Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 15 февруари 2010 г.

ТУРЦИЯ НЕ ДЪЛЖИ НИКАКВИ КОМПЕНСАЦИИ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ТРАКИЙСКИТЕ БЕЖАНЦИ !

Н. Пр. извънредният и пълномощен посланик на Република Турция в София Мехмет Гюджюк пред вестник "Класа" !

Проблемът с компенсациите на тракийските бежанци е решен недвусмислено с договора за приятелство между двете страни от 1925 г.с Договора за приятелство от 1925 г. двустранните искове за недвижими имоти, касаещи периода 1912-1925 г., са решени недвусмислено.

- Напоследък доста шум се вдигна около въпроса с компенсациите на тракийските бежанци. На какво ниво е развитието на този въпрос и кога според Вас може да бъде разрешен той, след като има подписано споразумение от 1925 г.? Обвързва ли Турция този въпрос с решаването на други сходни проблеми като обезщетението на турските изселници от България например?

- Точка „В” от Протокола към Договора за приятелство между Царство България и Република Турция, подписан в Анкара на 18 октомври 1925 г., гласи: „Недвижимите имоти, от какъвто и да е вид, принадлежащи на българите от европейската територия на Турската Република, с изключение на Цариград, които са се изселили в България след 5/18 октомври 1912 г. до подписването на настоящия Протокол, както и недвижимите имоти, от какъвто и да е вид, принадлежащи на мюсюлманите от териториите на Османската империя, откъснати вследствие на Балканската война, които са се изселили в Турция след 5/18 октомври 1912 г. до подписването на настоящия Протокол, ще останат собственост на държавата, в чиято територия те се намират.” Тя е в сила и обвързва и двете страни. По този начин с Договора за приятелство от 1925 г. двустранните искове за недвижими имоти, касаещи периода 1912-1925 г., са решени недвусмислено.
Турската страна се съгласи въпросът за имотите да бъде обсъден от създадената в края на 2008 г. Смесена турско-българска комисия при следните условия:
- обсъждане на въпроси без тези, намерили решение в рамките на двустранните задължения според Ангорския договор от 1925 г.;
- обсъждане на въпроси извън периода 1912-1925 г., разгледан в договора;
- освен исканията на българската страна за решаване на имотните въпроси, породени от двустранните преселвания, да се постави и въпросът за социалните права на турските изселници от България за периода, в който са работили и внасяли осигуровки в България.
Първото заседание на Смесената турско-българска комисия се проведе на 18 май 2009 г. в Анкара, очакваме българската страна да предложи място и дата за провеждането на второто заседание по поставените въпроси.

Н. Пр. извънредният и пълномощен посланик на Република Турция в София Мехмет Гюджюк пред вестник "Класа" !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2