Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 11 декември 2009 г.

TRT - VOT - news,11.12.2009 !

OrientBgRadio

>>>

"Азербайджан и Армения напредват към споразумяване"

Русия заяви, че Азербайджан и Армения бързо напредват към постигането на споразумение относно въпроса с Нагорни Карабах и че през 2010 година може да бъде подписано подобно споразумение.

Изпратена 11.12.2009 11:42:57 UTC

Обновена 11.12.2009 11:42:57 UTC

Русия заяви, че Азербайджан и Армения бързо напредват към постигането на споразумение относно въпроса с Нагорни Карабах и че през 2010 година може да бъде подписано подобно споразумение.

Външното министерство на Русия съобщи, че е бил постигнат напредък в преговорите от миналия месец между Азербайджан и Армения, които се водят от Минската група към Оргонизацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Въпросът с Нагорни Карабах е сочен като една от най-съществените пречки пред обезпечаването на стабилността в Кавказ, който е със стратегическо значение.
-
19 миньора затрупани в шахта в каменовъглена мина в окръг Бурса...

Няма надежди за спасяването живи на затрупаните миньори...

Изпратена 11.12.2009 11:19:45 UTC

Обновена 11.12.2009 11:25:27 UTC

19 миньори загинаха в резултат на експлозия на газ гризу в частна каменовъглена мина в община Мустафакемалпаша окръг Бурса.
Открити бяха тропевете на девет от миньорите.
Спасителните екипи положиха огромни усилия за да достигнат до затрупаните миньори.
Министърът на труда и социалното осигуряване Йомер Челик пристигна на местопроизшествието. След 6 часови спасителни дейности бяха открити девет трупа.
Министър Челик каза, че спасително разчиствателните дейности продължават, но че е много слаба надеждата да бъдат спасени живи останалите десет затрупани миньори.
Той каза, че се води разследване за да се установи дали фирмата има отговорност за експлозията.
-
Гюл е на посещение в Албания...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл е на посещение в Албания по официалната покана на президента на тази страна Бамир Топи...

Изпратена 11.12.2009 11:12:20 UTC

Обновена 11.12.2009 11:12:20 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл е на посещение в Албания по официалната покана на президента на тази страна Бамир Топи.
Гюл бе посрещнат с официална церемония в президентската резиденция.
След разговора насаме и преговорите между делегациите на двете страни, Гюл и Топи организираха съвместна пресконференция. Президентът Гюл подчерта, че Турция винаги е оценявала Aлбания като свой стратегически партньор и отбеляза, че оказват подкрепа на членството на Албания в НАТО и в ЕС. Той изрази надеждата си, че реформите, които ще бъдат проведени в двете страни ще ги доближат до членството в ЕС. В отговор на въпроса дали членството на Турция в ЕС се обвързва пряко с Кипърския проблем, президентът Гюл каза, че целта им е ясна и че кипърският въпрос не може да се превръща в пречка пред членството на Турция в съюза.
Президентът на Албания Бамир Tопи от своя страна каза, че през последните години е настъпило голямо оживление в двустранните отношения и изрази вярата си, че турските инвестиции в Албания ще нарастнат.
Президентът Гюл продължава и днес контактите си в Албания. Тази сутрин той постави основите на студентското градче на университета Епока който бе построен от турския частен сектор. В словото, което произнесе на церемонията президентът Гюл акцентува на приноса за двустранните отношения на турските училища открити в Албания.
-
Преглед на турския печат 11.12.2009 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса.

Изпратена 11.12.2009 11:31:48 UTC

Обновена 11.12.2009 11:31:48 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Калдерон разказа за борбата на Мексико със запатистите” съобщава, че държавният глава на Мексико Фелипе Калдерон е разказал на премиера Реджеп Тайип Ердоган, който след контактите си в САЩ премина в Мексико, за борбата с движението на запатистите, за чието съществуване света научи за първи път след като на 1 януари 1994 година окупираха 7 кметства в щата Чиапас. Вестникът пише, че премиерът Ердоган е отбелязал, че Турция и Мексико може да предприемат съвместни стъпки в борбата с организираната престъпност и е казал дословно „През 90те години на ХХ век Мексико е постигнал сериозен успех в борбата срещу терора. В това отношение споделихме опита, който притежаваме”.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Боецът Обама бе удостоен с Нобеловата награда за мир за 2009 година” отбелязва, че президентът на САЩ Барак Обама е получил Нобеловата награда за мир за 2009 година на церемонията в Норвегия. В новината пише, че в речта си след награждаването Обама е заявил, че страната му води необходими и справедливи войни. Вестникът предава, че Обама, който преди известно време бе оповестил, че САЩ ще изпратят още 30000 военнослужещи в Афганистан е казал „Понякога посредством сила може да бъде обезпечен траен мир”. Вестникът припомня, че удостояването на президента на САЩ с Нобеловата награда за мир е предизвикало дискусии поради войните, които водят САЩ в Ирак и Афганистан.

Вестник Йени Шафак съобщава, че директорът на Централната банка Дурмуш Йълмаз е отбелязал, че основният план на банката за 2010 година е бил подготвен въз основа на прогнозата, че няма да бъде подписван договор с МВФ. Вестникът сочи, че Йълмаз е организирал пресконференция на тема „Монетарните и валутни политики през 2010 година”. Вестникът пише, че за първи път МВФ не е включен във монетарната политика на Централната банка. Вестникът съобщава, че директорът на Централната банка Дурмуш Йълмаз е казал, че първите планове относно монетарната политика за 2010 година са били изготвени въз основа на факта, че Турция не е подписала договор с МВФ.

>>>

OrientBgRadio

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2