Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 12 декември 2009 г.

Напрежение в Турция след забрана на главната прокюрдска партия !

Напрежение в Турция след забрана на главната прокюрдска партия !

Напрежение в Турция след забрана на главната прокюрдска партия
Ахмед Тюрк, лидер на прокюрдската Партия за демократично общество © снимка: Reuters




Стотици кюрдски демонстранти, призоваващи за "отмъщение", се сблъскаха с полицаи от силите за борба с безредиците в Турция, след като Конституционният съд забрани прокюрдската Партия за демократично общество /ПДО/, предаде агенция Франс прес. Силите на реда изстреляха гранати със сълзотворен газ и използваха водни оръдия срещу около хиляда демонстранти, събрали се пред централата на партията в Диарбекир след съобщението за забрана на ПДО. "Кръв, кръв, отмъщение!" викаха събралите се и скандираха лозунги в подкрепа на лидера на кюрдските бунтовници Абдуллах Йоджалан, който е с доживотна присъда в затвора. Демонстрантите хвърляха коктейли молотов и използваха прашки срещу полицаите.

Стотина демонстранти, сред които младежи от крайната левица, се събраха и пред централата на ПДО в Истанбул. "Всички ние сме кюрди, всички сме членове на ПДО", скандираха протестиращите. Някои от тях хвърляха камъни. Полицията изстреля само една граната със сълзотворен газ, съобщи АФП.

Решението за забрана на Партията за демократично общество бе взето заради връзките й с терористичната Кюрдска работническа партия и заради това, че се е превърнала в средище на действия, насочени срещу единството на страната, допълва БТА.

Председателстващата Европейския съюз Швеция изрази тревога от решението на турския Конституционен съд да забрани основната прокюрдска партия в страната, както и политическата дейност на "демократично избраните представители" на тази партия за срок от пет години, предаде агенция Ройтерс.

"Докато остро осъжда насилието и тероризма, председателството на ЕС напомня, че отнемането на политически права е извънредна мярка, към която трябва да се прибягва в краен случай", се казва в съобщението.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2