Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 5 януари 2009 г.

Новините-от и за Турция,05.01.09 г.

Ердоган обсъди с европейски лидери кризата в Газа...

Турция води усилени контакти за прекратяването на трагедията в Ивицата Газа...

Posted 05.01.2009 12:52:43 UTC

Updated 05.01.2009 12:52:43 UTC

Турция води усилени контакти за прекратяването на трагедията в Ивицата Газа. След обиколката в Близкия Изток, сега премиерът Ердоган води телефонни разговори с европейски лидери. Той разговаря с премиера на мандатния председател на ЕС Чехия Тополанек, президента на Франция Никола Саркози и премиера на Испания Сапатеро. Обсъдени са били положението в ивицата Газа, установяването на незабавно примирие и прекратяване на израелските нападения и спешното оказване на хуманитарни помощи. Премиерът Ердоган отправи призив към събеседниците си да предприемат инициативи за подтикването на международната общественост към незабавни мерки по въпроса. Министърът на външните работи Али Бабаджан който днес води контакти в Анкара с министъра на външните работи на Сирия, проведе телефонни разговори с външните министри на САЩ и Великобритания. Той подчерта че е необходимо незабавно прекратяване на огъня тъй като събитията в Газа ще дестабилизират още повече положението в региона. Бабаджан също така е акцентувал на значението което има приемането на решение на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Газа. Днес на посещение в Анкара пристигна и външният министър на Сирия Велид Ел Муаллим. Муаллим ще бъде приет и от президента Гюл.
TRT-World БЪЛГАРСКИ
-
Турското правителство връща посмъртно турското гражданство на поета Назъм Хикмет
05 януари 2009 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Предложението на турското правителство за връщане на турското гражданство на поета Назъм Хикмет беше открито за подписи в сградата на правителството, пише електронното издание Хабертюрк. Правителственият говорител и вицепремиер Джемил Чичек каза след заседание на правителството днес, че е подготвено предложение за връщане на турското гражданство на изгонения по политически причини от Турция поет Назъм Хикмет. Назъм Хикмет е лишен от турско гражданство с решение на правителството през 1951 година заради членуване в Турската комунистическа партия и антидържавна дейност и живее в Москва до смъртта си през 1963 година. По въпроса дали ще бъдат преместени тленните останки на Назъм Хикмет от Москва в Турция Чичек отговори, че това не е въпрос само на решение на правителството, а и на други институции и международни споразумения. Тази инициативата беше лансирана преди няколко години от почитатели на поета.

Главният съветник на турския премиер по външната политика прие посланика на Израел в Анкара
05 януари 2009 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посланикът на Израел в Анкара Габи Леви се срещна с главния съветник на премиера Реджеп Тайип Ердоган по външната политика Ахмет Давутоглу, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. От пресцентъра на турското правителство не съобщават повече информация за водените разговори. По-рано днес следобяд премиерът Ердоган разговаря с премиера на Израел Ехуд Олмерт.

Промени в закона за военната служба ще обсъждат в турския парламент
05 януари 2009 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Законопроект, предвиждащ важни промени в закона за военната служба, ще се обсъжда в Комисията по националната отбрана към турския парламент тази седмица, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според предложенията братята на войници, загинали в борбата срещу тероризма, ще могат да бъдат освобождавани от военна служба. Предлага се също да се прекрати практиката да се пращат писмени повиквателни на младежите, подлежащи на военна служба, а те да бъдат уведомявани чрез телевизията. Първата проверка на младежите, които подлежат на военна служба, ще бъде след като навлязат в 20-та година между 1 октомври и 30 юни, а следващите всяка година между 1 юли и 31 октомври. Ако до 10 години не е отслужена военната служба и неявилите се във военните ведомства по места, ще бъдат смятани за бегълци от военна служба и ще подлежат на наказания. Регламентира се по нов начин и израстването във военната служба на курсантите, завършили военни училища.

