Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 5 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 05.01.2010 !

Нападение срещу джамия в Холандия

В град Арнхем, Холандия бе осъществено нападение с коктейл „Молотов” срещу джамията „Тюркийем”, която е свързана към Холандската религиозна фондация.

Изпратена 05.01.2010 11:46:44 UTC

Обновена 05.01.2010 11:46:44 UTC

В град Арнхем, Холандия бе осъществено нападение с коктейл „Молотов” срещу джамията „Тюркийем”, която е свързана към Холандската религиозна фондация.

Пожарът избухнал в джамията след нападението бе погасен от екип на пожарникарската служба.

По време на нападението няма загинали или ранени, но бяха нанесени сериозни материални щети.

Компетентни лица от пожарната съобщиха, че са открили доказателства показващи, че палежа е умишлен.

Полицията не направи изявление по въпроса за нападението с коктейл „Молотов”.

Снощи в град Хамилтън, Канада бе осъществено нападение с коктейл „Молотов” и камъни срещу комплекса, в който има джамия и училище.

Няма загинали или ранени в нападението.

Пожарът избухнал след нападението нанесе материални щети възлизащи на 5 хиляди канадски долара.

Полицията започна следствие относно инцидента.
-
Христофяс поиска отлагане на втория етап на преговори....

Вчера лидерите на двете общности в Кипър проведоха първата си за годината среща...

Изпратена 05.01.2010 11:13:56 UTC

Обновена 05.01.2010 11:13:56 UTC

Вчера лидерите на двете общности в Кипър проведоха първата си за годината среща. По искане на кипърския гръцки лидер Димитрис Христофяс, бе отложен с една седмица вторият етап на ускорените преговори по кипърския проблем.
Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят отбеляза, че насроченото за месец февруари посещение на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Кипър зависи от напредъка който ще бъде постигнат на преговорите.
Утре Талят ще разговаря в Брюксел с председателя на Комисията на ЕС Хосе Мануел Барозу, след което ще пристигне за контакти в Анкара.
Кипърският гръцки лидер Димитрис Христофяс от своя страна отбеляза, че преговорите са били отложени с една седмица тъй като планира да посети Гърция и желае да бъде осигурено достатъчно време, за да бъдат по-добре разучени предложенията, които ще бъдат направени по време на първия етап на ускорените преговори по кипърския проблем.
-
Новата партия избра ръководството си...

Партията Мир и Демокрация избра новото си ръководство...

Изпратена 05.01.2010 11:10:49 UTC

Обновена 05.01.2010 11:10:49 UTC

Партията Мир и Демокрация, която бе основана след като Конституционния съд закри партията на Демократичното общество, и в която се обединиха депутатите от закритата партия, избра своето ръководство.
За председател на парламентарната група на партията бе избран депутатът от Муш Нури Яман, а за заместник-председатели депутатите от Диярбакър Гюлтан Кшанак и Селяхаттин Демир.
-
Давутоглу направи преценка на новините за новата позиция на София...

Давутоглу каза, че не намира за правилно турско-българските отношения да се поставят на дискусии въз основа на новини в пресата...

Изпратена 05.01.2010 11:16:21 UTC

Обновена 05.01.2010 11:16:21 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу отговори на съвместната пресконференция с бразилския външен министър Селсо Аморим на въпроси във връзка с новините, че България се готви да поиска от Труция да изплати обезщетение в размер на десет милиарда долара за имотите на тракийските българи и че е поставила този въпрос като условие за одобряване на членството й в ЕС.
Давутоглу каза, че не намира за правилно турско-българските отношения да се поставят на дискусии въз основа на новини в пресата и съобщи, че до момента не са получили от София официално изявление по въпроса.
Давутоглу подчерта, че събитията не са протекли под формата на едностранно преселване и че от България в Турция са се преселили над 2 милиона души. Давутоглу каза, че Турция винаги е проявявала готовност за сътрудничество по този въпрос и че трябва да се избягват изявления, които ще навредят на двустранните отношения.
-
Преглед на турския печат 05.01.2010

Преглед на по-важните новини по страниците на турските вестници от 5ти декември 2010та година...

Изпратена 05.01.2010 08:10:54 UTC

Обновена 05.01.2010 08:10:54 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Сабах засягаща започналата вчера в Анкара Конференцията на Посланиците, която ще продължи пет дена. Вестникът пише, че в словото произнесено на конференцията на която присъстват над 200 посланици, министърът на външните работи Ахмед Давутоглу е отбелязъл, че сфера за дейността на турската дипломация ще бъде целият свят. Давутоглу е подчертал, че освен военната сила, важно оръжие за разрешаване на проблемите е и дипломацията, и е казал че регионалните проблеми трябва да бъдат разрешвани не само посредством респектиращата мощ на армията, но и посредством дипломатически способности.
Вестник Стар, в новина по темата пише, че Давутоглу е посочил необходимостта от създаването на нова световна организация с нови перспективи, ново разбиране за световния ред и нова философия и е казал, че човечеството се нуждае от процес на коренни реформи и че в центъра на този революционен процес се намира Турция, която е разположена в един неповторим по значение географски регион.
Вестник Джумхурийет е засегнал контактите на намиращия се в Анкара външен министър на Япония Катсуя Окада, който вчера бе приет от президента Гюл, след което разговаря с външния министър Давутоглу. В новината пише, че в съвместната декларация подписана между външните министерства на двете страни по повод обявяването на 2010та година за година на Япония в Турция, се сочи, че сътрудничеството между двете страни е с кaчеството да окаже положително въздействие над целия свят. В новината пише, че е било решено да бъдат още повече разгърнати турско-японските отношения и че японският външен министър е посочил, че за тях Турция е приятелска страна чието значение и чийто авторитет постоянно нарастват.
Вестник Заман в новината озаглавена "Започна годината на Япония в Турция" съобщава, че посредством мероприятията, които ще бъдат организирани по повод годината, ще бъдат укрепени дружеските връзки между турския и японския народ. Вестникът пише, че ще бъдат организирани редица концерти, представления, изложби и конференции, които ще представят японската история, култура и начин на живот.
Вестник Сабах съобщава в новината под заглавието "Турските Авиолинии Разширяват флотата си с Ербъс", че към флотата си от 132 самолета, Турските Авиолинии ще добавят още 20 самолета Ербъс и че е възможно да се закупят допълнително и още 10 самолета от този модел.
"Босненският касапин Пуфта бе заловен". В новината с това заглавие вестник Йени Шафак съобщава, че е бил заловен Дрган Янкович, с прякора Пуфта, обвиняван в масовото избиване на босненски мюсюлмани в областта Зворник в Босна и Херцеговина. В новината пише, че изявлението за залавянето е било направено от говорителя на Сръбския Съд за Военни Престъпления Бруна Векарич.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2