Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 5 януари 2010 г.

Въпросът за компенсациите за тракийските бежанци не е поставян пред Турция !

Въпросът за компенсациите за тракийските бежанци не е поставян пред Турция !

Автор: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

Въпросът с 10-те млрд. долара компенсации за тракийските бежанци не е поставян официално пред Турция, съобщи турският външният министър Ахмет Давутоглу на брифинг в Анкара.

„До нас все още не е стигнало официално искане от българската страна по този въпрос, но смятам, че продължаването на приятелските двустранни отношения е от полза и за България и за Турция," подчерта министърът, който същевременно предупреди, че историческите събития около въпроса за изселниците никога не трябва да се разглеждат едностранно. Според него въпросът за компенсациите има много аспекти, един от които е за насрещните вакъфски имоти.

"Нека не забравяме и факта, че по време на разпада на Османската империя близо 2 милиона турци са били принудени да напуснат своите родни земи и да се преселят в Турция. Изселнически вълни е имало и в други периоди от България към Турция," добави Давутоглу.

Относно по-нататъшния ход на отношенията той каза, че след края на Студената война отношенията между Турция и България са се развили до такава степен, че са били посочвани като модел за добросъседски взаимоотношения на останалите държави в региона.

"Въпреки трудните периоди, през които преживяхме много сериозни кризи със съседна България, винаги сме съумявали да запазим тяхната стабилност," отбеляза турският външен министър, който потвърди информацията, че в края на месеца в Анкара очакват визита на премиера Бойко Борисов.

Давутоглу изрази готовността на Турция да работи за продължаването на духа на конструктивното сътрудничество с България, заради което трябва да се избягват изявления, които могат да го нарушат. Той поясни също, че не смята за разумно тема, която касае политическите взаимоотношения между Анкара и София да продължава да се дискутира пред медиите.бнр

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2