Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 3 януари 2010 г.

Turkiye haberler - 03.01.2010 !

"Хюриет": При железопътната катастрофа в Турция загина един човек, 14 души са ранени
03 януари 2010 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Един човек загина и 14 души бяха ранени при сблъсък днес между две пътнически влакови композиции в Северозападна Турция, съобщават турски медии. В следствие на получените тежки наранявания е починал единият машинист, на 46 г., който е бил с 29-годишен трудов стаж. Ранените - двама души от влаковия персонал и 12 пътници, са настанени в болница, съобщи валията на провинция Биледжик Муса Чолак. Изясняват се причините за катастрофата. По думите на валията в района на катастрофата било прекъснато електричеството заради дейност във връзка със скоростен влак в региона. Електронното издание на в. „Хюриет” припомня, че по-рано днес Чолак каза, че причина за сблъсъка била повреда в системата за сигнализацията, която възникнала при смяната на релси.
Турските държавни железници обаче заявиха, че не е имало проблем в сигнализацията, а че експресът от Ескишехир не е спрял при червената светлина и се е блъснат в другия влак, който бил спрял. Загиналият машинист бил именно в спрелия влак.
Експресите Истанбул-Ескишехир и Ескишехир-Истанбул се сблъскаха около 10 ч. сутринта местно време в района на град Биледжик, на около 400 км югозападно от Истанбул.

В Анкара ще се състои конференция на турските посланици
03 януари 2010 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конференция на турските посланици в чужбина под надслов „Демокрация, сигурност и стабилност – поглед към турската външна политика и световните дела през 2010 г.”, се открива утре в Анкара, съобщава електронното издание на вестник „Хюриет”.
Срещата, която ще продължи до петък, е свикана от външния министър Ахмет Давутоглу и на нея ще се дискутира изготвянето на пътната карта за 2010 година. Пред посланиците ще говорят палестинският президент Махмуд Аббас, лидерът на кипърските турци Мехмет Али Талят, външните министри на Германия, Япония и Бразилия.
Форумът ще допринесе значително за националните интереси, както и за съществуващата разностранна външна политика, с цел да се осигури мир и стабилност в региона и в по-широки мащаби, се казва в съобщение на външното министерство.
Макар че подобни срещи на посланици са редовна практика в много страни, Турция за първи път организира конференция на посланиците си през юли 2008 г., при тогавашния външен министър Али Бабаджан.
Ахмет Давутоглу е архитект на турската външна политика откакто през 2002 г. стана главен външнополитически съветник на премиер Реджеп Тайип Ердоган, припомня изданието. Давутоглу извърши също структурни и административни промени във външното министерство, след като стана негов титуляр.

Турската полиция иззе 53 кг хероин, открит в ирански пътнически автобус
03 януари 2010 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. Турската полиция конфискува 53 кг хероин, открит в ирански пътнически автобус днес в провинция Газиантеп, Югоизточна Турция, съобщи Анадолската агенция. След получен сигнал специализиран екип претърсил автобуса на улица в провинциалния център Газиантеп и дрогата била намерена скрита в тавана на автомобила. Задържани са четирима ирански граждани по обвинение в участие „в международен трафик на наркотици”.

Турският външен министър беше приет от краля на Саудитска Арабия
03 януари 2010 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Рияд/Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу беше приет днес от краля на Саудитска Арабия Абдула бин Абделазиз, съобщава Анадолската агенция. След срещата министърът /на снимката/ще отпътува за Турция.
Вчера външните министри на Турция и Саудитска Арабия разговаряха по редица въпроси. На съвместна пресконференция след разговора Давутоглу посочи, че са били разгледани въпроси на сътрудничеството в областта на политиката, икономиката, търговията, културата и дипломацията, а също регионални и международни въпроси от взаимен интерес. По въпроса за иранската ядрена програма турският външен министър отбеляза, че на срещата си двамата министри са потвърдили, че подобен конфликт трябва да бъде решен по начин, който зачита правото на страната да използва ядрената си технология за граждански цели, отбелязва агенцията
Ахмет Давутоглу беше на официално посещение в Саудитска Арабия от 1 януари.



Десет турски граждани са задържани в Иран по обвинение в контрабанда на гориво

03 януари 2010 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Иранските сили за сигурност са задържали десет турски граждани по обвинение в контрабанда на гориво, съобщи днес Анадолската агенция. Десетимата влезли в Иран на 31 декември през ГКПП Есендере в град Юксекова, провинция Хаккяри, Югоизточна Турция. Иранските власти задържали паспортите им.
Валията на провинция Хаяккяри Муамер Тюркер съобщил, че по обвинение в контрабанда на гориво са задържани ирански служители и турски граждани и се полагат усилия за освобождаването им.

„Ватан”: Ако малцинствата имат проблем с религиозното обучение, той трябва да бъде решен, каза Али Бардакоглу
03 януари 2010 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Директорът на Дирекцията по религиозните въпроси Али Бардакоглу заяви, че никой в Турция не се третира враждебно заради неговата вяра, религия или секта, пише днес турският вестник „Ватан”. Ако проявяваме уважение само към хора като нас, ще превърнем света в ад. Не мисля, че религиозни малцинства имат проблем с религиозното обучение, а ако има проблем, той трябва да бъде решен” каза Бардакоглу в интервю за Анадолската агенция.
Ръководителят на дирекцията не смята, че религиозните малцинства срещат някакви проблеми да практикуват своята религия или при обучението и назначаването на свои религиозни лидери. По думите на Бардакоглу всеки има правото да практикува религията, която иска. Смятам, че религиозните малцинства в Турция винаги
са се ползвали с тези свободи и никой не е бил третиран враждебно заради религията или вярата си, посочи Бардакоглу. Той отбеляза, че християните и евреите, живеещи в Турция, имат равни права, осъществяват своята религиозна дейност и избират религиозните си лидери.

Анадолска агенция: Един загинал и седем ранени при жп катастрофа в Турция
03 януари 2010 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Един машинист е загинал и седем души, двама от тях от влаковия персонал, са ранени при железопътната катастрофа днес в провинция Билeджик, Западна Турция, предаде Анадолската агенция. Муса Чолак, валия на Билeджик, казал пред репортери, че причина за сблъсъка между двете влакови композиции е повреда в сигнализацията по жп линията.

Един човек е загинал и двама са ранени при катастрофата на влакове в Турция
03 януари 2010 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко един човек е загинал и двама са ранени в резултат на катастрофата на два пътнически влака в северозападната част на Турция, съобщи министерството на транспорта на страната, цитирано от РИА Новости.
По данни на министерството загинал е машинистът на единия от влаковете, по чиято вина се е случила катастрофата. Травми са получили още двама машинисти. Местните медии съобщават и за пострадали сред пътниците, но тези данни засега не са потвърдени официално.

Два пътнически влака се сблъскаха в Турция
03 януари 2010 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес сутринта в северозападната част на Турция се сблъскаха два пътнически влака. Експресите Истанбул-Ескишехир и Ескишехир-Истанбул се сблъскаха около 10 ч. сутринта местно време. Няколко пътници бяха ранени, медиците вече пристигнаха на мястото на катастрофата, предаде Си Ен Ен Тюрк.
Един от машинистите е игнорирал забраняващ сигнал на семафора.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2