Населението на Югоизточен Анадол имаше нужда от канал на кюрдски език, каза директорът на турската ТРТ
05 януари 2009 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Населението на Югоизточен Анадол имаше нужда от този канал, заяви директорът на турската държавна телевизия /ТРТ/ Ибрахим Шахин за канала, който днес започна излъчвания на кюрдски език, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Шахин посочи, че стартирането на излъчвания по този канал е една повратна точка в кюрдския въпрос. По думите му в Югоизточен Анадол е имало жени, които не са знаели и дума на турски език и изолирането им от случващото се в света и страната не е било справедливо. Според Шахин стартирането на канала означава официално приемане на съществуването на кюрди в Турция. „Допреди няколко години кюрдският език беше забранен, което не беше нищо друго освен натиск и несправедливост спрямо хората в този регион”, каза Шахин. Директорът на турската държавна медия добави, че е имало противопоставяне и спънки от едната и другата страна, но ръководството е направило всичко възможно да ги преодолее и да върви по пътя на демократизацията.

Над 208 килограма хероин са заловени в ТИР на граничния пункт Капъкуле
05 януари 2009 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Одрин. 208 килограма и 852 грама хероин са били заловени в ТИР, който е искал да премине турската граница на граничния пункт Капъкуле, провинция Одрин, предаде Анадолската агенция. При извършване на рутинна проверка граничните полицаи при Капъкуле са задържали шофьор на ТИР, в който е имало укрито голямо количество хероин. Наркотикът е бил конфискуван. По случая е започнало разследване.

Турските войници ще бъдат снабдени със снаряжение и екипировка по най-модерни технологии
05 януари 2009 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският войник ще бъде със снаряжение и екипировка, изработени по най-развитите и високи технологии, пише турският вестник „Заман”. Министерството на отбраната на Турция обсъди днес проект за модернизация на снаряжението на турските войници. Проектът предвижда войниците да бъдат снабдени с екипировка, която е устойчива срещу най-големи заплахи при военни действия, с най-модерни комуникационни средства, оръжие за защита и други необходими неща. Във връзка с реализацията на проекта 23 фирми от отбранителната промишленост представиха своите продукти, които ще влязат в серийно производство за нуждите на турската армия, пише вестникът.

МВФ наложи вето на намеренията на турското правителство за по-голяма либералност към безработните
05 януари 2009 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Правителството на Турция се отказа от намерението си да дава лесно и високи обезщетения на безработните заради натиск от Международния валутен фонд /МВФ/, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Въпреки че наличните финансови средства във фонда за осигуряване при безработица са 37,6 милиарда долара, през ноември м.г. от него са били изплатени само 55 милиона турски лири обезщетения. През ноември обезщетения от фонда са получили 165 000 безработни, а само през септември към армията на безработните са се присъединили 295 000 души. Проблемът с невъзможността за изплащане на обезщетения на останалите 130 000 души се дължи на това, че те нямат трудови договори и не са им внасяни социални осигуровки. В последните месеци на миналата година турското правителство беше взело решение за разхлабване на условията за получаване на помощи за безработица и за удължаване на срока на 10 месеца. Но МВФ постави изискване за затягане на коланите и наложи вето на по-голямата либералност в политиката към безработните. Срокът за получаване на обезщетения няма да бъде удължен, както няма да се увеличи и размерът на плащаните помощи чрез индексация за инфлация, пише вестникът.

