Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 18 декември 2009 г.

Си Ен Ен Тюрк: Турският премиер изрази загриженост пред Бойко Борисов за увеличаването на антитурските изказвания !

Си Ен Ен Тюрк: Турският премиер изрази загриженост пред Бойко Борисов за увеличаването на антитурските изказвания !

18 декември 2009

Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази в телефонен разговор с българския си колега Бойко Борисов загриженост за увеличаването на антитурските изказвания от страна на някои крайни кръгове в България, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според получената информация Ердоган е потърсил по телефона българския премиер Бойко Борисов. Той е изтъкнал пред българския си колега, че отдават голямо значение на отношенията между Турция и България и Турция ще направи всички усилия за разширяването на добросъседските отношения.
Като е изтъкнал че Турция полага усилия за разширяване на търговските, икономическите и политическите връзки с България, Ердоган е казал следното: ”В последно време, както и на вас ви е известно, в България се увеличават изказванията, насочени срещу турците и тези изказвания пораждат действително безпокойство. Със съжаление наблюдаваме как пак същите крайни среди водят кампания за отнемане на някои придобити в годините права на българските турци. Последният пример на това е решението за провеждане на референдум за сваляне на излъчванията на 10-минутни новини на турски език по Българската национална телевизия. С притеснение и съжаление следим вземането под прицел на турското малцинство в България, която е членка на ЕС и в която уважението към правата на малцинствата е основа за мултикултурността /съжителството на различни култури/. Надяваме се, че правителството ви няма да даде възможност радикалните кръгове да използват потенциала си за нараняване на плуралистичната демокрация, в която съжителството на различни култури е основен принцип, и да подкрепя действия, насочени срещу добрите отношения между двете страни. Надявам се, че като управляваща партия вие ще възприемете поведение, което не разделя, а което обединява и прегръща всички групи от обществото и ще изолирате подстрекателските действия.”
От своя страна българският премиер Борисов е изтъкнал, че отдава значение на разширяването на връзките между двете страни. „Вярвам, че турското малцинство в страната ни е посредник за обогатяването на отношенията ни и в този смисъл споделям вашите мисли. Имаме единомислие по въпроса за човешките права на турското малцинство и вярвайте, че ще направя каквото е по силите ми за излъчванията на емисията на турски език”, е посочил той пред турския си колега.

АФ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2