Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 8 декември 2009 г.

Turkiye Haberler - 08.12.2009 !

Опозиционни лидери призоваха премиера Ердоган да се завърне в Турция заради терористичното нападение
08 декември 2009 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерите на двете водещи опозиционни партии в Турция Дениз Байкал и Девлет Бахчели призоваха премиера Реджеп Тайип Ердоган да прекрати визитата си в САЩ и да се завърне в страната заради терористичното нападение в Токат, което отне живота на 7 войници, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Според лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели някои проблеми в Турция се наслагват един върху друг и страната се „завлича” към много опасен процес. Той призова премиера Ердоган да не анализира и дава съвети отвъд океана, а да се завърне в страната и да покаже твърда решимост в борбата срещу тероризма.

„Заман”: Автомобилните компании в Турция засилват кампаниите си за активизиране на пазара, пострадал от кризата
08 декември 2009 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. За да увеличи продажбите, които стигнаха дъното заради глобалната финансова криза, автомобилните компании в Турция засилват кампаниите си за активизиране на пазара, пише турският вестник „Заман”. Големи са промоциите и намаленията за коли с ниска и средна мощност, които се предпочитат от масовия потребител. Цените на моделите на руската „Лада”, индийската „Тата” и китайската „Чери” се движат под 20 000 турски лири /ок. 20 000 лева/. Долу горе на тази цена се движат и цените на „Фиат” и „Дачия Логан”. Между 25 000 и 30 000 лири се движат и предпочитаните от масовия потребител модели на „Опел”, „Киа” и „Тойота”. Представителствата на компаниите и турските производители на някои от посочените марки предлагат различни изгодни условия за родните и чуждите купувачи, като се надяват да съживят продажбите, пише вестникът.

„Сабах”: Връзките с Турция са здрави и почиват върху взаимния интерес, заяви Дани Аялон
08 декември 2009 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Връзките с Турция почиват върху взаимния интерес и ще продължат да се развиват в здравословна посока, заяви заместник-министърът на външните работи на Израел Дани Аялон, пише турският вестник „Сабах”. По думите на Аялон отношенията между двете страни са модел за диалог между религиите и за мир. Според израелския дипломат Израел не иска да се занимава много с миналото, а да гледа напред. Аялон добавя, че многопосочността и дълбочината на отношенията между двете страни ще бъдат разгледани на среща на високо равнище между външните министерства, която ще се състои през януари в Анкара.

„Хюриет”: Двама войници са ранени при бомбено нападение на терористи в Югоизточна Турция
08 декември 2009 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Батман. Двама турски войници са били ранени при бомбено нападение на терористи снощи в провинция Батман, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Снощи към 21 часа терористи са хвърлили три ръчни бомби срещу квартира на околийското жандармерийско командване в околийския център Бешири, провинция Батман. След като войниците са отвърнали с огън на нападението, терористите са избягали. Ранените са били откарани в болница. В района е била предприета операция за задържането на терористите, пише вестникът.

С военна церемония в Токат погребват загиналите при терористично нападение вчера турски войници
08 декември 2009 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Токат. Със специална военна церемония в турския град Токат погребват загиналите в резултат на терористично нападение вчера турски военнослужещи, съобащва телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. За да се поклонят пред загиналите се събраха много граждани, техни близки и държавни представители.

„Хюриет”: 6,5 % растеж отчита промишленото производство в Турция през октомври спрямо преди година
08 декември 2009 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Данните за промишленото производство на Турция през октомври показват 6,5 % нарастване спрямо същия месец на миналата година, пише турският вестник „Хюриет”. Тази цифра е силно обнадеждаваща на фона на прогнозите на икономическите анализатори и експерти, които прогнозираха 2-3 % свиване на промишленото производство за посочения месец. Тези данни за първи път от месеци насам говорят за преодоляване на кризата. Като се класифицират статистическите данни по промишлени сектори се вижда, че най-голямото нарастване – 11 % е в производството на междинни стоки.

„Милиет”: Политиката по демократизация продължава, няма връщане назад, каза турският вътрешен министър
08 декември 2009 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай заяви в отговор на изявления на опозицията, че политиката по демократизация за решаването на кюрдския въпрос продължава и няма връщане назад, пише турският вестник „Милиет”. Аталай заяви, че са против забраната на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/. Думите на представители на ПДО, че евентуалната забрана може да ги накара да отидат отново в планините за защита на своята кауза, Аталай коментира с думите „Те си знаят”. Относно критиките на опозицията и изявленията им, че т.н. отваряне /действия за демократично решение на кюрдския въпрос/ е приключило, той каза, че те не дават никакви предложения и не инициират никакви политики, а само се противопоставят на всички опити в тази насока.