Министрите на външните работи на Сирия и Турция призоваха за спиране на огъня в Ивицата Газа
05 януари 2009 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Анкара/Дамаск. Министърът на външните работи на Сирия Валид Ал Муаллим пристигна днес на еднодневно посещение в Анкара като гост на турския си колега Али Бабаджан, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Въпреки нарастващата сила на израелската операция в Ивицата Газа, контактите между Турция и Сирия продължават. Сирийският външен министър Ал Муаллим беше приет от премиера Реджеп Тайип Ердоган и външния министър Али Бабаджан. След срещата си двамата министри дадоха обща пресконференция, на която изразиха подкрепа за палестинците. В изявлението си Бабаджан изтъкна, че с израелската атака кризата е придобила още по-дълбок и объркан характер. Той посочи, че страната му е изразила позицията си, че израелската въздушна операция не може да бъде приветствана. При нея много мирни граждани са загубили живота си. По думите на турския министър нападението увеличава напрежението в Близкия Изток и не помага на започналата политика за установяване на мир. Турският министър изтъкна, че в Газа незабавно трябва да се стигне до прекратяване на огъня от страна на Израел и на Хамас. Той призова също Хамас да спре атаките срещу Израел.
Сирийският министър Валид Ал Муаллим изрази подкрепа за палестинските граждани и отправи обвинение към Израел, че не желае установяването на мир. Той добави също, че Израел възпрепятства от месеци наред пристигането на пратки с хуманитарна помощ за палестинците в този район и призова ООН и арабската общност да се намесят.
Днес сирийският пръв дипломат ще бъде приет и от президента Абдуллах Гюл, посочва телевизията.

Полицията в Турция приема за обучение 1040 кандидати за полицаи
05 януари 2009 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Анкара.Генералната дирекция по сигурността /ГДС/ на Турция приема за обучение нови 1040 кандидати за полицаи, от които 40 жени, предава Анадолската агенция. Кандидатите трябва да подадат необходимите документи в периода 12-23 януари в дирекциите по сигурността по провинция на местоживеене. Трябва да са издържали най-малко с бал 60.000 изпитите за държавни служители през 2007 или 2008 г. и да са завършили висше учебно заведение с най-малко 4-годишен срок на обучение или приравнено на него висше училище в чужбина. Обучението на 7-я випуск полиции ще започне на 22 юни. Освен класираните на първите места действителни 1040 кандидати ще бъдат приети и 30% от тази бройка запасни кандидати за полицаи.

Анадолска агенция: Икономически гиганти може да бъдат приватизирани в Турция
05 януари 2009 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на турската Администрация за приватизация Метин Килджи намекна, че е възможно да бъдат приватизирани икономически гиганти като държавната петролна компания БОТАШ, водещото предприятие на турския военнопромишлен комплекс Макина ве Кимия Ендюстриси /МКЕК/ и Управлението по въгледобива на Турция /ТКИ/, предава Анадолската агенция. Вече се работи за преодоляване на последиците от икономическата криза в страната и след като “се разсее мъглата”, отново на дневния ред на обществото ще бъде поставен нов график и списък за приватизация на големи държавни предприятия и обекти, е казал Килджи.

“Сабах”: Турция ще увеличи натиска за прекратяване на израелската операция в Ивицата Газа
05 януари 2009 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще засили натиска на ниво ООН, Организация Ислямска конференция и ЕС за прекратяване на военната операция на Израел. Решение за това е било взето на съвещание вчера на президента Абдуллах Гюл с външния министър Али Бабаджан, пише днес вестник “Сабах”. Съвещанието се състоя във външното министерство.
Държавният глава е дал указания за продължаване на контактите с Египет, за да може хуманитарните помощи да стигат в Ивицата Газа; за продължаване на усилията за преодоляване на различията в позициите между Сирия от една страна и Египет, Йордания и Саудитска Арабия – от друга страна; за активизиране на усилията за вземане на решение от ООН по въпроса. Турция освен това ще установи и контакти със страни-членки на ЕС. Тези инициативи ще бъдат предприети след като бъдат одобрени от правителството.

