Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 10 януари 2010 г.

Агджа излиза на свобода !

Агджа излиза на свобода, иска $7 млн. за книги и документални филми !

10 яну 2010

Associated Press

Мехмет Али Агджа иска милиони долари срещу правото за ексклузивно телевизионно интервю и две книги, които се подготвя да пусне, след като бъде освободен от затвора на 18 януари.

Освен това човекът, който стреля през 1981 г. срещу папа Йоан Павел Втори, е писал на Дан Браун с предложение за книга със заглавие "Шифърът на Ватикана" и евентуален игрален филм по нея.

Това съобщава лондонският "Сънди таймс", като допълва, че тези планове са били посрещнати с критики и гняв, защото не е морално да се позволява на "обучен убиец, работил за терористична разузнавателна служба" да печели от престъплението си.

В писмо до изданието Агджа твърди, че е "с акъла си, силен физически и психически" и че към него има заявен "голям интерес от Япония до Канада" за филм и телевизионни документални проекти.

Според съобщения в медиите той е поискал 2 млн. долара за ексклузивно телевизионно интервю и 5 милиона долара за две книги, едната от които ще е неговата автобиография. Европейски издатели, някои от които са изявили интерес към Агджа, смятат, че мемоарите му може да донесат 3 млн. долара от издателски права по целия свят. "Това обаче е само при условие че той даде това, което издателства и читатели очакват от него - истината, и много нови разкрития какво точно се е случило в Рим преди близо 30 години", казва известният италиански издател Франческо Алиберти.

В писмото до "Сънди таймс" обаче екстремистът не само че не казва дали ще говори за атентата, но и твърди, че "плановете ми са да обявя края на света и да напиша перфектното евангелие за перфектното християнство, което Ватиканът никога не е разбирал".

"Някои си мислят, че той е откачен, но не е. Той е бил обучен много добре от СССР и е направил точно това, което са искали от него. Причината да започне да се обявява за Исус Христос е, че български съдия и агент на КГБ са се добрали до него в Италия и са му наредили да отрича всичко за българската следа, иначе ще го ликвидират."

Това коментира италианският сенатор Паоло Гуцанти, който оглавяваше специалната комисия, стигнала преди 4 години до заключението, че атентатът е нареден от съветското военно разузнаване ГРУ.

Съдия Фердинандо Импозимато, един от прокурорите, разследвали покушението, казва, че Агджа "знае всичко за разузнавателните служби, стоящи зад стрелбата", но предлагането на милиони долара хонорари ще направи още по-сложно разгадаването на мистерията. "Той може да бъде изкушен да каже скандални лъжи само за да вземе повече пари", допълва Импозимато.

Агджа навърши 52 години в събота в затвор в Турция, където от 2000 г. излежава присъда за убийството на турския журналист Абди Ипекчи през 1979 г.

вд / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2