„Дюня”: С 13 % е намалял износът на Турция на моторни превозни средства през ноември спрямо октомври
08 декември 2009 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С 13 % е намалял през ноември износът на Турция в сектора на моторните превозни средства спрямо предходния октомври, пише турският вестник „Дюня”. Според данни на Съюза на автомобилните износители „Улудаг” и Федерацията на автомобилните износители „Среден Анадол” се отчита спад в износа на автомобилна продукция през изминалия ноември спрямо предходния месец с 13 %. Изнесените през ноември автомобили и други моторни превозни средства са на стойност 1,347 милиарда долара. В изявление от страна на двата съюза се посочва, че за 11-те месеца на 2009 година износът е намалял с 38 %. Той възлиза на стойност 13,056 милиарда долара. Износителите посочват, че през 11-те месеца свиването на износа на транспортна продукция спрямо същия период на миналата година продължава.
За 11-те месеца на 2009 година се наблюдава 33 % спад в износа на помощна автомобилна продукция - резервни части и аксесоари за автомобили, като износът възлиза на стойност 4,476 милиарда долара. Изнесената основна продукция е на стойност 8,581 милиарда долара.
Според данни на Съвета на износителите на Турция изнесената продукция общо в сектора на транспортната промишленост /въздушен, сухопътен, морски, железопътен/ и съпътстващите го сектори е на стойност 15,1 милиарда долара.

Турски печат: Широк кръг глобални и регионални проблеми и двустранни въпроси обсъдиха Ердоган и Барак Обама
08 декември 2009 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Срещата на премиера Реджеп Тайип Ердоган и президента на САЩ Барак Обама в Белия дом, поредното терористично нападение, отнело живота на 7 турски войници вчера и делото за забрана на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, което ще гледа днес Конституционният съд, са водещите теми в турския печат днес. Решение за сътрудничество в широка област - от борбата срещу тероризма и други военни области до науката, технологиите и културата беше взето на историческата двучасова среща между Ердоган и Барак Обама вчера, пише вестник „Хюриет”. Американският президент даде обяд в чест на своя гост, на който двамата засегнаха редица ключови въпроси на турско-американските отношения. Обама благодари на Ердоган за подкрепата в Афганистан. Той определи ПКК като терористична организация и обеща продължаване на сътрудничеството в борбата срещу тероризма. В същото време Обама приветства политиката по демократизация, насочена към решаване на кюрдския въпрос. Той благодари за голямото гостоприемство на Турция и турския народ при визитата му през април и изтъкна, че гледа на Турция като на приятел и съюзник на САЩ. Двамата лидери се споразумяха за формиране на своеобразен миникабинет от турски и американски министри, които да работят и координират разширяването на връзките в икономическата и търговската област.
Вестник „Сабах” цитира премиера Ердоган след информацията за терористичното нападение до град Токат, което отне живота на 7 войници. Турският премиер определи това като провокация, тъй като съвпада със срещата му с президента Обама в Белия дом и заяви, че който стои зад това коварно нападение, ще плати за него. Ердоган посочи на пресконференция след срещата, че са обсъдили с Барак Обама широк кръг въпроси, единият от които е бил политиката спрямо малцинствата. Турция е изразила готовност за посредничество за решаване на въпроса с ядрената програма на Иран.
Жандармерийска група, дежуреща в околия Решадие на провинция Токат, стана обект на терористично нападение вчера следобед в гъста и непрогледна мъгла, пише вестник „Милиет”. При нападението загинаха седем войници и бяха ранени трима. След нападението околийският началник Джихангир Гюлер, който изрази голямо съжаление за смъртта на младежите на служба, каза, че не може да се ангажира с точна информация коя организация стои зад нападението. От своя страна председателят на околийската организация на Партията на националистическото движение Рафет Ердем каза, че от 1997 година насам в областта не е имало подобни нападения и нека тези, които говорят за демократично отваряне, да видят и да си помислят дали да продължат. Сред възможните извършители на нападението са освен ПКК, и други леви организации, които бяха извършители на терористични акции през 80-те и 90-те години.
Много глобални и регионални теми, сред които на първо място Афганистан и Иран, бяха обсъдени на срещата Ердоган-Обама в Белия дом, пише вестник „Заман”. Обама изказа съболезнования за жертвите от поредното терористично нападение срещу турски войници и изрази готовност за продължаване на сътрудничеството срещу тероризма.
Вестник „Йени шафак” пише, че днес е критичен ден за прокюрдската Партия на демократичното общество. Конституционният съд ще гледа делото на забраната й, повдигнато от Републиканската касационна прокуратура. Освен забрана на партията се иска също забрана за политическа дейност на 221 членове на партията. Към ПДО са повдигнати 141 обвинения, сред които, че се явява център на терористична дейност и за действия, насочени към разделяне на държавата.