Лидерът на турска парламентарна партия осъди действията на Израел в Ивицата Газа
05 януари 2009 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на парламентарно представената Демократична лява пария /ДЛП, създадена от бившия премиер на Турция Бюлент Еджевит – бел. на “Фокус”/ Зеки Сезер порица въоръжените действия на Израел в Ивицата Газа, при които цел на нападенията са и цивилни, пише днес вестник “Сабах”. В писмено иязвление Зеки Сезер подчертава, че нападението на Израел над Ивицата Газа е категорично неприемливо. Турският политик призовава за незабавно прекратяване на огъня, осигуряването на което определя като “една човешка необходимост”.

“Сабах”, Турция: Ердоган сам не пожела да стане президент, каза Абдуллах Гюл

05 януари 2009 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл заяви, че премиерът Реджеп Таийп Ердоган сам не е поискал да бъде кандидат и да стане президент на Турция на президентските избори през 2007 г., пише вестник “Сабах”.
Абдуллах Гюл /на снимката/ и съпругата му Хайрюниса Гюл участваха в програмата “Прозрачна стая” по частния телевизионен Канал Д с водещ известния журналист Гюнери Дживаоглу. На въпроса за номинацията и избора на президент през 2007 г. Абдуллах Гюл отговори, че управляващата Партия на справедливостта и развитието тогава е дала пълни правомощия на Ердоган да вземе решение по въпроса, но самият той не е пожелал да стане президент на страната.

Турция е на 26-о място по размер на инфлацията, според МВФ
05 януари 2009 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Турция е на 26-о място по размер на инфлация според най-новите данни на МВФ, базиращи се на официалните статистически данни на 77 държави, членки на фонда, пише днес вестник “Хюриет”. Със средна инфлация около 11% на база потребителски цени Турция се нарежда в средата на класацията на МВФ, заедно с България.
Според МВФ благодарение на финансовите условия, които Анкара планира да прилага, през следващите години инфлацията в Турция ще спадне и ще бъде едноцифрена.
Съгласно официалната статистика, на която се базира МВФ, най-висока е инфлацията във Венецуела, а най-ниска – в страните от еврозоната.

“Сабах”: По-добри лични права на подофицерите в турската армия
05 януари 2009 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Подобряват се личните права на подофицерите в турската армия, които наброяват 100 000 души, пише днес вестник “Сабах”. В предложение, подписано от председателя на парламентарната комисия по националната отбрана Кемал Ярдъмджъ, се предвижда удължаване на срока за изчакване на подофицерите за повишаване в следващо военно звание и разделение на периода на това изчакване на степени по старшинство, със съответно повишаване на заплатата.
Предложението прави също така възможно едни подофицер да може да стане офицер и преди навършване на 30 годишна-възраст, ако се изявява успешно в служебната си дейност.

Турция ще получава повече газ директно от Русия по тръбопровода “Син поток”
05 януари 2009 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще получава от днес повече руски газ по газопровода “Син поток” – по 41 млн. куб. метра дневно вместо обичайните 35млн. куб. метра, пише електронното издание Уърлд бюлетин, като цитира източник от турското министерство на енергетиката.
Вчера от министерството казаха, че подаването на газ за Турция по тръбопровода, който преминава през Украйна, е намаляло с 2 млн. куб. метра дневно – на 38 милиона от обичайните 40 млн. куб. метра, което не създавало проблеми.

Агенция “Фокус” припомня, че газопроводът “Син поток”, дълъг 1200 км, тръгва от руската разпределителна станция „Изобилное“, недалеч от Краснодар и доставя газ до Анкара. Част от тръбата минава под Черно море на 2 140 м дълбочина.

