Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 15 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 15.02.2010 !

Давутоглу заминава за Техеран...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу ще предаде на Иран послание за мирно разрешаване на ядрената криза...

Изпратена 15.02.2010 10:54:25 UTC

Обновена 15.02.2010 10:54:25 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу ще отпътува за Техеран с цел да осъществи контакти в рамките на усилията за разрешаване на ядрената криза със западните страни.
В Техеран Давутоглу ще разговаря с иранския външен министър Манучехр Мюттеки, ще бъде приет от иранския президент Махмед Ахмединеджат и ще се срещне с главния ирански преговарящ по ядрената криза Саит Джелили и председателя на иранския парламент Али Лариджани.
След като Иран оповести, че започва 20 процентно обогатяване на уран, някои страни отправиха призив за налагането на нови санкци на тази страна.
Турция, която цели да предотврати новите кризи в региона си и подчертава, че подкрепя възползваното от яднрената енергия с мирни цели, предприе нова инициатива, за да бъде намерено дипломатическо разрешение на проблема.
По време на посещенията в Мюнхен и Катар Давутоглу бе провел усилени контакти във връзка с ядрената криза с Иран.
По време на посещението си в Техеран Давутоглу ще предаде на иранската администрация посланието да бъде намерено приемливо за всички разрешение на проблема.
-
Мнистерския съвет ще обсъди актуални въпроси...

Днес Министерският съвет ще проведе заседание под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган...

Изпратена 15.02.2010 10:47:20 UTC

Обновена 15.02.2010 10:47:20 UTC

Днес Министерският съвет ще проведе заседание под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, който се завърна снощи от Катар.
Очаква се да бъдат обсъдени състоянието на икономиката и стъпките предприемащи се в рамките на процеса за демократизация.
Също така премиерът Ердоган ще запознае кабинета с контактите, които проведе в Катар и се очаква да бъде обсъдена и стратегията, която Турция ще следва в усилията за разрешаване на ядрената криза между Иран и западния свят.
-
Външният министър на Казахстан е в Баку...

Министърът на външните работи на Казахстан Судабайев ще запознае азербайджанската администрация със стъпките които ще предприеме по Нагорно-Карабахския проблем...

Изпратена 15.02.2010 10:59:32 UTC

Обновена 15.02.2010 10:59:32 UTC

Министърът на външните работи на Казахстан, която пое мандатното председателство на Европейската организация за сигурност и сътрудничесво, Канат Судабайев провежда контакти в столицата на Азербайджан Баку.
Судабайев се срещна най-напред с азербайджанския си колега Елмар Мемедяров.
На съвместната пресконференция организирана след срещата Судабайев отбеляза, че приоритетен въпрос на мандатното председателство на Казахстан ще бъде Нагорно-Карабахският проблем.
Той каза, че ще обсъдят проблема със страните в преговорите и ще определят стъпките които трябва да бъдат предприети. Судабаев добави, че целят да постигнат напредък по проблема до края на годината.
Министърът на външните работи на Азербайджан Елмар Мемедяров отбеляза, че подкрепят инициативите на Казахстан по Нагорно-Карабахския проблем.
Казахстан е първата бивша съветска република поемаща поста на мандатен председател на Европейската организация за сигурност и сътрудничество.
-
Парламентът ще работи с натоварен дневен ред...

Във ВНСТ тази седмица ще бъдат обсъдени важни проекто-закони...

Изпратена 15.02.2010 10:57:10 UTC

Обновена 15.02.2010 10:57:10 UTC

През настоящата седмица във ВНСТ ще продължат обсъжданията над проекто-закона за основаването на Съветничество по обществения ред и сигурност.
Предвидено е парламентът да обсъди тази седмица и предложението за намаляването на срока за провеждане на референдум от 120 на 60 дена.
Също така, конституционната комисия към ВНСТ ще обсъди в четвъртък проекто-закона за Дирекция по човешките права.
В сряда планово-бюджетната комисия ще постави на обсъждане проекто-закона за банката Иллер а в четвъртък комисията за адекватност с ЕС ще обсъди проекто-закона за реформи в административния съд.
През настоящата седмица усилено ще работят и парламентарните комисии за търсене на Полезните изкопаеми и за Земетръсните изследвания.
-
Ердоган още веднъж загриженост за населението на Ивицата Газа...

В столицата на Катар Доха премиерът Ердоган разговаря с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън...

