Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 5 януари 2010 г.

Turkiye haberler - 05.01.2010 !

Външният министър на Германия Гидо Вестервеле пристига утре на тридневно посещение в Анкара
05 януари 2010 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара/Берлин. Германският външен министър и вицепремиер Гидо Вестервеле пристига утре на тридневно официално посещение в Анкара, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В изявление на турското външно министерство се посочва, че визитата е по покана на турския му колега Ахмет Давутоглу. Вестервеле ще има срещи в Анкара и Истанбул, като ще бъде приет от президента Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган, вицепремиера Али Бабаджан и главния преговарящ Егемен Багъш. При срещите ще бъдат обсъдени всички страни на турско-германските отношения, преговорният процес с ЕС и други въпроси.
Германският гост ще бъде съпровождан от много бизнесмени и журналисти. Това е първата визита на германски външен министър след изборите от 27 юли 2009 година.

„Дюня”: Турско-българското приятелство и сътрудничество е много важно и от полза и за двете страни, каза Ахмет Давутоглу
05 януари 2010 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Продължаването на турско-българското приятелство и сътрудничество е много важно и от полза и за двете страни, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу, пише вестник „Дюня”. На съвместна пресконференция с бразилския външен министър Челсо Аморим Давутоглу отговори на въпроси, свързани с искането на България на компенсации от 10 милиарда долара за имотите на тракийските бежанци от 1913 година. Коментирайки искането, което планира да отправи България към Турция за изплащане на компенсации за имуществото на българите, принудени да напуснат Турция през 1913 година, Давутоглу изтъкна, че продължаването на турско-българското приятелство и сътрудничество е от полза и за двете страни. Той изтъкна, че искат да поддържат много близки връзки с всичките си съседи и отношенията между България и Турция след края на Студената война са модел на сътрудничество и това сътрудничество е в интерес и на Турция, и на България. По думите му това е един добър пример за Балканите. След редица преживени кризи отношенията между двете страни се намират в период на стабилност, според турския външен министър. Той посочва, че след изборите в България и съставянето на новото правителство от Бойко Борисов премиерът Реджеп Тайип Ердоган се е обадил и поздравил новия български премиер и е изразил желание за добросъседски отношения, а самият той се е срещал и разговарял по различни поводи с българския си колега Румяна Желева и при разговорите са споделяли общи мнения. Той изрази надежда, че това взаимно разбирателство ще се запази и занапред, в това число и при предстоящото посещение на българския премиер в Турция.
„Що се отнася до въпросното изявление, в историята не са били преживени само еднопосочни миграции. Близо 2 милиона турци са били принудени също да напуснат домовете си в България и да емигрират в Турция. Разбира се отварянето на тези въпроси от историята за разискване трябва да бъде всеобхватно и да почива на рационална основа с оглед днешните отношения. Всъщност тези въпроси са обсъждани и преди това между двете страни”, посочва турският външен министър. По думите му Турция винаги е проявявала готовност за постигане на разбиране за проблемите, възникнали в резултат на двупосочните принудителни миграции. „Продължаването на турско-българското сътрудничество е от полза и за двете страни и ще бъде полезно и за двете страни да се избягват изявления, които ще подкопаят това сътрудничество. И от тук нататък ще продължим да правим всичко за разрастването на сътрудничеството с българските ни съседи”, изтъква Давутоглу. Той добавя, че досега няма официално постъпило искане в тази насока и не смята за правилно да се правят изявления пред печата, подкопаващи двустранните отношения, пише вестникът.

„Хюриет”: 20 души бяха задържани при операция в Турция по обвинение в престъпна дейност
05 януари 2010 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Коня. Екипи на полицията в турския град Коня организираха едновременни операции в 8 провинциални центъра, пише турският вестник „Хюриет”. При операциите са задържани 20 души по обвинение за изграждане на престъпна организация, заплахи, за насилствено подписване на чекове и полици и събиране на пари. Сред задържаните е и представителят на списание „Патриотични огнища” в Коня. Заради същите обвинения операция срещу същото списание беше организирана на 13 юли 2007 година, при която бяха задържани 35 души, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Операция за „заклещване” на ПКК провеждат специални части в турската провинция Тунджели
05 януари 2010 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Операция срещу групи на Кюрдската работническа партия /ПКК/ са започнали турските сили в провинция Тунджели след засичане на действащи четиричленни групи в района, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Онзи ден в планинските части на околиите Хозат и Оваджък на провинцията са били свалени с хеликоптери командоси и жандармерийски екипи, които са започнали операции по издирване на терористите. Те обаче са затруднени поради тежките зимни условия. Специалните части са блокирали една пещера в района, която е била зимно убежище на бунтовниците от ПКК, но е станало ясно, че те са я напуснали. Въпросните групи притежават подготовка и възможности за извършване на най-тежки терористични акции, получили са подготовка за покушения, саботажи и извършване на бомбени атаки. Целта на силите за сигурност е да се задържат терористите преди да са успели да извършат подобни акции, отбелязва телевизията.