“Хюриет”: Денонощни протести в Турция срещу действията на Израел в Ивицата Газа
05 януари 2009 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Истанбул. След продължилите 8 дни израелски въздушни бомбардировки и предприетата сухопътна операция в Ивицата Газа, на 3 януари към 23 ч около 2 000 души се събраха пред сградата на израелското Генерално консулство в Истанбул, пише днес вестник “Хюриет”. Участници в протеста провокираха с мегафони множеството с призиви консулството да бъде поставено под блокада. Група протестиращи се опита да влезе в сградата, но веригата от полицаи им попречи. Тогава протестиращите се насочиха към съседна сграда, свалиха от двата пилона фирмените знамена и окачиха на тяхно място палестински. Протестиращите се разпръснаха сутринта на 4 януари към 5 ч.
По-късно същия ден на централните истанбулски площади Таксим и Бейоглу бяха организирани два други протестни митинга от революционни, левичарски и младежки организации, пише вестникът. Проислямистката Партия на благополучието организира отделен протестен митинг на площад Чаглаян. На предишни протестни митинги на тази партия беше издиган транспарант с надпис на английски език “Сега по-добре разбирам ценността на Хитлер”; на вчерашния митинг този транспарант беше на турски език.
Протестни действия срещу военните операции на Израел срещу Ивицата Газа имаше и в много други турски провинции - Анкара, Коня, Шърнак, Бурса и Ерзурум. Най-многолюден беше митингът в Диарбекир с участието на близо 50 000 души. Участниците носеха портрети на убитите при израелските нападения двама лидери на движението “Хамас”. По време на целия митинг мъжете и жените стояха на отделни места. Направи впечатление, че част от организаторите на митинга, носещи обозначителна лента на ръката си, са жени, забулени с чаршафи, отбелязва “Хюриет”.
-
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 5
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Jan. 5, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 5

HURRIYET
-- THOUSANDS IN TURKEY RALLY AGAINST ISRAELI OFFENSIVE
Thousands of demonstrators in Turkey protested Israel as it launched a ground operation into Gaza following a week-long of missile attacks. Nearly two thousand people gathered outside the Israeli Consulate General in Istanbul late on Saturday. Thousands of protestors also rallied in a demonstration on Sunday at Istanbul's Caglayan Square. Fifty thousand people held another demonstration in the southeastern province of Diyarbakir.

-- OVER 150 THOUSAND NATURAL GAS CONSUMERS UNDER THREAT, EXPERTS WARN
A chamber for mechanical engineers warned that 40 percent of Istanbul's 4 million natural gas consumers were under serious threat due to lack of protective measures against carbon monoxide poisoning from natural gas heaters. Engineers said many of the households using such heaters were lacking proper chimney equipment and ventilation holes. Seven students were killed last Thursday in the Turkish capital, Ankara, and two others were killed in Istanbul from carbon monoxide poisoning.Hurriyet

-
Турски печат: Засилва се политическото противопоставяне в навечерието на местните избори
05 януари 2009 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Подготовката за местните избори на 29 март и засилването на политическото противопоставяне в навечерието на изборите са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” извежда на централно място думите на лидера на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели, че ако управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ получи на местните избори дори и само един глас над 47% /на последните общи избори на 22 юли 2007 г. ПСР получи именно 47% от гласовете – бел. на “Фокус”/, това ще означава пълна трагедия за Турция. Лидерът на ПНД напомня позицията на ПСР, която има 338 депутати в 550-членния парламент, че в страната не вижда никаква опозиция и пояснява, че на политически език това означава “държавна партия”. “Ако погледнете в Близкия изток, това означава партията БААС. Необходимо е да бъде спряна тази тенденция в Турция. Именно заради това ПСР трябва да изгуби гласове на местните избори”, подчертава Девлет Бахчели.
“Сабах” пише, че ПНД отдава особено значение и си е поставила за цел да спечели кметските места в 11 големи и символични за Турция градове: Ахлат, Малазгирт, Коня, Бурса, Одрин, Истанбул, Самсун, Амасия, Съвас, Ерзурум и Анкара.
“Радикал” обръща внимание на изявленията на кандидата за кмет на Анкара от основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Мурат Карайълчън, че на 30 март столицата ще осъмне с нов кмет и той няма да е сегашният кмет от управляващата ПСР Мелих Гьокчек.
“Милиет” информира, че от днес ще бъдат окачени коригираните избирателни списъци и до 17 ч. на 30 януари могат да се правят възражения по тях от лицата, имащи правата по закон да бъдат избиратели на местните избори на 29 март.
“Заман” отделя внимание на подкрепата от президента Абдуллах Гюл за започналите излъчвания на кюрдски език по новия телевизионен канал ТРТ-6. Абдуллах Гюл окачествява направената стъпка като издигане на много по-високо ниво на демократичните стандарти в Турция и счита, че чрез нея се намира решение на много от проблемите в страната.

