Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 23 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News - 23.02.2010 !

Арменският парламент няма да обсъжда протоколите с Турция...

Армения се готви да приеме закон разрешаващ анулирането или суспендирането на международни договори...

Изпратена 23.02.2010 11:01:46 UTC

Обновена 23.02.2010 12:34:30 UTC

Арменският парлмент включи в дневния си ред проекто-закона предвиждащ промени в принципите за одобряване на международните договори.
Ако проектът бъде приет, Армения ще получи възможността да суспендира или да aнулира различните международни договори.
Президентът на Армения Серж Саркисян бе загатнал през месец декември миналата година че може да бъде приета една подобна промяна и бе подчертал, че ако Турция не одобри в приемлив срок двустранните протоколи за нормализиране на отношенията, Армения ще приеме нужните промени и може да обяви за анулирани пртоколите.
Ако проектът, внесен в комисията за външни отношения на арменския парламент от страна на заместник-външния министър Саварш Кочарян бъде одобрен, ще стане възможно суспендирането или анулирането на подписаните от страната международни договори.
По време на четиридневната сесия на арменския парламент няма да се обсъдят протоколите за нормализиране на отношенията с Турция.
Председателят на комисията за външните отношения на арменския парламент Армен Рустемян бе подал молба с искането протоколите да не се включват в дневния ред на парламента, докато не бъде оповестено решението на комисията.
Арменският парламент одобри искането на Рустемян и отложи за по-късна дата обсъжданията на протоколите за нормализиране на турско-арменските отношения.
-
Ердоган отговори на въпроси на испанския вестник Ел Паис...

Прмиерът Ердоган акцентува на многоизмерността на новата турска външна политика...

Изпратена 23.02.2010 10:54:58 UTC

Обновена 23.02.2010 10:54:58 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отбеляза в репортажа си за испанския вестник Ел Паис, че Турция може да поеме роля с ключово значение в Близкия Изток и подчерта, че миналогодишното събитие в Давос отразява основния принцип на турската външна политика.
В отговор на твърденията, че турската външна политика измества оста си Ердоган каза, че Турция не притежава лукса да обижда или пък да се отдалечава от други страни и отбеляза, че не са се отдалечили от изтока, за да се сближат със запада или пък обратното, а само са поставили на преден план една нормализирала се външна политика.
Ердоган засегна и кризата с иранската ядрена програма и отбеляза, че проблемът трябва да бъде разрешен по дипломатически път.
На въпрос как преценява възможността от едностранна военна операция на Израел срещу иранските ядрени комплекси, Ердоган подчерта, че това ще бъде бедствие за целия регион и се затруднява дори да си представи едно подобно бедствие.
Преценявайки отношенията Турция-ЕС, Ердоган каза, че ЕС е отправил към Труция искания, които не са били отправяни към нито една от предходните страни кандидати и подчерта, че е обсъдил многократно с президента на Франция Саркози и канцлера на Германия Меркел въпроса и че са постигнали единство по много от обсъжданите теми, но отбеляза, че след контактите, становището на тези две страни винаги е претърпявало коренни промени.
-
Ръст в промишленото производство

През месец февруари производствения капацитет на промишленото производство и индекса на доверието в реалния сектор осъществиха ръст.

Изпратена 23.02.2010 11:45:39 UTC

Обновена 23.02.2010 11:45:39 UTC

През месец февруари производствения капацитет на промишленото производство и индекса на доверието в реалния сектор осъществиха ръст.

Според данните на Централната банка през месец февруари производствения капацитет е нарастнал на 67,8 %, което е 7,5% повече в сравнение със същия период на милата година.

През месец февруари индексът на доверието в реалния сектор нарастна на 105,4%, което е с 3,4 % повече в сравнение с предходния месец.
-
Демонстранти блокираха входа на борсата в Атина

Реакциите на гръцките синдикати срещу политиките на правителството за затягане на коланите продължават.

Изпратена 23.02.2010 11:47:44 UTC

Обновена 23.02.2010 11:47:44 UTC

Реакциите на гръцките синдикати срещу политиките на правителството за затягане на коланите продължават.

Група от около 150 протестиращи гръцки синдикалисти блокираха входа на борсата в Атина тази сутрин.

Държавният сектор под натиска упражняван от ЕС за заличаване на външните дългове на Гърция, които достигнаха 300 милиарда евро предприе много строги мерки.

Синдикатите продължават да организират стачки и протестни демонстрации срещу ограничителните мерки на правителството.

Синдикатът подкрепян от Гръцката комунистическа партия блокира входа на борсата в Атина.

Вследствие на тази протестна демострация осъществена ден преди общонационалната стачка, борсата в Атина оперира посредством интернет.
-
Необходими са не временни а дългосрочни мерки....

Държавният министър и вице-премиер Али Бабаджан заяви че в периоди на кризи, правителствата трялва да предприемат не временни мерки за спасяване на положението, а трябва да следват дългосрочни и реалистични политики...

