Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 23 февруари 2010 г.

Turkiye habereler - 23.02.2010 !

Опозиционният лидер в Турция Дениз Байкал определи като политическа разправа арестите на висши военни
23 февруари 2010 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разследването за твърденията за план за военен преврат „Балйоз” са не правен процес, а процес на политическа разправа от страна на правителството. Така лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция Дениз Байкал коментира арестите на висши военни в Турция вчера, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На заседание на парламентарната група Байкал коментира арестите на бивши висши военни и икономически въпроси. Той посочи, че такива операции няма дори в страните, които преминават от фашизма към демокрацията.
Относно повишаването на рейтинга на Турция от международните агенции Байкал каза, че това са били същите институции, които и преди кризата са давали положителни оценки и за Турция и за другите потърпевши страни. „Защото те гледат в друг аспект – да се вземат заеми и да се изплащат заеми, а не се занимават с реалните икономически проблеми – с производството, потреблението, развитието на търговията и промишлеността, с безработицата”, каза Байкал.
Той приветства упоритата защита на интересите от страна на тютюноработниците и призова турските граждани да се събудят, да кажат „не” на деспотичното поведение на управляващата Партия на справедливостта и развитието, на нейната лъжлива и насилническа позиция. Относно арестите вчера Байкал каза, че подобно нещо не се е случвало в републиканската история на Турция. Според него като се погледне общата картина, възниква усещането, че Турция е окупирана от чужди сили и те насочват събитията, по пътя, по който те желаят с оглед на своите интереси.

Полковник, задържан при операцията срещу военни в Турция за подготовка на план за военен преврат, е освободен
23 февруари 2010 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Задържаният вчера в рамките на операциите срещу военни в Турция по обвинение за съучастие в подготовка на план за военен преврат „Балйоз” полковник Дженгиз Кьойлю е освободен, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Продължава разпитът на останалите задържани. След приключването на разпитите те се предават на съда. В същото време задържаните командващи на видовете военни сили и армейски части заявиха, че няма да дадат показания пред полицията.

Докладчикът за Турция в ЕП и депутат от НРП влязоха в спор за отношенията армия-цивилни в турската политика
23 февруари 2010 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Спор за отношенията армия-цивилно общество е възникнал между докладчика за Турция на Европейския парламент Рия Оомен-Рюитен и представителя на Народнорепубликанската партия Онур Оймен, пише турският вестник „Ватан”. Във втория ден от 63-то заседание на смесената парламентарна комисия Турция-ЕС холандската парламентаристка Рия Оомен-Рюитен и депутатът от НРП Оймен влязоха в разгорещено разискване за намесата на армията и военните в цивилния живот на страната. Оймен, припомняйки че влиянието на армията и военните в политиката в Турция е намерило място в доклада на ЕП, приет през януари, каза, че за 8 години в парламента не е бил приет нито един закон по препоръка или искане на армията и как тогава може да се твърди, че армията се намесва в цивилния живот. Рюитен в отговор е казала, че това не може да се случи и Турция трябва да постави граници в пълномощията на армията, които да залегнат в конституцията. Тя е изтъкнала, че в тази насока страната има нужда от нова конституция.

Абдуллах Гюл изслуша позициите на председателя на Касационния съд в Турция за реформата в правосъдието
23 февруари 2010 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл се срещна с председателя на Върховния касационен съд Хасан Герчекер в президентската резиденция „Чанкая”, пише турският вестник „Милиет”. Тема на срещата е била съдебната реформа. След срещата Герчекер посочи, че президентът е поискал да чуе неговите позиции за съдебната реформа. Днес и в следващите дни президентът Гюл ще приеме и председателите на останалите върховни съдилища – на Държавния съвет /Върховния съд/ Мустафа Бирден, на Конституционния съд Хашим Кълъч и на министъра на правосъдието Садуллах Ергин пак във връзка с реформата в правосъдната система. Преди два дни Гюл беше посочил в изявление, че е належаща бързата и широка реформа в правосъдната система.

4 действащи офицери и 6 пенсионирани генерали, задържани вчера, са доведени за разпит в съда в Истанбул
23 февруари 2010 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Продължава разследването във връзка с разкритията за плана за военен преврат с кодовото име „Балйоз” в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. След арестите на бивши висши военни вчера и обиските в техните домове 4 действащи офицери и 6 пенсионирани генерали са доведени за разпит в съда в Истанбул. Обвиняемите са подведени под отговорност за „начинания за сваляне на правителството и изграждане на организация с тази цел”. Адвокатът на бившия командващ на военновъздушните сили армейски генерал Ибрахим Фъртъна Атилла Хекимоглу заяви, че неговият довереник може да бъде разпитван само от главния прокурор. Той посочи, че довереникът му няма да даде показания в полицията в Истанбул.
Очаква се също по разследването в Турция да бъде върнато и едно лице, което е на задгранична служба.

Привърженик на ПКК хвърли обувка срещу турския премиер Ердоган след награждаването му в Севиля
23 февруари 2010 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Севиля. Обувка е била хвърлена срещу турския премиер Реджеп Тайип Ердоган при качване в автомобила след церемонията по награждаването му с международната награда „НОДО” в испанския град Севиля, пише турският вестник „Сабах”. Лицето, което е замерило с обувка турския премиер, е било задържано. Според информацията той е от привържениците на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и при хвърлянето на обувката е извикал „Да живее Кюрдистан”.
Фондация „НОДО” в Севиля връчи награда на турския премиер заради голямата му роля в стартирането на инициативата за „Съюз на цивилизациите”. Ердоган и съпругата му участваха в церемония в тази връзка в сградата на общината в Севиля. Кметът на Севиля Алфредо Санчес Монтесеирин заяви при връчването на наградата, че Ердоган е направил много важни стъпки за започване на инициативата за взаимно опознаване на цивилизациите, за засилване на диалога и спирането на сблъсъците на международната арена.
От своя страна Ердоган е благодарил за голямото отличие, с което е удостоен и е изтъкнал, че ще работи за по-добър свят, който ще е общ за всички.

Продължава посещението на турския премиер в Испания
23 февруари 2010 | 00:09 | Агенция "Фокус"
Мадрид/Анкара. Продължава официалното посещение на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Испания, съобщават медиите. Той пристигна вчера в Мадрид по покана на испанския си колега Хосе Луис Сапатеро.

Смесената парламентарна комисия Турция-ЕС обсъжда кризата в съдебната система на Турция
23 февруари 2010 | 00:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Кризата в съдебната система в Турция, която започна с ареста на главния прокурор на Ерзинджан Илхан Джиханер и последвалите позиции на Висшия съвет на съдиите и прокурорите и други висши съдебни институции, е основна тема на заседанието на смесената парламентарна комисия ЕС-Турция в Брюксел, пишат турски медии. Двудневното заседание започна вчера.
В комисията участват 25 евродепутати, като шестима от тях са от Гърция и Кипър, британският либерал Ендрю Дъф, Метин Казак от българските либерали и Исмаил Ертуг – представител на групата на германските социалдемократи, отбелязват турски медии.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2