсъците, в които според официалните данни са загинали 156 души. Уйгурите са обвинили полицията, че затваря очи пред нападенията на китайците от етноса хан. В новината се отбелязва, че Китай е съобщил, че убийците ще бъдат екзекутирани. В новината се съобщава, че председателят на Световния Конгрес на уйгурите Рабиа Кадер е поискала Анкара да реагира по-остро срещу събитията в региона.

Вестник Заман в новината със заглавие „Анкара започва дипломатическа атака за Синцзян” предава: „Турция се обяви срещу инцидентите на насилия в автономната област Синцзян. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който окачестви нападенията като „варварство” поиска инцидентите да бъдат прекратени час по-скоро. Ердоган каза, че следят с безпокойство и тъга развоя на събитията, а Анкара пренася въпроса на международните платформи. Въпросът ще бъде поставен в дневния ред на международни организации като ООН, Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа и Организацията Ислямска конференция. Контакти ще бъдат установени и със западните страни и главно със САЩ, Германия и Великобритания”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Страните от Г-8 потвърдиха, че Турция е регионална сила” съобщава, че Турция е била включена сред страните приемани за важни регионални сили на срещата на високо равнище на страните от Г-8, което започна в град Лакуила в Италия. В новината се отбелязва, че на срещата на върха, на която ще участва и премиера Реджеп Тайип Ердоган ще бъдат обсъдени въпроси като глобалната финансова криза, климатичните промени и ядрената енергия.

Вестник Хюрриет предава информация за първото заседание на външните министри на Турция и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, което се състоя в двореца Чъраган в Истанбул. В новината пише, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е казал „Палестинската кауза е кауза не само на арабските ни братя, но на турците. Този въпрос може да бъде разрешен на основата на две държави, със създаването на суверенна палестинска държава със столица Източен Ерусалим”. Вестникът предава, че премиерът Р.Т.Ердоган на обяда, който е организирал за гостите външни министри е казал, че полагат големи усилия за развитието на региона и за прекратяването на терора и че целта им в никакъв случай не популизъм.
-
VOT Слушай новини на Български




09.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




09.07.2009
-
В Анкара цари голямо въодушевление за подписването на споразумението за газопровода „Набуко”
09 юли 2009 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Анкара цари голямо въодушевление за церемонията по подписването на междуправителственото споразумение за газопровода „Набуко”, предава турската агенция АНКА. Подписването на споразумението, което трябва да даде зелена светлина за изграждане на газопровода, който ще намали зависимостта на Европа от руския газ, ще се състои на 13 юли в новия хотел „Гранд Риксос”, който се намира срещу турския парламент. Потвърдено е присъствието на премиерите на България, Унгария и Австрия Сергей Станишев, Гордон Бажнай и Вернер Файман, а Румъния най-вероятно ще бъде представлявана от президента Траян Бъсеску.

Турският вътрешен министър отрече информацията, че Ал Кайда е планирала терористични атаки в Турция
09 юли 2009 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай отрече информацията, че членове на терористичната организация Ал Кайда са навлезли в Турция за извършване на терористични атаки, пише турският вестник „Милиет”. Аталай каза това на церемония по предаване на нови автомобили на структурите на „Пътна полиция”. Той посочи, че снощи в един вестник е била публикувана такава информация, но по думите му тя е спекулативна. „Турция е една сигурна страна и ние притежаваме система, която се грижи за всички аспекти на сигурността”, каза турският вътрешен министър. По думите му пускането на такава непотвърдена информация в разгара на туристическия сезон е много неправилно, пише вестникът.

Армията на Османската империя разгромява руската армия в битката край р. Прут – 9 юли 1711 г.

09 юли 2009 | 02:59 | Агенция "Фокус"
През 1711 г. на 9 юли по време на Руско-турската война (1710-1713 г.) след кръвопролитно сражение край р. Прут, близо до Яш, турската армия разгромява руските отряди. Свиканият от Петър Велики (1682 г. – 1725 г.) военен съвет преценява, че при създалата се ситуация Русия трябва да предложи примирие на Високата порта.
Руско-турската война от 1710-1913 г. е следствие от разгрома на шведските войски (съюзници на Турция) в Полтавската битка. След бягството на шведският крал Карл ХII в Турция през 1710 г. с ултимативен тон Русия изисква неговото предаване. В отговор султана изпраща царските пратеници и руския посланик П. Толстой в затвора на Седемкуловия дворец в Истанбул, а на заседание на Дивана (парламента) е решено да се почне война с Русия. През май-юни 1711 г. руската армия под командването на Петър I, в съюз с молдовския господар Кантемир, влиза в Молдова (Прутския поход), но близо до гр. Яш е обкръжена от превъзхождащите ги турски сили и понесла големи загуби. Петър I сключва Прутското примирие (подписано на 12 юли 1711 г. при река Прут, близо до Яш). Според примирието Русия връща на Турция Азов, задължава се да събори крепостта в Таганрог и т.н. Турция пък се задължава да отпрати Карл ХII (скоро той се връща в Швеция). С по-слаби действия войната продължава до 1713 г. с подписването на Адрианополския (Одринския) мир, който потвърждава условията на Прутското примирие, и като цяло е неизгоден, но необходим за Русия.

Завършва посещението на председателя на турския парламент в Черна гора
09 юли 2009 | 00:20 | Агенция "Фокус"
Подгорица/Анкара. Приключва посещението на председателя на турския парламент Коксал Топтан в Черна гора, съобщават медиите. Топтан се срещна вчера с черногорския си колега Ранко Кривокапич, с с премиера Мило Джуканович и президента Филип Вуянович.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2