„Хюриет”: Турция подкрепи проекта на Япония за инвестиции в Афганистан и умиротворяване на страната
05 януари 2010 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Анкара/Токио. Турция подкрепи предложения от Япония проект за приобщаване на бившите талибански милиции към обществото в Афганистан, пише турският вестник „Хюриет”. Президентът Абдуллах Гюл прие вчера японския външен министър Катсуя Окада, който е в Турция във връзка с откриването на годината на Япония в Турция. След това японският пръв дипломат имаше среща с турския външен министър Ахмет Давутоглу, с когото обсъди редица въпроси като Иран, Ирак, Близкия изток и действията на Северна Корея в ядрената област. На пресконференция след срещата Давутоглу изрази подкрепа за планираните от Япония инвестиции в Афганистан на стойност 5 милиарда долара и за проекта „Национален диалог и възстановяване”, целящ работа с бившите талибански милиции, пише вестникът.

Турски печат: Няма сблъсък между институциите в страната, посочва президентът Абдуллах Гюл
05 януари 2010 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Интервюто на президента Абдуллах Гюл пред телевизия Си Ен Ен Тюрк, втората конференция на турските посланици в Анкара и обсъжданите теми на заседание на правителството вчера са водещите теми в турския печат днес. Вестник „Сабах” пише, че в интервюто си Гюл е посочил, че не споделя твърденията, че има сблъсък между институциите в страната. Според него може да са налице различия в гледищата и различни интерпретации, но това не е сблъсък. Той определя също като неуважение към турските въоръжени сили твърдението, че те планират преврат. Според него може да има отделни лица с подобни намерения, но това не трябва да се приписва на цялата институция.
Вестник „Дюня” помества акцентите от интервюто с турския президент, като извежда в заглавие думите му, че обиските в мобилизационния център към Генералния щаб в Анкара са съобразени със закона и няма никакъв натиск. Той отхвърля твърдението, че това е сблъсък между институциите.
Вестник „Заман” цитира думите на Гюл, че пред съда не може да има държавни тайни. Той припомня последните законови промени в прерогативите на военните и гражданските съдилища и изтъква, че в Турция вече не може да има военни преврати.
Вестник „Милиет” обръща внимание на въпросите, обсъждани на правителственото заседание вчера, като привежда акцентите от изявлението на говорителя Джемил Чичек. Сред тях са как гледа кабинетът на споразумение с МВФ, евроинтеграционния процес, стачката на работниците от тютюневата компания ТЕКЕЛ, процесът по демократизация.
На посланическата конференция в Анкара и изказването на министър на външните работи Ахмет Давутоглу се спира вестник „Хюриет”. В него той акцентира на географското положение и историята на Турция като възможност за по-активна дипломация на световната арена.

„Хюриет”: Молба за полско гражданство и разрешение да се установи в Полша отправи Мехмет Али Агджа
05 януари 2010 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Затворническият живот на турския терорист Мехмет Али Агджа, извършител на покушението срещу папа Йоан Павел Втори, приключва, пише турският вестник „Хюриет”. На 18 януари 2010 година Агджа ще бъде освободен от затвора и няма да отслужва военната си служба поради „разстройство и антисоциално поведение”, каквото е заключението от медицинската експертиза.
Докато излежава присъдата си, Агджа беше предприел действия по търсене на страна, в която да се установи да живее след освобождаването си. Преди повече от година той отправи молба до Ватикана да се установи там, но получи отказ. Той изпрати също искане за убежище в Португалия, но също му беше отказано. Сега чрез адвоката си Агджа е поискал полско гражданство и разрешение след като бъде освободен да се установи в Полша.

Агенция "Фокус" припомня:

Мехмет Али Агджа стреля срещу главата на римокатолическата църква папа Йоан Павел Втори на 13 май 1981 г. на площад Св. Петър във Ватикана. Той прекара 19 години в затвор в Италия за покушението, за което несправедливо беше обвинил българина Сергей Антонов, който бе оправдан от италианския съд. Агджа бе осъден през 1981 г.в Италия на доживотен затвор за атентата, но по молба на папата бе помилван от италианския президент Карло Чампи през 2000 г. След помилването Агджа беше екстрадиран в Турция, където има присъда за убийството през 1979 г. на известния журналист от вестник "Миллиет" Абди Ипекчи и за два въоръжени грабежа на банки през 70-те години. Агджа бе вкаран в затвора, откъдето на 12 януари 2006 г. временно бе освободен по решение на турски съд въз основа на обявена в Турция амнистия. Това предизвика остро недоволство сред обществеността и след съответна съдебна процедура Агджа осем дни по-късно бе върнат в затвора.