В Турция днес се окачват коригираните избирателни списъци за местните избори
05 януари 2009 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес се окачват коригираните избирателни списъци за местните избори в Турция на 29 март, предава Анадолската агенция. Първоначалните списъци бяха окачени в периода 26 ноември – 5 декември 2008 г., след което бяха коригирани по последни данни за адресна регистрация на лицата, имащи правата по закон да бъдат избиратели в Турция. Според решение на Висшата избирателна комисия коригираните избирателни списъци за местните избори на 29 март трябва да останат окачени от 08.00 ч. на 5 януари до 17.00 ч. на 30 януари.

Премиерът и президентът на Турция ще разговарят във връзка с обстановката в Ивицата Газа
05 януари 2009 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Анкара.Премиерът Реджеп Тайип Ердоган се среща днес с президента Абдуллах Гюл, за да обсъдят и съгласуват турските действия във връзка с обстановката в Ивицата Газа, предава Анадолската агенция.В словото си на тържествено откриване на построени обекти в град Анталия турският премиер определи случващото се в Ивицата Газа като “човешка драма, която ще осъди самия Израел на много затруднения вътре в страната”. Ердоган заяви, че Турция ще продължи да разяснява и подкрепя палестинската кауза навсякъде по света – както в Съвета за сигурност на ООН, на който е непостоянен член, така и на международни форуми и при двустранни срещи и разговори.
-
“Левски” отказа мачове в Турция

24 Часа

Волейболният “Левски Сиконко” отказа покана за турнир с 3 турски отбора - “Зиратбанк”, “Халкбанк” на Мартин Стоев и “Малие”. Мениджърът на “сините” Валентин Помаков обясни, че е отказал поканата заради дългото пътуване.
Междувременно “Тренто” отново излезе начело в италианската серия “А1”. Шампионите разбиха 3:0 “Верона”, а досегашният лидер падна 1:3 от “Стампласт”. “Кунео” надви 3:1 “Пинето” и е 3-и. Много силен мач за състава на Силвано Пранди направи Владимир Николов, който завърши с 19 т., от които 6 блокади. (24 часа)
-
Данъчните чакат обяснения от Доган

НАП ще прави ревизия на лидера на ДПС, ако възникнат съмнения за укрити данъци
Цветелина Соколова, Любен Обретенов

Ахмед Доган

Националната агенция за приходите (НАП) е изискала писмени обяснения от лидера на ДПС Ахмед Доган във връзка с продължаващата данъчна проверка срещу него. Тя трябва да установи дали доходите съответстват на имуществото му и дали върху тях са внесени всички дължими налози. Това съобщиха за "Сега" от пресцентъра на НАП. Така те резюмираха съдържанието на писмо на шефката на агенцията Мария Мургина до вестника. То било пратено още преди Коледа, но до вчера не бе получено в редакцията. Не за пръв път писмата от и за НАП по темата за имотите на Доган се губят по трасето. Преди месец Мургина обясни пред парламентарната комисия за борба с корупцията, че не е получила едно от посланията на председателя й Бойко Великов и затова е забавила проверката.