Изпратена 23.02.2010 11:05:40 UTC

Обновена 23.02.2010 11:05:40 UTC

Държавният министър и вице-премиер Али Бабаджан заяви че в периоди на кризи, правителствата трялва да предприемат не временни мерки за спасяване на положението, а трябва да следват дългосрочни и реалистични политики.
В словото, което произнесе на организираното вчера в Истанбул заседание на Асоциацията на европейските индустриални и търговски палати, Бабаджан подчерта, че кризата е била почувствана много по-силно в Западна Европа и отбеляза, че това може да предизвика частично негативно вздействие над процеса на разширяване на съюза.
Първият заместник-председател на Юрочембър и председател на Асоциацията на турските индустриални и търговски палати Ръфат Хисарджъклъоглу от своя страна каза, че е мого нелогично Турция, която е член на Митническия Съюз да изживява визови и транспортни проблеми.
Председателят на Юрочембър Алесандро Барберис каза, че организацията може да се превърне във важна платформа за намиране на разрешение на проблемите при глобални икономически кризи.
-
Премиерът Ердоган бе удостоен с наградата на фондация НОДО...

Вчера Ердоган приключи официалните контакти в Мадрид и премина в град Севиля...

Изпратена 23.02.2010 10:52:37 UTC

Обновена 23.02.2010 12:32:30 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган продължава контактите си в Испания. Вчера Ердоган приключи официалните контакти в Мадрид и премина в град Севиля. Тук той бе удостоен с наградата на фондацията НОДО, връчваща се на политици дали принос за световния мир и междукултурните отношения.
В словото, което произнесе на церемонията по връчването на наградата, премиерът Ердоган изрази вярата си, че призивите на Турция и Испания за мир, диалог и солидарност ще предизвикат отзвук в света. Той подчерта, че желанието за по-мирен и благоденстващ свят се споделя от всички народи по света и че Турция продължава да полага усилия за изграждането на по-мирен, благоденстващ и щастлив свят.
-
Преглед на турския печат 23.02.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 23.02.2010 09:33:38 UTC

Обновена 23.02.2010 09:33:38 UTC

В новината със заглавие „Нова страница в отношенията с Испания” вестник Йени Шафак съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган в речта си на конференцията на тема „Обща визия за мир, стабилност и благоденствие между Турция и Испания” в Мадрид е казал, че върху географската карта Турция и Испания изжглеждат като две отдалечени страни, но че имат редица сходни черти, които ги сближават, на първо място сред които е Средиземно море. В новината се отбелязва, че премиерът Ердоган е казал „През 2002 година, когато дойдохме на власт отворихме нова страница в отношенията с Испания и предприехме инициативи за разгръщането на съществуващите отношения”.

Вестник Джумхуриет съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е споделил, че е против налагането на нови санкции на Иран поради ядрената програма. В новината пише, че Ердоган, който се намира на посещение в Мадрид за участие във втората междуправителственна среща на върха между Турция и Испания в интервю за испанския вестник Ел Паис е казал „Иран има право да разработва ядрена програма с мирни цели, но ако ядрената му програма е с военни цели, тогава категорично ще се обявим против, тъй като не желаем нашите съседи да разполагат с ядрено оръжие. Ако Иран няма да притежава ядрено оръжие тогава Израел също не трябва да разполага с ядрено оръжие. Въпросът трябва да бъде разрешен по пътя на дипломацията. Никой не трябва да напуска масата за преговори”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Съюзниците се изтеглят НАТО е в затруднено положение” съобщава, че командването на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ИСАФ/ е изправено пред сериозна заплаха. В новината се отбелязва, че премиерът на Холандия Ян Петер Балкененде след дискусиите довели до разпадането на холандското коалиционно правителство е оповестил своето решение. Вестникът предава, че Балкененде, който не успя да се противостои на натиска на опозицията и партньорите на разпадналата се коалиция, е оповестил, че холандския контингент намиращ се на служба в областта Урузган ще бъде изтеглен до края на годината. В новината пише, че решението на правителството на Холандия да изтегли своите военнослужещи от Афганистан в отговор на нарастналия натиск от страна на обществеността е поставило на дневен ред вероятността страни като Канада, Австралия, Испания, Италия и Великобритания, където общественото мнение е доста силно също да изтеглят своите сили от Афганистан.

Вестник Заман в новината със заглавие „Швейцария отстъпи пред ултиматома на Либия” съобщава, че двамата бизнесмени граждани на Швейцария, които бяха потърсили убежище в посолството на Швейцария в Триполи, след като бяхо осъдени на лишаване от свобода са се предали на силите за сигурност. В новината пише, че дваматата швейцарци, които са били осъдени на 4 месеца лишаване от свобода за визови нарушения и за незаконна икономическа дейност в Либия за да се спасят от тази присъда са потърсили убежище в посолството на Швейцария, но че минути преди да изтече ултиматома на Либия са се предали на силите за сигурност.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2