„Милиет”: Вече няма линейна дипломация, а териториална дипломация, каза турският външен министър
05 януари 2010 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вече няма линейна дипломация, а има териториална дипломация и нейна арена е целият свят. Тези думи каза турският външен министър Ахмет Давутоглу на откриването на втората конференция на турските посланици в Анкара вчера, пише вестник „Милиет”. При откриването на конференцията в хотел „Билкент” Ахмет Давутоглу изтъкна, че светът е лице в лице с необходимостта от значителни реформи и Турция с географското си положение и с историята си стои в центъра на тази необходимост. Той посочи, че страната има дълга и вкоренена дипломатическа традиция и опитът й може да се сравни с 6-7 страни в света. Дипломатическият корпус се състои от 1464 души и той трябва да бъде укрепван с оглед на неговата действеност. По думите му новата дипломатическа перспектива има 6 нови измерения и турските дипломати трябва активно да работят за засилването на турската дипломация и за утвърждаване на доверието в нея.

„Сабах”: Турският кабинет изрази решимост за активизиране на евроинтеграционния процес през 2010 година
05 януари 2010 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Правителството на Турция е решено да действа здраво, за да не бъде 2010 година една загубена година за преговорите за членство в ЕС, пише турският вестник „Сабах”. Преговорите за евроинтеграция бяха една от основните теми на първото годишно заседание на турския кабинет вчера. Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш и генералният секретар за ЕС Волкан Бозкър информираха министрите за актуалното състояние на връзките Турция-ЕС и преговорния процес. На заседанието беше потърсен отговор на въпроса какво трябва да направи Турция в преговорния процес. Беше изразена категорична решимост за продължаване на процеса за членство в ЕС. В изявление след заседанието правителственият говорител Джемил Чичек посочи, че още от началото на управлението си са поставили интеграцията с ЕС като приоритет и ще продължат в тази насока независимо от препятствията, които се поставят.

„Хюриет”: Мисълта за подготвян преврат е неуважение към турските въоръжени сили, заяви Абдуллах Гюл
05 януари 2010 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Мисълта за преврат и твърденията за преврат, подготвян от турските въоръжени сили, са неуважение към тази институция, заяви президентът Абдуллах Гюл, пише турският вестник „Хюриет”. „Турция има силна армия и всички се гордеем с това и тази институция трябва да бъде пазена от всички”, каза турският президент в интервю пред телевизия Си Ен Ен Тюрк. По отношение на твърденията за преврат Гюл посочи, че различни хора могат да имат различни мисли, но да се приписва това на турските въоръжени сили като институция е погрешно. Той изтъкна, че Турция се опитва да постигне международните стандарти във всички области и това може да се нарече и реформен процес, но в действителност това е процес на нормализиране. По думите му може да има грешки, но като се погледнe в развитие и перспектива, се вижда, че турската демокрация става по-силна.

Искаме споразумение с МВФ при постигане на договореност в параметрите, каза турски вицепремиер
05 януари 2010 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Искаме да постигнем споразумение с Международния валутен фонд /МВФ/, заяви вицепремиерът на Турция и правителствен говорител Джемил Чичек, предава турската агенция АНКА. Според Чичек едно споразумение с фонда ще има повече роля на акредитация за страната, а няма да е важно само откъм финансовата му страна. По думите му при постигане на договореност в параметрите правителството иска това споразумение.
Чичек посочи също, че по отношение на турското членство в ЕС вярват, че то ще е от взаимна полза и за Турция, и за ЕС и по този въпрос няма никаква промяна и никакво съмнение. Във връзка с финансовата политика на правителството, която е била обсъдена на правителственото заседание, той изтъкна, че Турция е сред страните, които преодоляват успешно кризата и гледат с оптимизъм на 2010 година. По думите му негативните въздействия на кризата са преминали и тази година ще бъде по-добра.

В Анкара продължава конференция на турските посланици по света
05 януари 2010 | 00:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. В турската столица продължава конференцията на турските посланици в чужбина под надслов „Демокрация, сигурност и стабилност – поглед към турската външна политика и световните дела през 2010 г.”, съобщават медиите. На откриването вчера външният министър Ахмет Давутоглу изтъкна необходимостта турските представителства в чужбина да преминат към много по-действена и широкообхватна дипломатическа дейност.
Подобна конференция се свиква за втори път в Турция. Първата бе през юли 2008 година по инициатива на Али Бабаджан, който тогава бе министър на външните работи.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2