Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 25 февруари 2010 г.

В Турция президентът, премиерът и военните успокоиха обществеността !

В Турция президентът, премиерът и военните успокоиха обществеността !

Автор: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

С политическо послание до турската общественост приключи срещата между президента на Турция Абдуллах Гюл, премиера Ердоган и началника на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг.

„Уверяваме турските граждани да бъдат спокойни, че всички проблеми в дневния ред на страната ще бъдат решавани съобразно конституцията. Всеки ще поеме своята отговорност, за да бъде предотвратен дисонасът и опасността от изхабяването на институциите в държавата,” се посочва в изявлението за постигнатото съгласие между политическата и военната власт след 3-часовата среща на върха в двореца „Чанкая”.

След шокиралата турската и международна общественост вълна от масови арести на висши военни служители, действащи и от запаса, които са заподозрени в подготовка на преврат през 2003 г. срещу проислямисткото правителство, усилено се заговори за очаквна колективна оставка на целия генералитет в знак на протест. Също така се спрягаше възможността главният прокурор на републиката да повдигане ново дело за забраната на управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развитието.

За овладяване на създалото се напрежение, което само за два дни ескалира в криза между институциите, президентът Абдуллах Гюл, в качеството си и на главнокомандващ на армията, свика срещата в троен формат.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2