Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 8 декември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 08.12.2009 г. !

Ръст в сферата на индустриалното производство

Турският статистически институт оповести индекса на инудстриалното производство за месец Октомври.

Изпратена 08.12.2009 12:33:10 UTC

Обновена 08.12.2009 12:33:10 UTC

Турският статистически институт оповести индекса на инудстриалното производство за месец Октомври.

Според това през месец Октомври в сферата на индустриалното производство е осъществен ръст от 13,7 % в сравнение с предходния месец, а в сравнение със същия период на предходната година е осъществен ръст от 6,5 %.
-
736 години от смъртта на Мевляна

Вчера в град Коня започнаха мероприятията по случай 736тата годишнина от смъртта на великия турски философ и мистик Мевляна.

Изпратена 08.12.2009 11:55:40 UTC

Обновена 08.12.2009 11:55:40 UTC

Вчера в град Коня започнаха мероприятията по случай 736тата годишнина от смъртта навеликия турски философ и мистик Мевляна.

В рамките на 11 дневните церемонии ще бъдат организирани 15 представления на танца Сема.

На церемониите се очаква да вземат участие над 50 000 местни и чуждестранни туристи.

Възпоменателните церемонии ще приключат на 17 Декември с церемонията „Шеби Арус”.
-
Вилдерс ще бъде съден за обида нанесена на ислямската религия...

Расисткият лидер в Холандия Герт Вилдерс ще бъде съден за раздухване на антиислямски настроения...

Изпратена 08.12.2009 11:25:33 UTC

Обновена 08.12.2009 11:25:33 UTC

Холандският расистки лидер Герт Вилдерс ще бъде изправен пред съда с обвинението, че раздухва омраза срещу мюсюлманите.
Съдебния процес задевен от мюсюлманите в Холандия след обидни изявления на Вилдерс по дрес на ислямската религия, ще започне на 20ти януари.
-
Серия от бомбени нападения в Багдат...

101 души загинаха и 182ма бяха ранени в серия от бомбени нападения в ираската столица Багдат.

Изпратена 08.12.2009 11:40:23 UTC

Обновена 08.12.2009 11:40:23 UTC

101 души загинаха и 182ма бяха ранени в серия от бомбени нападения в ираската столица Багдат.

Министерството на вътрешните работи на Ирак заяви, че в различни квартали на столицата Багдат са били осъществени 5 едновременни нападения с коли-бомби.

Цел на нападенията са били технологичния институт, министерството на труда, съдилищата и пазар в „зелената зона” и министерството на финасите.

Експлозията на кола-бомба пред технологичния университет причини смърта на 12 студента и раняването на други 15.

В другите 4 нападения загинаха общо 86 души.

Световните агенции привличат внимание, че нападенията са били осъществени в период, когато иракското правителство се подготвя да обяви изборната дата.
-
Церемония за загиналите военнослужещи...

Седемте военнослужещи загинали по време на нападение на терористи от ПКК бяха изпроводени с военни почести...

Изпратена 08.12.2009 11:09:01 UTC

Обновена 08.12.2009 11:09:01 UTC

Турция изпрати със сълзи и проклятия по адрес на терористичната организация ПКК, седемте военнослужещи, които загинаха при засада на терористи в границите на община Решадийе окръг Токат.
На церемонията организирана на плаца на полка в Токат присъстваха родителите и роднини на загиналите военнослужещи, почетен военен караул и много граждани.
След церемонията ковчезите с телата на загиналите военнослужещи бяха изпратени по родните им места.
-
Обама прие Ердоган в Белия Дом...

Вчера се проведе очакваната среща в Белия Дом между президента на САЩ Барак Обама и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган...

