Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Висши турски военни бяха обвинени в заговор за преврат !

Висши турски военни бяха обвинени в заговор за преврат !

Планът през 2003 г. целял да провокира Гърция !




image
Турски полицаи пазят входа на съда в Истанбул, докато медиите чакат арестуваните висши военни да излязат.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Теодора Йорданова

Седем висши военни бяха официално обвинени вчера в Турция в опит за преврат срещу правителството, съобщи Би Би Си. Сред тях са четирима адмирали, генерал и двама полковници, някои от които пенсионирани. Седмината обвинени са сред близо 50 души, които бяха арестувани в понеделник по обвинения в заговор с цел предизвикване на хаос в Турция и организиране на военен преврат през 2003 г.
Мащабът на операцията срещу военните в понеделник бе безпрецедентен и увеличи напрежението между правителството и армията. Десетки военни бяха арестувани в последните няколко години, като на някои бяха предявени и обвинения. Всички топгенерали и адмирали се срещнаха във вторник, за да обсъдят „сериозната ситуация“, твърдят запознати.
Обвинените са арестувани за т. нар. операция „Балйоз“ („Чук“), планирана за 2003 г. Информации за възможен заговор първо се появиха в либералния вестник „Тараф“, който твърди, че разполага с документи с планове да се бомбардират две истанбулски джамии и да се провокира Гърция да стреля срещу турски самолет в Егейско море. Според армията това са били само обсъждания за учение, което да бъде представено на военен семинар. Във връзка с този случай са подсъдни редица военни, журналисти и академици.
Анализатори смятат, че тези мерки срещу военните биха били немислими само преди няколко години, тъй като армията винаги е гледала на себе си като на пазител на светска Турция. Военните са отхвърляли или са предизвиквали оставката на 4 правителства от 1960 година насам (като за последен път това стана през 1997 г). Но ролята на армията намалява в последните години,тъй като Турция извършва реформи, готвейки се за бъдещо членство в ЕС, коментира „Таймс“.
Европейският съюз изрази загрижеността си относно плановете на Турция да разследва вероятния заговор за преврат през 2003 г. и предупреди, че процесите срещу висши военни трябва да бъдат „образцови“ и „честни“, съобщи „Дойче веле“. От своя страна американските дипломати реагираха предпазливо на арестите, като настояха за прозрачност при възможните процеси или правни процедури.

http://www.class.bg / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2