Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 18 декември 2009 г.

Turkiye Haberler - 18.12.2009 !

Си Ен Ен Тюрк: Турският премиер изрази загриженост пред Бойко Борисов за увеличаването на антитурските изказвания
18 декември 2009 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази в телефонен разговор с българския си колега Бойко Борисов загриженост за увеличаването на антитурските изказвания от страна на някои крайни кръгове в България, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според получената информация Ердоган е потърсил по телефона българския премиер Бойко Борисов. Той е изтъкнал пред българския си колега, че отдават голямо значение на отношенията между Турция и България и Турция ще направи всички усилия за разширяването на добросъседските отношения.
Като е изтъкнал че Турция полага усилия за разширяване на търговските, икономическите и политическите връзки с България, Ердоган е казал следното: ”В последно време, както и на вас ви е известно, в България се увеличават изказванията, насочени срещу турците и тези изказвания пораждат действително безпокойство. Със съжаление наблюдаваме как пак същите крайни среди водят кампания за отнемане на някои придобити в годините права на българските турци. Последният пример на това е решението за провеждане на референдум за сваляне на излъчванията на 10-минутни новини на турски език по Българската национална телевизия. С притеснение и съжаление следим вземането под прицел на турското малцинство в България, която е членка на ЕС и в която уважението към правата на малцинствата е основа за мултикултурността /съжителството на различни култури/. Надяваме се, че правителството ви няма да даде възможност радикалните кръгове да използват потенциала си за нараняване на плуралистичната демокрация, в която съжителството на различни култури е основен принцип, и да подкрепя действия, насочени срещу добрите отношения между двете страни. Надявам се, че като управляваща партия вие ще възприемете поведение, което не разделя, а което обединява и прегръща всички групи от обществото и ще изолирате подстрекателските действия.”
От своя страна българският премиер Борисов е изтъкнал, че отдава значение на разширяването на връзките между двете страни. „Вярвам, че турското малцинство в страната ни е посредник за обогатяването на отношенията ни и в този смисъл споделям вашите мисли. Имаме единомислие по въпроса за човешките права на турското малцинство и вярвайте, че ще направя каквото е по силите ми за излъчванията на емисията на турски език”, е посочил той пред турския си колега.

Ен Ти Ви: Президентите на Турция и Израел Абдуллах Гюл и Шимон Перес ще се срещнат в Копенхаген
18 декември 2009 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Копенхаген. Президентите на Турция и Израел Абдуллах Гюл и Шимон Перес ще се срещнат в Копенхаген по искане от израелска страна, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Това ще бъде срещата на най-високо равнище след възникналата криза в Давос през януари заради изказване на премиера Реджеп Тайип Ердоган, критикуващо Израел. На срещата Гюл и Перес ще обсъдят кризата, възникнала между двете страни заради отмяна на израелско-турско военно учение през октомври и зациклянето на израелско-сирийските преговори.
Не е изключено Перес отправи покана към Гюл да посети Израел. Подобна покана беше отправена към него и при посещението на израелския министър на промишлеността Бенямин Бен Елиезер в Анкара миналия месец.

Си Ен Ен Тюрк: Проливни валежи от дъжд парализираха живота в турския курортен град Бодрум
18 декември 2009 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Бодрум. Проливни валежи парализираха живота в турския курортен град Бодрум, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Много хотели, работни офиси и частни домове са наводнени.
Според дирекцията на метереологичната служба в Бодрум дъждът, който е започнал да вали в късните вечерни часове, късно през нощта се е засилил. За последните 8 часа на квадратен метър са паднали 70 литра дъжд. В общините Битез, Ортакент, Тургутреис, свързани с курортния град, са наводнени много хотели и домове. Собствениците и служителите отводняват с кофи и почистват обектите от калта. Централният крайбрежен булевард на Бодрум е затворен поради опасност от преливане на близки реки. Пътни екипи контролират затруднения трафик в района.

„Хюриет”: Прокюрдската ПДО в Турция може да се откаже от решението си за колективна оставка от парламента
18 декември 2009 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество, която взе решение за колективна оставка от парламента след решението за забрана и беше заявила, че ще я подаде днес, както изглежда се отказва от това решение, пише турският вестник „Хюриет”. Според източници, близки до партията, тя анализира днес решението си и се очаква в по-късните часове да направи изявление. Сред партийните членове обаче надделява мнението да не бъде подавана оставка. Депутатът от ПДО Сърръ Сакък посочи, че през 1994 година е бил преживян същият процес и тогава им е било предложено да бъде спасен депутатският им мандат, но те са предпочели затвора в името на свободата и демокрацията.