Изпратена 08.12.2009 11:19:24 UTC

Обновена 08.12.2009 11:19:24 UTC

Вчера се проведе очакваната среща в Белия Дом между президента на САЩ Барак Обама и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Обсъдени бяха редица въпроси и бяха отправени силни послания.
Обама окачестви Турция като прятелска страна и премиера Ердоган като свой личен приятел, а премиерът Ердоган от своя страна каза, че са били предприети важни стъпки за укрепването на партньорските връзки.
Обама акцентува на значението, което има за САЩ Турция и каза, че тя е страна, която дава принос за мира не само в региона, но и в целия свят. Обама благодари на Турция за подкрепата оказвана на усилията за налагането на стабилитета в Афганистан и подчерта, че Турция е страна с важна роля и от гледна точка на кризата с иранската ядрена програма. Обама оповести, че ще бъде сформирана делова група, която ще положи усилия за заздравяването на търговските връзки между двете страни.
Премиерът Ердоган отбеляза, че са обсъдили редица проблеми като основно са се спрели на Афганистан, Ирак и Иран. Той каза, че Турция е готова да направи всичко необходимо за намирането на дипломатическо разрешение на ядрената криза с Иран.
Премиерът Ердоган подчерта, че сътрудничеството между двете страни в борбата с тероризма ще продължи със същата решителност. Ердоган още веднъж подчерта, че няма да изпращат в Афганистан подразделения за участие в бойни операции. В отговор на въпрос Ердоган заяви, че не планират изтегляне на военни сили от Кипър.
-
Преглед на турския печат 08.12.2009

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 8ми декември 2009та година.

Изпратена 08.12.2009 07:33:07 UTC

Обновена 08.12.2009 07:33:07 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Хабер Тюрк. Вестникът е засегнал обстойно посещението на премиера Ердоган в САЩ. В новината под заглавието "Турция е приятелска страна, Ердоган е мой личен приятел", вестникът отбелязва, че Ердоган е първият турски премиер присъствал на официална вечеря организирана в негова чест в Белия Дом. Вестникът сочи, че след продължилата близо два часа среща, президентът на САЩ Обама е отправил топли послания и е подчертал, че Турция е приятелска страна, а Ердоган е негов личен приятел.
В новината под заглавието "Турция е модел за световния мир" вестник Йени Шафак сочи, че президентът на САЩ Обама е отбелязъл, че между САЩ и Турция са установени много силни връзки и че Анкара може да поеме важна роля в разрешаването на ядрената криза с Иран. Обама е подчертал, че Турция ще допринесе за мира и стабилността не само в региона си, но и в целия свят. Вестникът пише, че Обама е благодарил на Турция за подкрепата оказана в Афганистан.
Вестник Миллийет в новината под заглавието "Турция е изгряваща сила" сочи, че една от най-важните теми на срещата Ердоган-Обама е била борбата с терористичната организация ПКК. В новината се сочи, че Обама е изказал съболезнованията си за загиналите при терористично нападение в Токат турски военнослужещи и е подчертал, че ПКК е терористична организация заплашваща не само Турция но и Ирак. Обама също така е посочил, че борбата с тероризма няма да може да се спечели само с военни методи и е изразил подкрепата си за процеса на демократично отваряне.
Вестник Джумхурийет е дал на първа страница вестта за коварното терористично нападение в окръг Токат. Вестникът отбелязва че терористи са нападнали от засада жандармерйиски джип, в който се е намирал редовен пътен патрул и войници завръщащи се от градска отпуска. Вестникът отбелязва, че в резултат на огъня открит от терористите са загинали седем военнослужещи и трима са били ранени, и сочи, че премиерът Ердоган е окачествил нападението като провокативно и е поискал да бъдат мобилизирани всички средства за ликвидирането на терористите.
Вестник Хюррийет съобщава в новината озаглавена "Денят на стдента в Иран прерастна на антиправителствен бунт", че на ежегодния ден на студента са възникнали сблъсъци между полицията и привърженици на опозиционния лидер Мир Хюсеин Мусави.
"Светът се събра в Копенхаген за да спаси своето бъдеще". В новината с това заглавие вестник Заман е засегнал срещата на високо равнище на ООН за климатичните промени, което започна вчера в столицата на Дания Копенхаген. В новината пише, че за срещата са пристигнали 15 хиляди делегати от 192те страни членки на ООН и 5 хиляди журналисти и че за срещата на високо равнище в Дания ще пристигнат и държавните и правителствени лидери на над 100 страни, сред които и президентът на САЩ Барак Обама.

Желаем ви приятен ден.
-
Новини 08.12.2009 Hовини 1400
-
Емисии 08.12.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2