Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 5 декември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 05.11.2009 г. !

Експлозия в нощен клуб в Русия

102-ма души загинаха и 134 бяха ранени при експлозия и пожар, причинени от фойерверки в нощен клуб в руския град Перм.

Изпратена 05.12.2009 12:57:44 UTC

Обновена 05.12.2009 12:57:44 UTC

102-ма души загинаха и 134 бяха ранени при експлозия и пожар, причинени от фойерверки в нощен клуб в руския град Перм.

Състоянието на 85 от ранените е тежко.

Очевидци отбелязват, че пожара е избухнал след като няколко от изстреляните фойерверки са улучили пластмасовия таван на заведението.

Държавният глава на Русия Димитрий Медведев даде нареждане за съставянето на комисия, която да разследва инцидента.

Премиерът Владимир Путин изпрати на местопроизшествието 3ма министри за да проведат разследване.
-
Инициативите по кипърския въпрос продължават

Усилията за разрешаването на кипърския въпрос продължават.

Изпратена 05.12.2009 12:44:00 UTC

Обновена 05.12.2009 12:44:00 UTC

Усилията за разрешаването на кипърския въпрос продължават.

Вчера президентът на ТРСК Мехмет Али Талят проведе среща с премиера на Великобритания Гордън Браун.

Външният министър на ТРСК Хюсеин Йозюгергин, който се намира на посещение в Анкара потвърди съществуването на нови инициативи по Кипърския въпрос и отбеляза, че не трябва да се прави крачка назад от основните параметри и да бъде намерено цялостно разрешение на въпроса.

Вчера председателят на парламента на ТРСК Хасан Бозер се срещна с президента Абдуллах Гюл в президентската резиденция Чанкая.

След срещата си с премиера на Великобритания Гордън Браун, президентът на ТРСК Мехмет Али Талят каза, че най-голямо значение за разрешаването на въпроса има взаимното доверие и приемането на съвместното управление и подялбата на властта.

Талят акцентува, че вземането под гаранция на сигурността на кипърските турци не означава нарушаване на сигурността на кипърските гърци.
-
75та годишнина...

Днес се чества 75тата годишнина от дването на турските жени на правото да избират и да бъдат избирани.

Изпратена 05.12.2009 13:02:17 UTC

Обновена 05.12.2009 13:02:17 UTC

Днес се чества 75тата годишнина от дването на турските жени на правото да избират и да бъдат избирани.

В рамките на празненствата държавният министър отговарящ по въпросите на жената и семейството Селма Алийе Каваф и придружаващата я делегация посетиха мавзолея на Ататюрк.

Делегацията постави венец пред саркофага на великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк и почетоха светлата му памет с едноминутно мълчание.

В почетната книга на мавзолея министър Каваф написа: „Ние турските жени осъзнаваме стойността на правото да избираме и да бъдем избирани, което ни бе дадено на 5 Декември 1934 година, много преди редица страни по света”.
-
Допълнителни кадри за обучаването на силите за сигурност на Афганистан

Турция ще изпрати за Афганистан допълнителни кадри за обучаването на силите за сигурност на Афганистан.

Изпратена 05.12.2009 09:40:20 UTC

Обновена 05.12.2009 09:40:20 UTC

Турция ще изпрати за Афганистан допълнителни кадри за обучаването на силите за сигурност на Афганистан.

Външният министър Ахмет Давутоглу заяви, че Турция ще разгърне приноса си за обучаването на афганските сили.

Вчера Давутоглу, който бе в Брюксел за участие в срещата на върха на външните министри на НАТО, и външният министър на Босна и Херцеговина Свен Алкалай организираха съвместна пресконференция. Давутоглу каза, че ще предоставят на афганските военнослужещи възможност за обучение в Турция.

Давутоглу отбеляза, че съставянето на афганска национална армия включваща всички етнически групи в Афганистан има голямо значение за бъдещето на страната и региона и посочи, че Турция ще продължи приноса си в сферите на земеделието и образованието.

Давутоглу отбеляза, че всичко това е много по-важно от военния принос и каза дословно „Сигурността на Кабул е поверена в ръцете на Турция, именно поради това приноса ни не трябва да се омаловажава”.

Външният министър Ахмет Давутоглу каза, че Турция оказва пълна подкрепа за процеса на членството на Босна и Херцеговина в НАТО.

Междувременно страните от Алианса дадоха положителен отговор на призива на САЩ за изпращането на допълнителен военен контингент в Афганистан.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен съобщи, че 25 от страните членки на НАТО са дали обещание през 2010 година да изпратят около 7000 военнослужещи за Афганистан.
-
Преглед на турския печат 05.12.2009 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса.

Изпратена 05.12.2009 09:31:28 UTC

Обновена 05.12.2009 09:31:28 UTC

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Ердоган отправи предупреждение към Иран по въпроса за ядреното оръжие” съобщава, че вчера премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган дни преди насрочената за 7ми Декември, понеделник среща с президента на САЩ Барак Обама, е приел генералния секретар на иранския съвет за сигурност Саид Джелили водещ преговорите с 5те постоянни члена на Съвета за сигурност на ООН и Германия. В новината пише, че по време на срещата премиерът Ердоган е казал, че подкрепя правото на Иран да разработва ядрена програма с мирни цели, но в тези рамки е акцентувал на значението на следването на открита политика от Иран. Ердоган е отбелязал, че ядрените оръжия представляват заплаха за всички страни в региона и че това положение е неприемливо. Вестникът отбелязва, че Джелили е казал, че иранската ядрена програма е с мирни цели и има за цел производството на ядрена електроенергия.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „НАТО обеща на САЩ да изпрати 7000 военнослужещи в Афганистан” предава, че на срещата на върха на външните министри на страните членки на НАТО, което се състоя в Брюксел е бил даден положителен отговор на искането на президента на САЩ Барак Обама за изпращането на допълнителен военен контингент в Афганистан. В новината пише, че генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е отбелязал, че поне 25 от страни членки на Алианса ще изпратят най-малко 7000 военнослужещи за мисията в Афганистан. Вестникът предава, че мнозинството от страните членки на НАТО са приели да изпратят полеви сили в Афганистан, но Турция, Франция и Германия са дали обещание за оказването на цивилна подкрепа и на подкрепа по въпроса за обучението на афганските военнослужещи.

Вестник Заман в новината със заглавие „Холандия даде на Швейцария урок по свобода” съобщава, че холандският парламент е отхвърлил с голямо мнозинство предложението за налагането на забрана за строежа на джамии и минарета в страната. Вестникът предава, че холандският парламент е отхвърлил предложението направено от Реформистката държавна партия след като холандския краен националист лидер на Партията на свободата Герт Вилдерс е предложил в Холандия да бъде проведен референдум подобен на този в Швейцария.

Вестник Джумхуриет съобщава, че вчера лидерът на Партията на българските мъже Росен Марков е направил публично “харакири” пред Народното събрание на България. В новината пише, че Марков се е наръгал с нож в гърдите в знак на протест срещу излъчването на новините на турски език по Българска национална телевизия /БНТ/. Вестникът предава, че Марков е бил обезвреден от охраната на парламента и след сваляне на показанията му е бил пуснат на свобода.
-
Новини 05.12.2009 Hовини 1400
-
Емисии 05.12.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2