„Сабах”: ЕС реши да отвори глава „Екология” в преговорите за членство на Турция в ЕС на срещата на 21 декември
18 декември 2009 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Комитетът на постоянните представители на ЕС реши да отвори глава „Екология” в преговорите за членство на Турция в ЕС на международната среща на 21 декември, пише турският вестник „Сабах”. В началото на 2009 година при чешкото председателство беше отворена глава „Данъчна политика”, а глава „Екология” ще бъде единствената отворена преговорна глава при шведското председателство. С отварянето на тази глава Турция ще е започнала преговори по 12 глави от общо 33.
Неотварянето на турските пристанища за Република Кипър през 2006 доведе до вето за отварянето на 8 преговорни глави и затварянето на останалите, пише вестникът.

Турски печат: През идеите на Джеляледдин Руми Ердоган и Дениз Байкал разтълкуваха политиката по демократизация
18 декември 2009 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Коня. На честванията в памет на големия мистичен поет и хуманист Джеляледдин Руми /Мевляна/ в град Коня, които събраха политически лидери, сред които и премиера Реджеп Тайип Ердоган, министри, дипломати, министри на културата на редица страни и много гости обръща днес внимание турският печат. Вестник „Сабах” пише, че и двамата водещи политически лидери в Турция – премиерът Ердоган и лидерът на основната опозиционна партия Дениз Байкал, са дали за образец Джеляледдин Руми, като са акцентирали на идеята за толерантност и любов към света и хората, която е пропагандирал той. В контекста на хуманистичната мистична философия на Руми Ердоган и Байкал са коментирали политиката по демократизация, насочена към демократично решаване на кюрдския въпрос, като всеки от тях е защитил собствената си политическа позиция. Ердоган е изтъкнал, че всеки има исконни права още от раждането си и те не трябва да бъдат потискани от никого.
Вестник „Милиет” обръща внимание на критиките на Ердоган срещу медиите в Турция. Според него да се пише непрекъснато за терористичните действия и свързаните с това събития не е полезно и обслужва тероризма. Той критикува също Народнорепубликанската партия /НРП/, че преди в докладите си по кюрдския въпрос са предлагали едно, а сега говорят точно обратното.
Вестник „Хюриет” се спира на коментара на Ердоган за политиката им по кюрдския въпрос и за предлаганото от НРП в доклади, изготвени преди години. Той посочва, че най-голямото „отваряне” е направил Мевляна, който е призовавал всички независимо от религията и етноса да дойдат на сбирката, където тържествуват любовта и единството. Турският премиер осъжда тероризма и насилието, които не са довели и не водят до нищо друго освен ненавист, омраза и противопоставяне.
Вестник „Заман” представя решенията, взети на правителственото заседание и представени от вътрешния министър Аталай вчера за политиката по демократизация. Той отбелязва, че създаването на провокации за въвеждане на извънредно положение не са дали резултат и няма да дадат.

Протестите и провокациите няма да спрат политиката за демократично решаване на кюрдския въпрос, каза Бешир Аталай
18 декември 2009 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Протестите, започнали с искането за подобряване на условията, при които излежава присъдата си лидерът на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, няма да спрат процеса на демократизация за решаване на кюрдския въпрос. Това заяви министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай, пише турският вестник „Хюриет”. На пресконференция вчера Аталай представи решенията, които е взел Министерският съвет за хода на политиката по демократично отваряне. Той посочи, че са известни онези, които дават на децата в едната ръка камъни, а в другата пари и ги пращат на улицата, дават в ръцете им пистолети и ги използват за провокации. Всички подобни случаи се анализират и ще бъдат извадени наяве виновниците, стоящи зад това.
Турският вътрешен министър посочи, че са задържани 1562 души за предизвикване и участие в безредици и актове на насилие. Той каза, че е разговарял с лидера на забранената вече Партия на демократичното общество Ахмет Тюрк, но не са обсъждали какви ще бъдат действията на ПДО и правителството в новата ситуация. Аталай изтъкна, че проектът за национално единство и братство, който е стартирал Партията на справедливостта и развитието, цели изолирането и ликвидирането на тероризма и отнемането на почвата, на която се поражда и от която се подхранва той.

