Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 5 януари 2009 г.

Ядат хитово ястие “наобратно”

Хитовото ястие в дунавския град Русе - маклюбе, по значение означава "обръщам наобратно", понеже тенджерата с кулинарията се обръща върху тепсия. Но истинската тайна на вкуса на ястието се крие в подправката "искреност", с която се приготвя то.

Близкоизточното ястие маклюбе се превърне в хит в дунавския град Русе. Гозбата с ориз и месо, която се обръща върху голяма чиния, стана популярна благодарение на регионалния представител на в. “Заман” в дунавския град Идрис Али. Сред познати той е добре известен с невероятните си изпълнения в кухнята, особено когато става въпрос за нестандартното кулинарно украшение маклюбе. Редица журналисти, бизнесмени, културни дейци и дипломати, опитали от ястието, са единодушни, че форматът и вкусът му е просто невероятен. “Само този, който не е вкусил, не иска да опита отново”, казва с усмивка Али.

Освен на вкус маклюбе представлява и истинска красота за очите. Естетически издържаният му вид го прави предпочитан вариант и за приготвянето му за специални гости. Редица местни издания са отделили подробно място за приготвянето му, а ресторантьори пък са предложили работа на Али като включат маклюбе в менюто си, за да привлекат клиенти. Канят журналиста и на различни кулинарни тържества, където да представи своя специалитет. Някои от опиталите оризовата гозба го оприличават на Слънчевата система, други - на атомен модел, но всички с нетърпение чакат пак да се насладят на вкусотията.

Думата маклюбе означава "обръщам наобратно", понеже тенджерата с кулинарията се обръща върху тепсия, разказва нашият човек в дунавския град. Въпреки че е типично близкоизточно ястие, то има хилядолетна история с неповторим вкус. Освен че по отношение намиране на продуктите е сравнително практично, ястието се яде с група хора, заобиколили специaлната метална софра. Около маклюбето се украсява със салата по предпочитание и се слага кисело мляко. Именно комбинацията между тези компоненти придава този отличителен вкус на маклюбето.

Кулинарното изобретение може да се хапне с газирана или натурална напитка. Приготвянето му обаче, трябва да се признае, не е лесно и изисква търпение и ръчен труд, но затова пък арабското ястие е идеално за посрещане на по-голяма група хора. За тези, които странят от месото, регионалният представител на вестника в града предлага и вегетариански вариант с гъби. Вместо червено месо по изключение може да се използва и риба, съветва той.

“Готвя от 8-годишен и правя различни ястия, но маклюбе си остава номер едно в готварската ми книга”, заявява Али. Въпреки способностите си, вкъщи той любезно предоставя кухнята изцяло на разположение на половинката си. Хората, имали възможността да дегустират маклюбе, нерядко се питат каква е тайната на вкуса му. Въпреки че предоставя рецептата на всеки желаещ, самоукият готвач твърди, че истинската тайна се крие в подправката "искреност", с която се приготвя ястието.

Маклюбе

[За 7-8 души]

Продукти:

Средно голяма тенджера

1 кг телешко месо (предварително сварено)

500-600 г ориз

1 голяма глава лук

2-3 големи картофа

2 с.л. олио

1/2 с.л. сол

За салатата:

2-3 кофички кис. мляко, 2 моркова, 4 домата, 3 краставици, 1/4 зеле (средно голямо)

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на средни кубчета и се сварява в подсолена вода. Обелват се картофите и се нарязват на кръгчета.

Олиото се налива на дъното на тенджерата. След това се нарежда нарязаният на кръгчета лук. Върху лука се слага един слой от нарязаните картофи, а върху тях - 500 г от предварително свареното месо и се поръсва с една трета от ориза. На следващия пласт се полага още 500 г месо. И върху него един слой нарязани картофи. Поръсва се останалия ориз. Прибавя се 1/2 с.л сол и се налива вряла вода. Водата трябва да е един пръст над ориза. Тенджерата се слага върху горещ котлон, като постепенно се намаляват степените на мощност, докато оризът поеме водата. Свареният ориз се изчаква 10-15 минути, след което тенджерата се обръща върху голяма тепсия (софра). Краищата й се украсяват с предварително приготвената салата и киселото мляко. След това много леко се маха тенджерата, за да може да се запази формата на ястието.

Добър апетит! Идрис Али

Бейнур Сюлейман,Русе

"Заман"

http://sites.google.com/site/portalturkey

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2