Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 2 декември 2009 г.

Turkiye Haberler - 02.12.2009 !

Забраната за минарета не трябва да довежда до културна студена война в Европа, каза Ахмет Давутоглу
02 декември 2009 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Атина. От забраната за строеж на минарета да не се стига до забрана на свободатата на вероизповедание и до възникване на културна Студена война в Европа, каза турският външен министър Ахмет Давутоглу в Атина, където е за срещата на ОССЕ, пише турският вестник „Йени шафак”. Ахмет Давутоглу обмени мнения с външния министър на Швейцария Мишелин Калми-Рей в Атина по много дискутираната в последните два дни тема за резултатите от референдума в Швейцария, забраняващи изграждането на минарета.
Според турския външен министър поставянето на такъв чувствителен въпрос на референдум не е правилно
Той изрази надежда, е няма да се стигне с подобен референдум до забрана на строеж на джамии и забрана на свободата на вероизповедание и така да бъде открита културна студена война в Европа. Не трябва да се допуска обида към исляма като религия, за да не се стигне до обратния рефлекс срещу християнството.

Увеличават се бягащи от ПКК заради страх от наказания заради любовни връзки
02 декември 2009 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Увеличава се броят на бягащите от лагери на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/, пише турският вестник „Заман”. След забраната за сърдечни и любовни връзки между членове на организацията и налагането на наказания за това броят на бягащите от редиците на ПКК нараства. Подобни случаи са доста в клетките на организацията в европейски страни. Според информацията замесените в такива случаи се наказват със смърт от организацията при очевидни или инсценирани убийства като катастрофа, бедствия, самоубийства.

САЩ поискаха от Турция изпращане на допълнителни сили в Афганистан
02 декември 2009 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посланикът на САЩ в Турция Джеймс Джефри заяви, че САЩ са поискали от Турция изпращане на допълнителни сили в Афганистан в контекста на последната стратегия на Белия дом за азиатската страна, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. В резиденцията на американското посолство в Анкара, където разговаря с журналисти, Джефри посочи, че очакват подкрепа от съюзниците, в т.ч. и от Турция за реализиране на стратегията за Афганистан на президента Барак Обама. Той каза, че помощта може да бъде във военната, хуманитарната, гражданската и икономическата сфера, но силно желаят Турция да ги подкрепи с още военни сили. Американският посланик подчерта, че сътрудничеството с Турция по отношение на Афганистан и Пакистан е от ключово значение за САЩ.

В региона няма място за ПКК, заяви турският президент Абдуллах Гюл при визитата си в Йордания
02 декември 2009 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Аман. В региона вече няма място за терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/, заяви турският президент Абдуллах Гюл по време на визитата си в Йордания, пише турският вестник „Хюриет”. На среща с журналисти в хотела, в който е настанен, Гюл каза, че никой не може да сведе глава пред незаконни и терористични действия.
Абдуллах Гюл беше посрещнат с официална церемония от йорданския крал Абдуллах и кралица Раниа в двореца „Хуммар” в Аман. След официалното посрещане Гюл и йорданското кралско семейство разговаряха насаме.

Ахмет Давутоглу определи като позитивни срещите си със свои колеги в рамките на срещата на ОССЕ в Атина
02 декември 2009 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Турският външен министър Ахмет Давутоглу определи като положителни срещите си със свои колеги в рамките на министерската среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ в Атина, пише турският вестник „Дюня”. На закуска с турски журналисти днес Давутоглу посочи, че срещите му с първите дипломати на Армения, Азербайджан, Швейцария, Казахстан, Словакия, Литва и Австрия и с помощник-държавния секретар на САЩ Джеймс Щайнберг са преминали в позитивен дух. С външния министър на Швейцария Мишелин Калми-Рей Давутоглу е разговарял за забраната за строеж на минарета в Швейцария, за която гласуваха швейцарците на референдум. Калми-Рей е заявила, че разбира притесненията на мюсюлманския свят и на Турция и е посочила, че правителството ще следва подходяща политика.
С арменския си колега Едуард Налбандян Давутоглу е обменил мнения какво следва след подписването на протоколите между Армения и Турция и е обменил мнения по въпроса за Нагорни Карабах. С азербайджанския си колега Елмар Меммедяров е разменил мнения за стъпките, които ще бъдат предприети в Кавказ, и е посочил, че срещата на Минската група е преминала в позитивен дух.

"Хюриет”: Егемен Багъш призова богатите мюсюлмани да преместят влоговете си от швейцарски банки в Турция
02 декември 2009 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският държавен министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш призова богатите мюсюлмани със сметки в швейцарски банки да преместят влоговете си в банки в Турция в отговор на референдума в Швейцария, в резултат на който ще се наложи забрана за строителство на нови минарета в страната, пише днес турският вестник „Хюриет”. Министърът изрази увереност, че „забраната ще помогне на нашите братя мюсюлмани да преосмислят дали да държат парите си в швейцарски банки”. Вратите на нашите банки са винаги отворени за нашите братя мюсюлмани, заяви Багъш.

Президентът на Турция Абдуллах Гюл е на посещение в Йордания
02 декември 2009 | 00:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл е на двудневно официално посещение в Йордания от 1 декември, съобщават турските медии. Той ще се придружава от голяма бизнес делегация. Предвижда се в рамките на визитата да бъде подписано споразумение за безвизов режим между двете страни. Йорданският крал и турският президент ще открият турско-йордански бизнес форум.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2