Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 9 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 09.01.2010 !

Нападение в Афганистан

Срещу американското консулство в град Херат, Афганистан, което се очакваше да бъде открито тази година бе осъществено ракетно нападение. В нападението няма загинали или ранени.

Изпратена 09.01.2010 11:51:07 UTC

Обновена 09.01.2010 11:51:07 UTC

Срещу американското консулство в град Херат, Афганистан, което се очакваше да бъде открито тази година бе осъществено ракетно нападение. В нападението няма загинали или ранени.

Афганските власти заявиха, че срещу сградата на консулството са били изстреляни 3 ракети, от които само една е била с точно попадение, което е нанесло материални щети.

Междувременно в две отделни бомбени нападения в Източен Афганистан загинаха 8 афгански военнослужещи и един американски военнослужещ.
-
Повишиха кредитния рейтинг на Турция

Държавният министър и вицепремиер Али Бабаджан заяви, че повишаването на кредитния рейтинг на Турция е потвърждаване на успеха на прилаганите икономически политики.

Изпратена 09.01.2010 11:49:27 UTC

Обновена 09.01.2010 11:49:27 UTC

Кредитният рейтинг на Турция бе повишен.

Държавният министър и вицепремиер Али Бабаджан заяви, че повишаването на кредитния рейтинг на Турция е потвърждаване на успеха на прилаганите икономически политики.

Бабаджан отбеляза, че повишаването на кредитния рейтинг на Турция, а така също и успешния износ на облигации са международни показатели за устойчивостта на Турция срещу кризите.
-
Давутоглу ще осъществи посещение във Великобритания

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу на 11 Януари, понеделник ще отпътува на двудневно работно посещение във Великобритания.

Изпратена 09.01.2010 11:45:31 UTC

Обновена 09.01.2010 11:45:31 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу на 11 Януари, понеделник ще отпътува на двудневно работно посещение във Великобритания.

В изявлението направено от външното министерство се отбелязва, че по време на срещата на Давтуоглу и външния министър на Великобритания Дейвид Милибанд ще бъдат обсъдени двустранните отношения, процеса на членство на Турция в ЕС, Кипърския въпрос и други международни въпроси.

В рамките на посещението си във Великобритания министър Давутоглу ще организира конференция в престижния кралски колеж „Кингс Колидж” на тема „Общите интереси на Турция и Великобритания в рамките на ЕС и отвъд него”.
-
Преглед на турския печат 09.01.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса…

Изпратена 09.01.2010 09:57:54 UTC

Обновена 09.01.2010 09:57:54 UTC

Вестник Джумхуриет съобщава, че външният министър на Германия Гуидо Вестервеле, вчера на срещите си в Анкара е изразил позицията, че преговорният процес за интеграция на Турция в ЕС трябва да продължи и ЕС трябва да спазва принципа на вярност към думите си при започване на процеса и че въпросното изявление на Вестервеле е предизвикало разцепление в германското правителство. В новината пише, че генералният секретар на Християнсоциалния съюз на Александър Добринт е реагирал най-остро срещу изявлението на Вестервеле. Добринт е казал, че Турция няма да стане пълноправен член на ЕС и че интересите на Германия и ЕС са над членството на Турция в ЕС.

Вестник Заман в новината със заглавие „Въпросът с конвоя „Вива Палестина” няма да бъде превърнат в конфликт между Турция и Египет” отбелязва, че външният министър Ахмет Давутоглу в изявление по въпроса е казал, че Турция няма да позволи проблемите възникнали във връзка с конвоя в подкрепа на Палестина „Вива Палестина” организиран с цел отмяната на израелската блокада на Газа да бъдат превърнати в конфликт между Турция и Египет. Вестникът предава, че Давутоглу е посочил, че още от самото потегляне на конвоя с помощите, Турция е осъществила близки контакти с Кайро и че лично той е провел три телефонни разговора с египетския си колега Ахмет Ебулгейт.

Вестник Йени Шафак пише, че на ускорените преговори по Кипърския въпрос кипърската турска страна е представила своите предложения по преговорната глава „Администрация и подялба на властта”, които са поставили в затруднено положение лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс. Кипърската гръцка преса е писала, че Христофяс, който е свикал на извънредно заседание лидерите на политическите партии в страната е останал много безпомощен.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Турция преодоля с успех финансовите шокове” съобщава, че една след друга международните рейтингови агенции са повишили кредитния рейтинг на Турция. Вестникът предава, че след като през месец Декември международната рейтингова агенция Фич бе повишила кредитния рейтинг на Турция с два пункта едновременно, вчера рейтинговата агенция Мудис е повишила кредитната оценка на Турция от Ба3 на Ба2. Вестникът пише, че Мудис, която за първи път от 2005 година повишава кредитния рейтинг на Турция е обосновала това увеличение с нарасналото доверие към капацитета на Турция да противостои на финансовите шокове.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2