Изпратена 15.02.2010 10:50:13 UTC

Обновена 15.02.2010 10:50:13 UTC

В словото което произнесе на организирания в столицата на Катар Доха форум "САЩ-Ислямския свят" премиерът Ердоган призова световната общественост да прояви загриженост за съдбата на плестинското население на Ивицата Газа. Ердоган осъди незаинтересоваността на световната общественост към трагедията в Ивицата Газа. На въпрос засягащ позицията възприета от Египет във връзка с доставката на международни помощи за Ивицата Газа, премиерът Ердоган каза че ООН трябва да предупреди Израел и че и Египет трябва да възприеме нова позиция и да даде принос по проблема.
В Доха премиерът Ердоган разговаря и с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. На преден план бяха ядрената криза с Иран, турско-арменските отношения, кипърския проблем и проблемите в Палестина.
На продължилата близо един час среща бе акцентувано на усилията на Турция във връзка с ядрената криза с Иран и на преценките по въпроса на независимите международни наблюдатели.
Подчертано бе, че посещението на министъра навъншните работи на Турция Ахмед Давутоглу в Техеран ще бъде осъществено с очакването за предприемането на нови дипломатически стъпки.
Съобщено бе, че на срещата премиерът Ердоган е подчертал че решението на конституционния съд на Армения във връзка с протоколите за нормализиране на отношенията между Турция и Армения може да се отрази негативно на процеса и бе припомнено, че Турция е предприела всички необходими стъпки.
Във връзка с Кипърския проблем бе отбелязано, че Турция и президентът на ТРСК Мехмед Али Талят полагат усилия за да бъдат продължени преговорите до последния момент.
Във връзка с борбата с тероризма бе акцентувана необходимостта от ефикасно сътрудничество.
Премиерът Ердоган предаде и на Хилари Клинтън чувствителността си по проблема с Ивицата Газа. Хилари Клинтън отбеляза, че осъзнава хуманната чувствителност и загриженост на Турция.
В Катар премиерът Ердоган се срещна и с премиера на тази страна Ал Сани.
На организираната след срещата съвместна пресконференция премиерът Ердоган каза, че в края на 2008ма година търговският обем между двете страни е нарастнал на 1 милиард и 200 милиона долара.
На въпрос на журналист премиерът Ердоган отбеляза, че Турция е готова да бъде домакин на операции по обмяна на ядрено гориво между западните страни и Иран.
Ердоган каза, че Израел трябва да бъде предупреден поради позицията си по въпроса с Ивицата Газа.
Премиерът на Катар Ел Сани каза, че в Турция ще бъдат осъществени инвестиции от 500 милиона долара в сектора на хранителната промишленост.
Премиерът Ердоган присъства и на организирания в Доха турско-катарски делови форум.
Той призова катарските инвеститори да осъществят инвестиции в Турция.
Същевременно присъстващият на форума вице-премиер на Катар Ал Танийе отправи похвали за позицията възприета от премиера Ердоган в Давос.
Приключвайки контактите си в Катар премиерът Ердоган се завърна снощи в Турция.
-
Преглед на турския печат 15.02.2010

Преглед на новините по страниците на турския печат от 15ти февруари 2010та година...

Изпратена 15.02.2010 07:59:42 UTC

Обновена 15.02.2010 07:59:42 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с вестник Джумхурийет. В новината под заглавието "Призив за ядрен обмен", вестникът пише, че по време на посещението си в столицата на Катар Доха за участие във форума "САЩ-Ислямския свят" премиерът Ердоган е подчертал, че ако Иран и западните страни се споразумеят, са готови да станат домакин на операциите по размяната на ядрено гориво.
"В Доха премиерът Ердоган организира пресконференция на която отбеляза, че Международната Агенция по Атомна Енергия е казала, че Турция може да стане център за обмяната на уран, но засега няма постигнато споразумение по въпроса"-пише вестник Джумхурийет.
Вестник Хюррийет съобщава, че по време на операцията на силите на НАТО в Афганистан, в които участват общо 15 хиляди военнослужещи, отново са били бомбардирани граждански цели. В новината пише, че вчера държавният лидер на Афганистан Хамид Карзаи е оповестил, че по време на операциите в град Маржах в Южен Афганистан са бли убити 10 цивилни афганистанци, а малко по-късно НАТО е оповестил, че са били убити не 10 а 12 цивилни афганистанци.
Вестник Заман, в новината озаглавена "През 2026та година Турция ще изпревари Италия и Испания" съобщава, че глобалната икономическа криза е ускорила изместването на центъра на икономическа мощ от запад на изток и дава място на прогнозата на Международния Валутен Фонд че през 2010та година делът на Турция в световния брутен вътрешноцаионален продукт ще нарастне на 1,35 процента. В новината пише, че според прогнозите, до 2026та година делът на западните страни ще намалее и с дял от 1,45 процента Турция ще изпревари икономически сили като Италия, Канада и Испания.
Вестник Хабер Тюрк е поместил в новината озаглавена "Да изхвърлим Гърция от еврозоната", резултатите от анкета проведена от германския вестник Билд Ам Сонтаг. Вестникът пише, че според анкетата, германските граждани са против предоставянето на милиарди евро кредити на Гърция и подкрепят при необходимост изключването на Гърция от еврозоната.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2