Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 18 декември 2009 г.

TRT-VOT-news,18.12.2009 !

Фенербахче-Шериф 1:0

След Галатасарай и Фенербахче продължава като групов лидер в следващия кръг на Лига Европа...

Изпратена 18.12.2009 11:35:05 UTC

Обновена 18.12.2009 11:35:05 UTC

Снощи Фенербахче се наложи в последната си среща от квалификационните групи на Лига Европа над Молдовския Шериф с един на нула.
Фенербахче и Твенте се класираха за следващия етап на Лига Европа.
********************
Баскетболният отбор Ефес Пилзен загуби като домакин мача от група Бе на Европейската лига на УЛЕБ с испанския Уникая Малага със 77 на 79.
********************
Женският баскетболен отбор Галатасарай бе победен на чужд терен в мач от Лига Европа литовския Вилнюс с 86 на 80.
********************
Женският отбор по баскетбол на Бешикташ представящ Турция в турнира на Европейската Купа на ФИБА, бе победен от арменския Хатис Ереван със 78 на 74.
********************
Волебойлният отбор Фенербахче победи в мач от Европейската Шампионска Лига Индесит полския Алупроф Биелско с три на нула гейма.
-
Културен обмен

15 младежи от Европа издучават мозаечното изкуство от децата в град Газиантеп, Турция.

Изпратена 18.12.2009 11:32:15 UTC

Обновена 18.12.2009 12:32:23 UTC

15 младежи от Европа изучават мозаечното изкуство от децата в град Газиантеп, Турция.

В рамките на Европейската младежка програма, 15 младежа от Италия, Германия, Македония, Испания и Полша изучават мозаечното изкуство от децата в Детския и младежки учебен център в Газиантеп, а турските деца изучават чужд език.

Преподавателите от центъра са много доволни от този културен обмен...

Европейските младежи ще останат в Газиантеп до месец Февруари 2010 година.
-
Светът чака смели решения от конференцията в Копенхаген...

Срещата на високо равнище на ООН за климатичните промени провеждащо се в Копенхаген не дава надежда за предприемането на активни стъпки по проблема с климатичните промени...

Изпратена 18.12.2009 11:17:47 UTC

Обновена 18.12.2009 11:17:47 UTC

Срещата на високо равнище на ООН за климатичните промени провеждащо се в Копенхаген не дава надежда за предприемането на активни стъпки по проблема с климатичните промени. С всеки изминал час намалява вероятността на срещата, която ще приключи днес със заседанието на световните лидери, да бъде постигната съгласуваност над мерките които ще бъдат предприети.
Срокът на протокола от Киото изтича през 2012та година и на срещата в Копенхаген се обсъждат мерките, които ще се предприемат в борбата с климатичните промени. Научните среди предупреждват, че покачване от три градуса на температурата на земята може да предизвика в близкото бъдеще много големи катастрофи.
Съществуват дълбоки разногласия по въпроса с колко процента развитите стрни ще намялат емисията на газове с парников ефект и стойността на финансовата помощ, която ще се окаже на бедните страни, за да се приспособят те към климатичните промени.
По време на продължилите цялата нощ обсъждния, бе отхвърлено предложението на малка група страни между които и САЩ и Великобритания.
В последния ден на срещата цари пълна неопределеност.
САЩ и Китай, които са основните замърсители на aтмосферата с газове с парников ефект, направиха някои малки отстъпки. САЩ предложиха от фонд от 100 милиона долара, през 2010та година да започне прeдаването на помощи на бедните страни, които ще намалят емисията на газове с парников ефект.
Китай от своя страна прие да разреши на международни експерти да контролират дали тя е намалила емисията на газове с парников ефект.
-
Азербайджан връчи дипломатическа нота на САЩ

Pешението за дипломатическа нота бе взето след като Американския Конгрес одобри отпускането на помощ от 8 милиона долара за Нагорни Карабах.

Изпратена 18.12.2009 11:24:06 UTC

Обновена 18.12.2009 11:24:06 UTC

Азербайджан връчи дипломатическа нота на САЩ.

Дипломатическата нота, решението за която бе взето след като Американския Конгрес одобри отпускането на помощ от 8 милиона долара за Нагорни Карабах, бе предадено на американската страна от посланника на Азербайджан във Вашингтон.

В дипломатическата нота се акцентува, че решението на американския конгрес е в разрез с принципа за териториалната цялост на Азербайджан.

В дипломатическата нота се отбелязва, че Баку възприема изпълнението на решението в окупираните азербайджански земи като подкрепа за Армения и че това ще повлияе отрицателно разрешаването на въпроса.

След решението на Американския конгрес за оказване на финансова помощ за Нагорни Карабах, националният парламент на Азербайджан състави комисия, която да преговаря с Американския конгрес и президента Барак Обама.
-
Отбелязана бе годишнината от смъртта на Мевляна...

Мероприятията по повод 736тата годишнина от смрътта на световноизвестния турски философ и мистик Мевляна Джеляледдини Руми приключиха снощи с церемонията Шеби Аруз организиран в град Коня...

Изпратена 18.12.2009 11:24:53 UTC

Обновена 18.12.2009 11:24:53 UTC

Мероприятията по повод 736тата годишнина от смрътта на световноизвестния турски философ и мистик Мевляна Джеляледдини Руми приключиха снощи с церемонията Шеби Аруз организиран в град Коня.
На церемонията присъстваха членът на президентския съвет на Босна и Херцеговина Хари Сладзич, външните министри на някои страни и посланиците в Анкара на страните членки на ЕС.
Поученията на Мевляна станаха тема на много от словата произнесени на церемонията.
Премиерът Ердоган подчерта, че Мевляна е напътствал за обич към всички хора, независимо от етноса, религията и расата им от Коня е отправил послания за мир в света.
Лидерът на Републиканската Народна Партия Дениз Байкал в словото си отправи посланието за единство и сплотеност и каза, че националнта самоличност не трябва да се превръща в етническа самоличност.
-
Депутатите от ПДО очакват решението на партийното ръководство...

Днес се очаква депутатите от Партията на Демократичното Общество да подадат оставките си от депутатския пост...

Изпратена 18.12.2009 11:14:40 UTC

Обновена 18.12.2009 11:14:40 UTC

Днес се очаква депутатите от Партията на Демократичното Общество да подадат оставките си от депутатския пост, но същевременно се разпространяват и новините че е възможно депутатите да се откажат от това свое решение.
Предвидено бе тази сутрин 19тте депутата от партията да предадат на председателството на ВНСТ оставките си, и в 10 часа бившият лидер на закритата от Конституционния съд партия Ахмед Тюрк, чийто депутатски права бяха отнети, да организира пресконференция. Но насрочената за 10 часа пресконференция бе отложена.
В момента Тюрк и някои членове на закритата партия обсъждат с ръководството на партията Мир и Демокрация въпроса за оставките, но се се сочи, че тежест добива становището депутатите да не си подават оставките.
Бившият председател на парламентарната група на закритата партия на Демократичното Общество Селяхаттин Демирташ каза, че са наредили на депутатите да подадат днес на председателството на парламента оставките си, но партийния съвет е поискал засега да не подават оставките си и да чакат нови директиви.
Предполага се, че депутатите нямада подадат оставка. Крайното решение ще добие категоричност след заседанието с ръководството на партията Мир и Демокрация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2