„Сабах”: Пропастта между бедни и богати в Турция е намаляла от 9,5 на 8,1 пъти, сочи статистическо проучване
18 декември 2009 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пропастта между бедни и богати в Турция е намаляла от 9,5 на 8,1 пъти, показват данните за разпределението на приходите, пише турският вестник „Сабах”. Според данните от изследването за приходите и условията на живот в Турция, проведено от Турския статистически институт, средният приход на един активен истанбулчанин е по-висок с 20 % от прихода на най-богатия жител на Югоизточна Турция. Резултатите сочат, че са намалели приходите на групата на най-богатите за сметка на увеличаване на приходите на групата на бедните. Средният приход, с който разполагат семействата в Турция, е между 15 102 и 18 827 лири /1 лев=1,12 лири/. Най-бедните семейства разполагат с приходи между 4 345 и 6 003 лири. Средният приход на човек се изчислява между 6 395 и 8 050
лири.
Според проучването най-богатите семейства са в Истанбул. Средният годишен приход, който може да използва едно семейство в Истанбул се е увеличил на 25 484 лири, докато най-богатите семейства в Югоизточна Турция разполагат с годишен приход 24 137 лири. Най-бедните семейства в Истанбул имат средни годишни приходи в размер на 10 213 лири, констатира проучването.

Всички страни трябва да поемат полагащата им се отговорност в борбата с промените в климата, каза Абдуллах Гюл
18 декември 2009 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Копенхаген. Президентът на Турция Абдуллах Гюл призова на срещата в Копенхаген всички страни да поемат полагащата им се отговорност в борбата с промените в климата, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В изказването си на 15-та конференция на ООН за климата, която се провежда в датската столица Копенхаген, Гюл благодари на датското правителство и датския народ за домакинството на този много важен форум. Той подчерта, че човечеството е навлязло в период, в който съдбата на всички общества е тясно свързана помежду си и никой няма право да си казва „аз си живея само в моята страна, в моя регион”. По думите му глобалните проблеми налагат глобални решения и в последните две години има напредък в глобалното сътрудничество в тази посока. Той посочи, че сега трябва да бъдат направени стъпки, отиващи още по-напред и Турция очаква в Копенхаген да бъде подписан документ в тази посока.
Според турския президент всички страни трябва да поемат полагащата им се отговорност и трябва да се използват възможностите, които предлагат науката и технологиите за намаляване на вредните емисии и за преминаване към модерна нисковъглеродна икономика.
Гюл посочи, че Турция се намира в регион, който ще изпита въздействието на най-отрицателните тенденции в промените в климата и в този аспект трябва да подготви широкообхватни хармонизиращи планове, като това налага и допълнително финансиране. Той посочи, че тя прави възможното за подготовка на базата за преход към нисковъглеродна икономика.

Абдуллах Гюл ще участва в срещата на високо равнище в Копенхаген
18 декември 2009 | 02:33 | Агенция "Фокус"
Анкара/Копенхаген. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще участва днес в срещата на високо равнище на държавни и правителствени ръководители в рамките на конференцията на ООН за климата, пишат турски медии. В изявление на пресцентъра на президентството се посочва, че ва срещата ще се включат ръководители на 120 държави. Гюл пристигна вчера в датската столица. Програмата му включва и двустранни срещи. Турският президент се придружава от министъра на околната среда и горите Вейсел Ероглу.

Съветът за трудова заетост в Турция ще обсъжда проблема с безработицата
18 декември 2009 | 00:14 | Агенция "Фокус"
Анталия. Съветът за трудова заетост в Турция ще има днес заседание в Анталия, на което министри, академични представители, хора на бизнеса и на неправителствените организации ще обсъждат възможности за борба с безработицата, съобщават медиите. С разразяването на финансовата и икономическа криза от септември миналата година безработицата в Турция отбеляза рекордни нива. Предвиждат се над 100 изказвания на заседанието. Акцент ще бъде използването на работната сила в реализирането на макроикономическите политики. Ще се обсъждат отношенията между синдикатите и правителството, както и социалните политики за защита на безработните.

Депутатите от ПДО в Турция ще подадат днес колективна оставка
18 декември 2009 | 00:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатите от Партията на демократичното общество /ПДО/ в Турция, която беше забранена от Конституционния съд на 11 декември, ще подадат колективна оставка днес, съобщават медиите. Член 84 от вътрешния парламентарен правилник предвижда председателството на Великото национално събрание на Турция да разгледа в седемдневен срок дали оставките са основателни, след което трябва да ги подложи на гласуване в парламентарната зала.
За приемането на тези оставки не е необходимо абсолютно мнозинство от 276 депутати /от общо550/, а само мнозинство при обикновено гласуване, като в залата трябва да присъстват минимум 184 депутати.
В момента в парламента има шест вакантни депутатски кресла поради смърт на депутати и избиране на друга държавна длъжност. Ако оставките на 21-те депутати от забранената ПДО бъдат приети, броят на незаетите депутатски места ще достигне 27.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2