Трима служители на Националната разузнавателна организация в Турция са задържани по делото „Ергенекон”
08 декември 2009 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. Трима служители на Националната разузнавателна организация /МИТ/ в Турция са пратени в затвора в рамките на разследването по делото „Ергенекон”, пише турският вестник „Йени шафак”. В рамките на разследването в Ерзинджан са били задържани трима служители на разузнавателната организация, сред които и директорът Ш. Д. След задържането им от специалните части за борба с тероризма и преминаване през медицински преглед те са били изправени пред съда в Ерзурум, където са дали показания пред прокурор със специални пълномощия. Съдът е разпоредил мярка за задържане.
От съветничеството на МИТ заявиха, че информацията, че тримата служители на специалните служби са задържани със знанието на централата на МИТ и премиера не отговарят на истината и от централата не са давали разрешение за подобно задържане.

„Сабах”: Миникабинет ще работи за разширяване на модела на сътрудничество между САЩ и Турция
08 декември 2009 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и президентът Барак Обама взеха важни решения за разширяване на „модела на сътрудничество” между двете страни, пише турският вестник „Сабах”. За ефективното действие на този модел беше решено да се изгради своеобразен миникабинет, който ще се състои от по двама министри от Турция и САЩ и ще има за цел издигането на търговските и икономическите отношения между двете страни. От турска страна в него ще влизат вицепремиерът и координатор по икономическите въпроси Али Бабаджан и държавният министър, отговарящ за търговията Зафер Чаглаян. На срещата си с Обама вчера Ердоган обеща подкрепа за новата стратегия за Афганистан и помощ в областта на обучението на армията и полицията и финансова подкрепа.

„Хюриет”: 7 войници загинаха при терористично нападение на ПКК в Централна Турция
08 декември 2009 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Токат. Ново терористично нападение разтърси вчера Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Група терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ откриха вчера стрелба по жандармерийски екип, изпълняващ служебни задължения близо до село Сазак, околия Решадие, провинция Токат. Жандармеристите са отвърнали на стрелбата, но са загинали един лейтенант и 6 войници. Нападението е било извършено към 15,20 часа и е било улеснено от гъстата и непрогледна мъгла, тъй като видимостта е била 2 метра. В района незабавно са били изпратени военни части и е била предприета широкомащабна операция, пише вестникът.

Турският премиер разкритикува Запада за иранската ядрена програма
08 декември 2009 | 02:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Запада за това, че е прибързал с критиките по отношение на иранската ядрена програма, но каза на американския президент Барак Обама, че Анкара е готова да посредничи в контактите с Техеран, предаде АФП.
Обама, който посрещна Ердоган в Белия дом, каза, че Турция може да бъде важен играч в това Иран да бъде насочен към спазване на международните норми и правила в ядрената сфера.

Премиерът на Турция ще направи посещение в Мексико
08 декември 2009 | 00:17 | Агенция "Фокус"
Мексико/Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще пристигне днес на посещение в Мексико, съобщават медиите. Двудневната визита е по покана на президента Фелипе Калдерон. Това ще бъде първото посещение на турски премиер в Мексико през последните 10 години.
Ердоган ще пристигне в Мексико и САЩ, където бе вчера по покана на президента Барак Обама.

Конституционният съд на Турция ще гледа делото за забрана на прокюрдската партия
08 декември 2009 | 00:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция ще гледа днес, делото за забрана на Партията на демократичното общество, пишат турските медии. Републиканската касационна прокуратура поиска забрана на ПДО на 16 ноември 2007 г. с мотива, че партията е център на терористична дейност и действия за разделяне на страната. Докладчиците на Конституционния съд излагат в доклада си, предаден на председателя на съда Хашим Кълъч, мотивите защо ПДО трябва да бъде забранена. Заедно с искането за забрана прокуратурата поиска и забрана за политическа дейност на 221 членове на партията по закона за политическите партии. Заключението в доклада не обвързва Конституционния съд за решението, което трябва да вземе.

Агенция „Фокус” припомня:

Съгласно турската конституция за забрана на политическа партия е необходимо да гласуват мнозинството от членовете на съда, в случая най-малко седем от 11-те съдии в Конституционния съд.
Партията на демократичното общество е създадена през 2005 година. В сегашния състав на турския парламент тя има 21 депутати. На местните избори тази година ПДО спечели в девет провинции – Диарбекир, Батман, Хаккяри, Игдир, Сиир, Шърнак, Тунджели, Бингьол и Ван.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2