Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 26 февруари 2010 г.

Още 18 военнослужещи били заловени по време на втората вълна от масови арести в Турция !

Още 18 военни бяха арестувани в Турция за планиран преврат !

Автор: Нихал Йозерган - кореспондент на БНР в Турция.

Още 18 военнослужещи били заловени по време на втората вълна от масови арести, в рамките на мащабното разследване за предполагаем план за военен преврат от 2003 г. за сваляне на турското правителство. В момента, в Истанбулския съд продължават разпитите на част от задържаните.

Серията от едновременни операции на полицията е извършена в 13 провинции, арестувани са 17 офицери, както и областният началник на жандармерията на град Коня в централен Анадол. Арестите са свързани с втория етап от разследването на мащабния конспиративен заговор за преврат под кодовото заглавие „Чук” в рамките на неговите два плана за военни операции с паролите „Чаршаф” и „Брада”.

Те са предвиждали взривяването на големите джамии в Истанбул „Фатих ” и „Беязит” по време на петъчна молитва с диверсионна цел за всяване на смут и хаос в турското общество, което да подготви почвата за хунта.

Междувременно в Истанбулския съд от 10.30 ч. продължава разпитът на предполагаемите превратаджии - петима действащи висши военни – полковници и адмирали, както и на бившия командващ на Първа турска армия - генералът от запаса Четин Доган. За него се твърди, че стои начело на четирите плана за преврат под общото име „Чук”, имащи за цел да свалят проислямисткото правителство начело с Тайип Ердоган, веднага след поемането на властта през 2003 г.

Снощи към 21 ч., след 6 часа показания пред прокурорите съдът освободи пенсионираните наскоро командващи на военноморските сили о.з. ген. Йозден Йорнек, на военновъздушните сили о.з. ген. Ибрахим Фъртъна и бригадният командир на Първа сухопътна армия за тракийския район - о.з. ген. Ергин Сайгун. Това стана непосредствено след 3 часовата критична среща на президента Абдуллах Гюл с премиера Ердоган и началника на Генералния щаб на турската армия генерал Илкер Башбуг в резиденцията „Чанкая”.

От арестуваните и разпитани общо 49 военни съдът предяви обвинения срещу 31 военнослужещи - действащи и от запаса.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2