Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 3 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 03.01.2010 !

Израелци протестираха миналогодишната операция в Газа...

Миналогодишната военна операция на Израел в Ивицата Газа, по време на която загинаха близо хиляда и 400 души, предизвиква реакциите не само на света но и на израелските граждани...

Изпратена 03.01.2010 10:46:54 UTC

Обновена 03.01.2010 10:46:54 UTC

Миналогодишната военна операция на Израел в Ивицата Газа, по време на която загинаха близо хиляда и 400 души, предизвиква реакциите не само на света но и на израелските граждани.
В Тел Авив, по повод първата годишнина от операцията бе организирана протестна демонстрация с участието на стотици израелски граждани.
Демонстрантите поискаха да бъде вдигната блокадата наложена на Ивицата Газа и отправиха антиправителствени лозунги.
Демонстрантите също така поискаха от правителството да прекрати военните операции срещу Газа.
На демонстрацията присъстваха и израелски депутати от арабски произход.
В град Наблус на Западния Бряг на река Йордан също бе организирана протестна демонстрация с участието на стотици палестинци.
Демонстрантите отбелязаха, че поради блокадата наложена на Ивицата Газа, стотици деца умират от глад и заразни болести.
-
Втора Конференция на Посланиците...

Утре започва втората конференция на посланиците на Турция в различни страни по света...

Изпратена 03.01.2010 10:43:52 UTC

Обновена 03.01.2010 10:43:52 UTC

Утре ще бъде проведена втората Конференция на Посланиците. На конференцията доклади ще изнесат външният министър на Германия Гидо Вестервеле, външният министър на Бразилия Селсо Аморим и външният министър на Япония Катсуя Окада. Очаква се и държавният лидер на Палестина Махмуд Аббас, който идната седмица ще пристигне на визита в Анкара, да вземе участие в конференцията.
На конференцията, на която ще присъстват посланиците на Турция в 200 страни ще бъдат обсъдени темите "Мир, Демокрация и Стабилност" и ще бъде направена преценка на въпросите в световната и в турската външна политика през 2010та година. На конференцията ще присъстват представители и от други държавни учреждения. Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу бе отбелязъл, че през 2010та година турската външна политика няма да се съсредоточава над кризисни точки, а ще разгърне по-широкомащабна дейност. Припомняме, че първата конференция на посланиците бе проведена през 2008ма година.
-
Турция ще продължи да работи активно по проблемите в Близкия Изток...

Външният министър Давутоглу и външният министър на Саудитска Арабия принц Ел Файсал организираха съвместна пресконференция в Рияд...

Изпратена 03.01.2010 10:42:01 UTC

Обновена 03.01.2010 10:42:01 UTC

Турция продължава и през новата 2010та година активните си дипломатически контакти. Първото за годината посещение на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу бе в Саудитска Арабия.
Давутоглу отпътува за столицата Рияд по покана на външния министър на Саудитска Арабия принц Сауд Ел Файсал.
След официалната среща, двамата външни министри организираха съвместна пресконференция.
Главни теми обсъдени по време на срещата бяха въпроси засягащи умиротворяването на региона и основно палестино-израелския проблем, отношенията Ирак-Сирия, кризата с иранската ядрена програма, проблемите в Йемен и в Афганистан.
На пресконференцията Давутоглу подчерта, че отношенията между Турция и Саудитска Арабия са с голямо значение за регионалния и глобалния мир и каза, че със саудитския си колега споделят становището, че е необходимо да бъде увеличен настоящият двустранен търговски обем от 6 милиарда долара.
Давутоглу каза, че ще продължат активните стъпки по въпроса за териториалната цялост на Йемен и за установяването на благоденствието в Палестина и благодари на Саудитска Арабия за самоотвержената работа по тези проблеми.
-
Преглед на турския печат 03.01.2010

Обзор на новините по страниците на някои от турските вестници отпечатани на 3ти януари 2010та година...

Изпратена 03.01.2010 08:20:35 UTC

Обновена 03.01.2010 08:20:35 UTC

Прегледа на днешния турски печат започва с новина на вестник Йени Шафак озаглавена "Всичко в името на мира". В новината е засегнато първото за 2010та година посещение в чужбина на министъра на външните работи на Туpция Ахмед Давутоглу. В новината се отбелязва, че по време на посещението си в Саудитска Арабия, Давутоглу е направил преценка на контактите осъществени през изтеклата година в различни регионални страни като Йемен, Ливан, Афганистан и Ирак и е подчертал, че всички усилия на Турция са насочени към установяване на мир и стабилност в региона.
Същият вестник в друга новина цитира изявлението на държавния секретар на Испания, която пое на първи януари мандатното председателство на ЕС, отговорен за отношенията със страните членки на съюза Диего Лопез Гарридо-"ЕС не е християнски клуб. Напротив, съюзът е място, в което живеят представители на различни религии и в който властва принципът за плурализъм." Вестникът подчертава, че на въпрос дали Турция може да стане член на съюза, Гарридо е казал-"Естествено, именно поради принципа за плурализъм. Диалогът на Турция с ислямския свят ще увеличи силата на ЕС".
В новината под заглавието "Обща реакция на мюсюлманите по повод провокативния опит за атентат", вестник Заман съобщава, че преди два дена е бил предприет опит за покушение над датския карикатурист Курт Вестергаард, който привлече реакциите на ислямския свят с карикатурите на пророка Мохаммед. В новината пише, че конфедерацията обединяваща около 60 мюсюлмански организации на име "Общ мюсюлмански съвет" е окачествила опита за покушение като "позорно дело" и е подчертала, че подобни действия са напълно неприемливи и не отговарят на каноните и поученията на ислямската религия.
"Никой в Труция не е унижаван". B новината с това заглавие вестник Миллийет сочи, че директорът на Дирекцията по Вероизповеданията Али Бардакоглу е казал, че не смята че има проблеми в обучението и назначаването на свещенници на различните религиозни малцинства и в свободата на вероизповедание в Турция и е посочил, че са изразили становище в подкрепа на исканията за възстановяване на църквата Свети Павел в Тарсус.
Вестник Джумхурийет в новината под заглавието "Аббас пристига в Турция" съобщава, че палестинският държавен глава Махмуд Аббас ще пристигне на 6ти януари на двудневно посещение в Турция и ще разговаря с президента Абдуллах Гюл. В новината пише, че на срещата ще бъде обсъден умиротворителният процес и че Аббас ще се срещне и с премиера Ердоган и външния министър Давутоглу.
В новина на вестник Хабер Тюрк озаглавена "Действията на Израел в Газа са неприемливи" се дава място на думите на британския премиер Гордън Браун, който подчертава, че възпрепятстването от Израел на входа на помощи в Ивицата Газа е напълно неприемлив акт.
Вестник Сабах съобщава, за ултиматума на иранската администрация. В новината озаглавена "Ядрен ултиматум от Иран към запада" вестникът предава, че външният министър на Иран Манучехр Мюттеки е казал, че западният свят разполага само с един месец за да вземе крайно решение дали ще снабдява Иран с ядрено гориво, и че в противен случай Иран ще започне сам да произвежда необходимото ядрено гориво.
Ще приключим днешния преглед на турския печат с новина на вестник Джумхурийет. Вестникът се е спрял на успех постигнат от двама турски архитекти. В новината озаглавена "Десант в Ирландия", вестникът пише, че турските архитекти Сунай Ердем и Гюнай Ердем са спечелили първата награда на организирания в Ирландия конкурс за градско проектиране, в който са участвали 51 архитекта от 20 страни.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2