Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 5 декември 2009 г.

Turkiye haberler - 05.12.2009 !

Турски генерали ще бъдат разпитани заради евентуалното си участие в заговор срещу държавата
05 декември 2009 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски следователи провеждат разпити на трима генерали в оставка по делото за предполагаем антиправителствен заговор, предаде Би Би Си. Сред разпитваните са бивш командващ армията на Турция и бившите командващи на военноморския флот и военновъздушните сили.
Разпитът е част от продължителното разследване по делото за предполагаем заговор за сваляне на правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Агенция "Фокус" припомня, че имената на привиканите на разпит бивши командващи на военновъздушните, сухопътните и военниморските сили на Турция армейски генерал Ибрахим Фъртъна, армейски генерал Айтач Ялман и армейски адмирал Йозден Йорнек присъстват на много места във втория обвинителен акт по делото „Ергенекон”. Според акта те са замесени в планове за смяна на тогавашния началник на Генералния щаб генерал Хилми Йозкьок и сваляне на Партията на справедливостта и развитието от власт.

АФП: Ердоган ще обсъди с Обама ситуацията в Афганистан
05 декември 2009 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне в понеделник с американския президент Барак Обама за преговори, които се очаква да бъдат фокусирани над подкрепленията на НАТО за Афганистан и усилията на Анкара в борбата с кюрдските терористи, базирани в Ирак, предава АФП.
Иранската ядрена програма, която Ердоган защитава за учудване на западните съюзници на Турция, също вероятно ще бъде на дневен ред.
Турският премиер ще посети Вашингтон, след като Обама обяви, че още 30 хил. военнослужещи ще бъдат изпратени в Афганистан, а американските съюзници на свой ред обещаха най-малко 7 хил. войници в подкрепа на борбата с талибаните и „Ал Кайда”.
Въпреки че Турция е с втората по големина армия в НАТО, Анкара настоява, че няма да се ангажира с бойни мисии и предложи само три екипа за обучение на афганистанските сили за сигурност, според източници от НАТО.
В момента около 1700 турски военнослужещи се намират в Афганистан, но техният мандат е ограничен до патрулиране в Кабул и обучение на афганистанските сили.

Гърция участва в учение в Истанбул, заедно с Турция, България, Албания, Сърбия и БЮРМ
05 декември 2009 | 00:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Гърция участва в редовно учение без участие на военни сили Balkan Peace Support 2009, което започна вчера в центъра „Ататюрк” в Истанбул, съобщават гръцки медии. Целта на учението, което ще продължи до 10 декември, е повишаване нивото на готовност и реакция на системата за управление на кризи на страните на Балканския полуостров, както и задълбочаване на сътрудничеството.
В учението участват 65 кадри от Гърция, Турция, България, Албания, Сърбия и Бившата югославска република Македония.

Турският министър на околната среда е на посещение в Белгия
05 декември 2009 | 00:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Турският министър на околната среда Вейсел Ероглу е на посещение в Белгия, съобщават медиите. Визитата, която ще продължи до 6 декември, ще позволи по думите на министъра да бъдат разгледани възможностите за сътрудничество между министерствата на околната среда на Турция и Белгия.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2