Писмото на Мургина до "Сега" е отговор на въпроси, изпратени от вестника на 11 декември 2008 г. Те бяха зададени от участник във форума на вестника с псевдоним БирникЪ. Форумецът запита възложена ли е проверка на Доган за установяване на факти и обстоятелства; селектиран ли е лидерът на ДПС за ревизия; връчена ли му е заповед; връчени ли са му искания за предоставяне на документи и писмени обяснения; има ли изготвен ревизионен доклад и ревизионен акт и дали те са връчени и обжалвани. От НАП обясниха, че ревизия на Доган още не е възложена. Това ще стане само ако по време на проверката възникнат съмнения за укрити данъци.

Вече 6 месеца НАП не дава на депутатите от "Антимафия" информация за имотите, които се свързват с Ахмед Доган. Досега в НС е изпратена единствено справка за спа-комплекса "Орфей" в Девин, в който лидерът на ДПС призна, че е инвестирал. От нея става ясно, че общината в Девин е преотстъпила сградата на "Еконейчър груп" ООД срещу 25 428 795 лв. Данните за Боянския сарай, хотела в Рибарица, Двореца на децата в родното село на Доган Дръндар и парк "Росенец" край Бургас още се бавят.

Месеци наред НАП не може да приключи и ревизиите на близо 2000 души, при които има разминаване на доходи и имущество. Няма резултат и от започналите преди 4 месеца проверки на футболни клубове и футболисти. Разбра се само, че спортистите масово се осигуряват върху минимална заплата, а карат автомобили за стотици хиляди левове. Според закона срокът на ревизията е 3 месеца, но може да бъде продължена с 1 месец. Само в изключително сложни случаи трае до 3 г.

Мария Мургина

сега
-
Доган пак бил №1 по отсъствия


Йова АПОСТОЛОВА
Както винаги досега, и през 2008 година лидерът на ДПС Ахмед Доган е бил първенец по отсъствия от работа. Това става ясно от справка на парламента, подготвена за “Труд” по закона за достъп до обществена информация. За първи път администрацията не предостави данни колко е удържаната сума на депутатите за неизвинени отсъствия през годината. Спестените от това пари отидоха за 13-а заплата за народните представители (по 2079 лв.) и за чиновниците в парламента.
От 123 заседания на парламента от януари до 1 декември Доган е отсъствал 121 пъти. Следват го червената Силвия Стойчева - 67, Соломон Паси (НДСВ) с 59 отсъствия. Независимият Александър Праматарски не е идвал на работа 53 пъти, лидерът на “Атака” Волен Сидеров - 52 пъти, зам.-шефът на ДПС Росен Владимиров - 43 пъти, Камен Костадинов от ДПС - 40 пъти. Парламентарният шеф Георги Пирински има 15 отсъствия.
Системата не отчита дали отсъствията на депутатите са по уважителни причини или са неизвинени.
-
Фото:АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

Пиян турчин блокира шосе с ТИР

24 Часа

Тежкото возило се забило в мантинелата край пътя.

Пиян шофьор на турски ТИР, натоварен с 22 т платове и дрехи, изкара машината си от обходния път край Пловдив и блокира движението.
Инцидентът стана вчера около 5 ч сутринта, съобщиха от ОДП.
Шофьорът М. Ю., на 43 г. от Турция, карал с 2,3 промила алкохол и не успял да овладее машината на хлъзгавия участък.
Движението бе затруднено в продължение на 2 ч, когато екип на Гражданска защита успя да изтегли камиона. Шофьорът карал товара за родината си. На десен завой преди отбивката за Пловдив той спазил ограничението на скоростта до 60 км/час, но въпреки това камионът изскочил от шосето. Кабината се забила в преспите в канавката, а ремаркето застанало напряко на пътя. Водачът се отървал невредим. Заради шофирането с алкохол в кръвта той е задържан за 24 ч в ареста. Срещу него е образувано бързо производство. Друг ТИР се преобърна в района на Вакарел посока София малко след 14 ч вчера. Дежурни екипи на пътна полиция и пожарната за половин час възстановиха движението.
Въпреки изчистената магистрала тежкото возило поднесло и се ударило в мантинелата. (24 часа)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2